Inlägg från: Crash Man |Visa alla inlägg
  • Crash Man

    [SERIÖS DEBATT] Varför har vänstern minskat trots att klasskillnaderna ökat?

    VPK fick 8% av rösterna i valet i år
    Valet 2014% fick de 5,72
    Valet 2010 fick de 5,6
    Valet 2006 5,85
    Valet 2002 fick de 8,38

    Valet i år är första gången på sexton år de fick över 8%, så jag förstår inte riktigt varför anser de minskat. Dessutom skulle jag vilja påstå att klassskillnaderna har ökat snarare tvärtom. Så du har två fel av två möjliga.

  • Crash Man
    Visomvet1978 skrev 2018-09-29 13:01:02 följande:

    Ja, men i förhållande till högerpopulismen har de inte ökat varken i Sverige eller internationellt. Det var min poäng och det missade du verkar det som. Och sen skrev jag också att klasskillnaderna har ökat, inte minskat, så du läste fel.

    "Två fel av två möjliga"


    Du skrev ingenting om att vänstern minskat i förhållande till högerpopulism - du skrev att vänstern minskat. Du får lära dig att uttrycka dig lite tydligare. Dessutom vet jag att du påstod att klyftorna ökat. Det var jag som påstod att klyftorna minskat, vilket de har gjort.
  • Crash Man
    Bananböjaren skrev 2018-09-29 19:50:12 följande:

    Ser man på vänstern som helhet, alltså socialdemokraterna och vänsterut så har vänstern minskat inte bara i Sverige utan i hela Europa sedan slutet av 1980-talet. Så TS frågeställning bygger nog på en sanning.


    När man skriver vänstern brukar man syfta på VPK - inte alla partier vänster om mitten. Om TS syftar på VPK, MP och S när hen skrev "vänstern" så har har hen rätt.

    Jag skulle inte säga att SD är högerpopulister, då de är längre åt vänster i ekonomiska frågor än samtliga borgerliga partier. Detta märks då sossarna är det parti som förlorat mest väljjare till SD.

    Jag tror anledningen till varför de tre vänsterpartierna förlorar väljare är för att ekonomiska frågor är inte lika viktiga längre. Människor är överlag rikare idag än vad de någonsin varit tidigare, därmed blir inte ekonomiska frågor lika viktiga. Folk bryr sig mer om hurvida Sverige bedriver en fungerande invandringspolitik, *spoiler* det gör vi inte, än huruvida a-kassan ska höjas.
Svar på tråden [SERIÖS DEBATT] Varför har vänstern minskat trots att klasskillnaderna ökat?