• Sirifi

    Hepatos! Hjälp.. Har så många frågor!

    Jag har haft hepatos med alla mina tre barn. Min mamma hade det också och även min kusin så det är ärftligt. För mig startade det också ganska tidigt i graviditeten (runt v 27) för alla barnen.

    Med första barnet fanns det ännu inte riktigt nån bra medicin så jag hade en fruktansvärd klåda under många veckor. Sov knappt något. Till sist blev mina levervärden så höga så de beslöt att förlösa henne i v 36+1. Trots allt gick allting riktigt fint och direkt efter förlossningen sjönk mina värden till normala. Min dotter mådde också bra och vi fick åka hem ganska snart efter det.

    Med andra graviditeten fick jag ordinerat en medicin som fungerade riktigt bra. Hepatosen kom i v 27 men tack vare medicineringen höll sig levervärdena ganska stabila (dock rejält förhöjda). Då hade jag ingen klåda alls och mådde ganska bra. Trots det blev jag igångsatt eftersom risken både för mamma och barn ökar ju längre graviditeten fortskrider. Andra barnet är född 37+5. Både han och jag mådde prima (och förlossningen gick bra) så vi kom hem ett par dagar senare.

    Sista graviditeten blev ungefär som min andra eftersom jag fick samma medicin utskriven. Tyvärr råkade jag i v 35 få vinterkräksjukan så jag klarade inte av att ta medicinen under några dagar (eller jag tog medicinen, men den kom upp igen). På grund av det sköt levervärdena i höjden och jag blev igångsatt igen. Han blev född v 35+5 och var tvungen att stanna på neonatalavdelningen i två veckor. Men det gick bra det också och idag är han ett friskt litet yrväder.

    Så var inte orolig. Om du är under kontroll så är det en graviditetssjukdom som man klarar av att hantera idag.

Svar på tråden Hepatos! Hjälp.. Har så många frågor!