Inlägg från: Anonym (smått) |Visa alla inlägg
  • Anonym (smått)

    Hur laga mat/leva fungerande liv med klängig 16-månadersbarn?

    Yenn skrev 2018-11-21 08:16:33 följande:

    Jag behöver tips på hur ni andra gör. Min 16 månader gamla bebis vill vara nära,  inte nödvändigtvis i famnen men alltid med i allt jag gör. De flesta dagarna hinner jag inte äta mat eller frukost ordentligt eftersom han blir jätteupprörd om jag inte fokuserar på honom. Jag pluggar också och skulle aldrig kunna sitta hemma och plugga, att ens skriva det här inlägget är svårt och måste stressgöras för han är här och slår på datorn. Att se på tv eller film när han är vaken är bara att glömma. Jag kan inte heller duscha normalt för om jag schamponerar håret blir han ledsen så då måste jag oftast skaffa barnvakt (finns ingen närvarande pappa). Så det är fokus på honom som gäller 06-20 varje dag när han inte är på förskolan.
    Har ni andra det också såhär? Känns inte bra att ignorera honom när han är ledsen, och jag försöker avleda honom och ge leksaker osv. Vet inte hur jag ska göra för känner mig stressad varje dag för det känns som jag inte hinner med varken honom eller mig själv:(


    Ja, det är svårt att få nåt gjort med så små barn omkring sig. De som inte är klängiga kan istället vara påhittiga och klättra runt och ställa till bus :)

    Men vissa saker måste man göra och då måste man försöka lära barnet att vänta och ibland ignorera ledsenheten. Så att fixa mat och tvätta håret får du göra trots att han blir ledsen, vissa moment i matlagningen kan du göra med honom på armen, men vissa saker måste ju göras utan barnet i närheten. Ha med honom i badrummet när du tvättar håret och prata med honom när du håller på, men fortsätt ändå att tvätta och göra det du ska. Samma med dina måltider, du måste kunna äta ordentligt och lära honom att låta dig också äta. Låt honom sitta i ditt knä om han vill, men ät samtidigt och fokusera inte så mycket på honom, bara håll honom. Eller låt honom plocka med lite mat samtidigt. 

    Kolla på film eller TV på nåt koncentrerat sätt när han är vaken får du nog ge upp helt så länge han är så här liten. Kolla när han sover. Plugga får du nog också göra när han inte är hemma eller när han sover, det är inte rimligt att kunna göra det när man är med ett så litet barn. 

    En sak som hjälper lite när man är mitt uppe i det här intensiva är att vända på det: tänk inte på allt du måste avstår för att han behöver sitt, tänk att du gör allt med honom och att det andra får vänta. Det är intensivt när det pågår men en dag blir han mer självständig och då får du lite mer andrum att göra egna saker.
Svar på tråden Hur laga mat/leva fungerande liv med klängig 16-månadersbarn?