Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Tiina87 skrev 2018-11-20 20:53:44 följande:

    Det var förövrigt i denna tråden han trodde det. Dessutom har ts sagt att han inte har någon diagnos.


    Nej, nu medger han att han inne kommer att få det till en start men tror sig kunna få det någon gång i framtiden.

    Och han har tidigare sagt att han har Asperger.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-20 21:43:46 följande:

    Jag har inte nämnt någonting i denna tråd om vad jag har eller inte har för sjukdomar/diagnoser osv. Jag kanske inte ens har några, Det kan ingen veta eftersom jag inte har skrivit någonting om det i denna tråd. Eller så kanske jag har det. Ingen kan veta. Dessutom kan ingen här inne veta om alla de trådar på familjeliv som ni refererar till faktiskt är skrivna av mig.


    I ditt förra svar till mig förklarade du ju hur du resonerade i en tidigare tråd där du skev att du hade Asperger.

    Och jo, det är uppenbart vilka trådar du skrivit även om du själv inte skulle märka en sån sak. Dessutom avslöjas du av detaljerna om att du fyller 30 år i juni, haft aktivitetsersättning och inte gjort något i 9 år, är arbetsskygg, behöver sova 10-12h, verklighetsfrånvänd, dagliga verksamheten på 12h, måste gymma orimligt mycket, svårigheter att klara av vardagen med hushållssysslor, slösaktighet/dålig ekonomisk planering, vill börja plugga engelska på komvux på deltid på distans, etc.

    Varför ska du plötsligt låtsas om att det inte skulle vara du i alla dessa trådar som behandlar samma problem? Och varför mygla med din diagnos? Det är rätt uppenbart när man läser hur du resonerar att du är autistisk.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-21 20:45:36 följande:

    Lägsta lönen inom handel enligt följande länk är 83.05 per timme vilket blir ung. 6.500 per månad för heltid. Då måste man kunna få bostadstillägg/bidrag annars tvingas jag flytta och billigare kan jag inte få i Stockholms län eller det är mycket svårt.


    Du är ju inte 16? Läs infon på sidan som du länkade
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-21 20:55:25 följande:

    Ok men jag tänke att de kanske räknar mig som en 16-åring i och med att jag ej har arbetat tidigar. Tänkte att de andra åldrarnas ingånglöner kanske mer var för dem som har jobbat inom annan bransch. Men när du säger det så är det nog mer rimligt att tänka att jag kanske får den ingånglönen som är för min ålder om jag skulle få ett sånt arbete.


    Du kommer ju få ingångslönen som gäller för folk utanför utan utbildning och erfarenhet, givet att du får jobb på ett ställe som har kollektivavtal. Alla företag har ju inte det. Och nej, jag tror inte du får nåt bidrag bara för att du jobbar deltid och tjänar lite.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-21 21:05:14 följande:

    Så om den som är 19 har gymnasieutbildning blir dennes lön högre än min trots att de har regler om lägsta ingångslön? Alltså betyder bara lägsta ingångslön att de ej får gå under den summan men högre får de gå hur högt de vill?


    Lägsta betyder rimligtvis lägsta. Kollektivavtal har inga lönetak, men jag tror inte att du skulle få mer än lägsta. Sen behöver företagen inte följa kollektivavtal så länken kan ändå bli lägre.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-22 06:58:48 följande:

    Få om någon jobbar väldigt effektivt och det inte finns mer arbete samt att personen är färdig ett par timmar tidigare. Varför måste man då vara kvar på arbetplatsen, kanske är man jättetrött och vill gå hem och vila/sova tidigare samt komma tillbaka nästa dag för att jvars mycket utvilad och jobba ännu mer effektivt. Jag vet det inte fungerar såhär i verklighetenen men bör inte detta vara bra för både de anställda och för arbetsplatsen. Detta skulle kanske inte fungera på alla arbetsplatser, men på de arbetsplatser där detta fungerar bör man ju införa denna modell eller liknande i någon form anser jag i alla fall. Det skulle ju inte fungera på t. ex. en förskola att personalen drog hem och lämnade kidsen vid för vpg när det kände sig färdiga med dagens sysslor. Men där det fungerar så skulle det kanske vara bra.


    Om det fungerade så, så skulle det ju också innebära att man får vara beredd att jobba över de dagar då allt inte flyter på smidigt tills man blir klar med allt det som ska göras. Då skulle det bli svårt att planera sin fritid och bli omöjligt för folk som har barn. Fasta arbetstid är att föredra för de flesta.

    Sen så tycker jag att du ska sluta snöa in på alla möjliga detaljer på olika arbetsplatser och ta en sak i taget. Fortsätt på dagliga verksamheten och försök plugga 25% vid sidan av. Dra ner på träning och andra hobbys om det så krävs och gör ditt bästa. Då får du testa på hur det är att plugga samt märker om du klarar av 50% sysselsättning. Sen kan du bestämma dig för om du vill fortsätta plugga eller om du vill försöka dig på ett jobb. AF kan då hjälpa dig med arbetsträning, praktik och lönebidrag. Att du skulle få jobb någon annan väg tror jag inte är särskilt troligt ändå.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-22 17:48:25 följande:

    Nej jag vill börja arbeta. Men det ni alla i tråden vägrar förstå är att jag behöver extremt mycket sömn för att inte bli extremt trött. Får jag lite sömn blir jag extremt trött. Det handlar inte om samma vanliga trötthet som någon av er känner när ni är trött utan jag blir helt däckad och färdig. Hjärnan strejkar, jag känner mig förvirrad, snurrig, svimfärdig osv. Har har haft normal trötthet också och hade det varit frågan om normal trötthet så hade jag kömpat och jobbat ändå. Men när man blir helt slut ochkörd av att göra saker när man fått för lite sömn då går det inte.

    Det är lite samma sak som att säga till en lam person att du kan visst gå bara du kämpar, du är lat därför vill du inte ställa dig upp och gå.


    Men varför ska du ha en massa bidrag för det? Du kan ju anpassa din fritid efter ditt sömnbehov och jobba iaf 75%. Då behövs inga bidrag.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-23 05:55:06 följande:

    Fel. Jag kan mycket väl göra saker som görs ofta utan att tänka och gå på automation eller vad det nu kallas. Men ligger matbutiken 20 min promenad hemifrån samt att det tar 15-20 min att handla och sedan 10-20 min hem beroende på hur ofta bussen går då tar det ju den tiden och går inte att korta ner mer. Möjligen att det går att korta genom att ta bussen till affären också och inte bara där ifrån.

    Nja inte mycket motion genom att åka buss till jobbet och gå till och grå bussen. 30 min minst omdagen bör man få upp flåset och pulsen.

    Har man förresten 4-5 glas, 3-4 muggar, 5-8 gafflar, lika många knivar, 1-2 stora skärbrädor, 3 flata tallrikar, 5 djupa, 2-3 kastruller, 7 skedar, 3-4 teskedar, 2-3 ugnsformar i glas och kanske något mer då tar det en timme att diska detta för hand samt torka diskbänk, spis och torka ur hyllorna i kylen.

    Dock är detta en disk som bildas om jag ej diskar på kanske 4-5 dagar vilket har hänt ibland. Jag tror nog det skulle ta samma tid att diska denna mängd för hand för vem som helst. Folk har till och med påpekat för mig att jag diskar effektivt.


    Fast du låser dig vid så onödiga grejer. Visst, jag förstår att det är pga autismen, men om det nu ställer till det för dig så mycket borde du ju söka hjälp.

    Du kan ju faktiskt handla i en annan matbutik, t ex på vägen hem från jobbet. Så kan du storhandla på helgen.

    Säg att det tar dig 1.5h/ vecka att diska och städa köket då. Antingen så lägger du en kvart om dagen på det eller så kan du fördela det på två gånger, t ex på söndag och onsdag.

    Du kan ju gymma lördag- söndag och ta 30 min raska promenader på vardagarna om det annars skulle inkräkta på sömnen. Behöver du tvätta kan du ju lasta en maskin och sen diska/städa eller promenera medan maskinen kör.

    Det finns lösningar på alla dessa så vardagsproblem, men tyvärr så verkar du ju låsa dig på ett sätt som gör att du inte ser lösningarna.

    Sen så nämnde du att du behövde extra lång tid vid varje moment på dindag för att du inte klarar stress utan att det blir kaos. Då tycker jag inte att du ska hoppas på några tjänster som söker stresståliga personer.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-23 10:59:20 följande:

    Ja diskandet går fortare om jag delar upp det och kör lite varje dag. Det brukar jag göra också oftast. Men ibland samlar jag också och då tar det längre tid. Just nu jobbar jag inte nära någon matbutik annars hade jag kanske kunna handlat på väg hem från jobbet om butiken som är på vägen hade varit billig. Vidare så brukar jag en dag på veckan handla en pappkasse och en i plast båda fulla med så mycket jag orkar bära. En annan dag handlar jag sedan så mycket som behövs.

    Sen är det skillnad på stress och stress.


    Jag menar ju såklart när du börjar jobba. Och ta med en stor ryggsäck när du ska handla. Det är mycket skönare att bära på ryggen än i kasse, eller så kan du få med dig mer på en gång.

    Men om du nu inte diskar mer än en kvart om dagen, så förstår jag inte vad det är som gör att du inte skulle hinna arbeta heltid, eller iaf nästan heltid. Har du en tjänst på 75% så klarar du ju dig bra ekonomiskt utan några som helst bidrag.

    Och jo, men det är skillnad på stress och stress. Men just sån stress är det ju på jobb där stresstålighet efterfrågas. Du ska kunna göra mycket på kort tid och ställa om dig på kort varsel.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-23 17:01:45 följande:

    Nej och då behöver jag heller inte deras hjälp om det inte kan se till så att min sömnbehov blir kortare.


    Men om du nu är så effektiv som det bara går, så finns det inga hinder för dig att jobba heltid, iaf inte pga ditt sömnbehov. Du hinner sova 10h + jobba 8h per dygn.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-02 20:18:19 följande:

    Jag får inte plats med hur mycket mat som helst på en gång i ugnen. Dessutom vill jag ju variera kosten. Jag vet också att det vore bättre att laga allt på en gång. Men dessutom är jg så utsvulten och trött när jag kommer hem att jag inte orkar laga typ grytor och sådant som går att laga massor av. Därför lagar jag mat i ugnen vilket innebär att jag ibland måste laga två omgångar i ugnen för att det ska räcka till flera måltider.


    Allt du någonsin verkar se är ju hinder och problem. Du skulle verkligen behöva en boendestödjare för att klara av att sköta hemmet. Du har ju extremt mycket mer tid att fixa allt hemma än någon annan, hur tror du att alla andra klarar av det? Gör storkok dagen innan DV. Lägg allt i matlådor och stapla i kylen. Jo, det får plats.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-02 20:58:30 följande:

    Fast det kostar pengar och pengar har jag lixom inte överflöd av.


    Men skippa barberaren och sats om du inte har råd med bakplåtspapper.

    Jag fattar ju att du är negativ ändå. Du kommer ju aldrig få ett roligt, välbetalt jobb, familj eller barn. Men du kan ju få det bättre än du har det nu om du anstränger dig och tar emot hjälp.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-12-04 14:23:11 följande:

    jeg menar såklart att om jag arbetar 50% måste jag ju på något vis kunna få någon ersättning för resterande 50% som återstår upp till heltid.


    Jag fattar inte varför du måste få det? Det finns ju massor med människor som jobbar deltid utan att få nåt sånt bidrag
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-01 22:35:23 följande:

    Vad är viktigast i sammanhanget, att få så många som möjligt att vilja anställa mig och sedan inte klarar av jobbet eller att utbilda sig, jobba extra, bli några år äldre än idag och sedan ha färre arbetsgivare som vill anställa mig men där jag sedan klarar av arbetet och är duktig på det jag gör samt har bättre självförtroende osv.?

    Själv skulle jag svara nr 2.


    Varför TROR du att du inte skulle klara av ett jobb nu, men att du skulle göra det om du har en gymnasieutbildning?

    Om du nu absolut ska ha en gymnasieutbildning så är det enda vettiga att gå nån praktisk sådan. Typ bli elektriker, rörmokare, undersköterska eller liknande. Då kanske du kan få nåt lönebidragsjobb i framtiden. Annars kommer utbildning inte att löna sig för dig o h du kommer bara ha slösat ännu mer tid och pengar.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-02 15:54:36 följande:

    Fast utbildning är bra ur så många andra avseenden också än bara att höja ens lön och möjligheter till arbete. Stämmer det att en studieskuld automatisk skrivs av efter 25 år?


    Det avskrivs när man är 68. Och jag tror inte du kan få dina extralån för funktionsnedsättning avskriva om du klarar av att jobba vid sidan om studierna, för då är ju inte din förmåga så nedsatt.

    Sen kan du inte räkna med att räntan är konstant förmodligen stiger den.

    Jo, utbildning är bra, men att vara självförsörjande är ännu bättre. Du kommer att få ett hårt uppvaknande när du kommer ur din lilla bubbla.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-02 17:08:10 följande:

    Ja men studieskulden blir lägre totalt sett i och med att man får högre bidragsdel under komvuxtiden.


    Men skulden kommer ju ändå att bli väldigt hög. Du kommer ju sannolikt aldrig få ett välbetalt jobb, så du kommer ju att sitta och betala av på studielån på en hyfsat lågavlönad (deltidtjänst?) tills du går i pension. Hur går det ihop med dina andra drömmar om t ex familj?
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-02 21:32:25 följande:

    Vem har sagt att jag aldrig kommer uppnå en hög inkomst/lön? Som samhället är uppbygt idag kommer jag kanske inte det med de förutsättningar som jag just nu har. Men dels har jag då en utbildning plus att som sagt samhället kanske ser helt annorlunda ut om 20 år. Sen är det ingen som kan veta hur länge jag kommer att leva inte ens jag själv. Kanske lever jag tills jag är 110 eller så dör jag av en hjärtinfakt eller bilolycka imorgon. Som sagt ingen vet.

    Nu och frammåt står samhället inför stora förändringar vad gäller arbetsmarknaden. Bilar blir självklrande, butiker läggs ner eller ersätts av självskanningskassor, robbotar kommer bygga våra bostäder om kanske 10-15 år. Folk kommer bli utan jobb och delningsenonomin komer öka. Så på någotvis måste ju alla dessa som blir utan arbete kunna försörja sig. Då är dagens samhällsmodell där marknaden styr allt ohållbar för både miljön och samhället i stort. Vi måste tänka på miljön, kraftigt dra ner på våran lverkonsumtion vilket leder till konkurs och uppsägning av anställda inom handel. Fler kommer behöva börja studera, byta jobb eller leva fattigt om dagens samhällsmodell behålls i framtiden. Samhället och företagen måste omfördela skatter, pengar och ekonomin mera. Om färre jobbar och fler går utan jobb vill nog dessa utan arbete också ha något meningsfullt att göra av sin lediga tid, många kanske vill börja studera, andra kanske vill jobba ideellt, några kanske vill ligga på soffan och ett fåtal kanske äger företag som drar in mulltum och placerar i skatteparadis. Detta är en ohållbar samhällsmodell i framtiden.

    Vart vill jag komma med detta, jo att ingen kan veta hur samhället ser ut om 10-20,år.

    Detta var ett litet sidospår, hoppas ni hänger med på hur jag resonerar.


    Saker brukar inte förändras så snabbt. Och även om det där skulle hända så är jag inte varför du skulle få en hög lön. Skaffar du dig en utbildning som ger bra lön kommer du väl vara ca 40år innan du pluggat klart. Då kommer du alltså vara medelålders med på sån höjd lite extrajobb på cv:t. Du börjar alltså sent och kommer inte hinna klättra i lön något särskilt.

    Sen har du ju funktionshinder som gör åtminstone du inte klarar av sådant som andra gör i vardagen och troligen också i yrkeslivet. Det påverkar såklart dina utsikter också.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2019-02-20 09:37:35 följande:

    Först och främst vänta och se vad FK säger om jag blir beviljad aktivitetsersättning eller ej samt om jag kan få behålla denna under tiden fram till min 30-årsdag samtidigt som jag studerar.


    Bra plan! Hoppas du får till det. Jag fick plugga med aktivitetsersättning, men då hade jag bara en termin är ta igen.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?