Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Hur ekologiska är ni?

    EnAnonumius skrev 2018-11-22 19:24:02 följande:

    Ser att kunskapen om E-ämnen lyser med sin frånvaro från både TS och andra som svarar.

    Bara för att något är ett E-ämnen så är det inte samma sak som att det är dåligt för miljön eller kroppen för den saken skull.

    Man måste faktiskt kontinuerligt inhalera av E998, gör man inte detta så är det garanterad död som råder.


    Du talar för döva öron, e-nummer är farligt, så det så (även E998 ;) )
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-22 20:58:31 följande:

    Alla e-nummer är inte farliga men eftersom jag inte orkar kolla upp varje nummer så undviker jag dem, inte helt dock, det går ju inte. Har en regel att ett e-nummer är ok om det inte finns bättre alternativ men är det fem eller sex olika då är det ett absolut nej.

    Föredrar naturliga råvaror och vill inte ha massa tillsatser.


    Tillsatser behövs för att maten inte ska bli dålig, förhindra att bakterier förökar sig och kan bilda toxiner, som kan vara dödligt. En del e-nummer är smaktillsatser som du själv har i köket. En del e-nummer är ingredienser som är livsnödvändiga för oss.
  • sextiotalist
    ESofia skrev 2018-11-22 19:31:03 följande:

    Det är ju en bra tanke det där med förpackningen. Jag köper ex aldrig något som säljs i konservburk. Då det innehåller hormonstörande medel pba eller bisfenol.


    Just att konservera maten är ett av de få sätt att bevara maten utan onödiga tillsatser.
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 07:19:39 följande:
    På vilket sätt skulle frånvaron av gifter i livsmedelsproduktionen vara miljövidrigt?
    Jag tror man måste skilja på gifter och gifter. Rent krasst så är det mesta giftig i stora mängder. Vissa gifter är inte giftiga för oss och kan brytas ner utan problem av naturen, andra gifter är sådana som är kvar länge och påverkar biotopen negativt (det senare är absolut nödvändigt att minska och i förlängningen se till att de försvinner helt).
    Så finns det en del gifter, som trots att de inte är snälla mot naturen, så måste vi använda dessa, då det tar bort det som är än farligare.
  • sextiotalist
    No Logo skrev 2018-11-23 12:12:15 följande:

    Viktigare för mig att det är närodlat än att det är ekologiskt. Sverige har ändå jämförelsevis ok regler för besprutning etc. Det gäller att vara lite påläst; vissa e-nummer är naturliga medan andra kan verka naturliga men vara syntetiska (när företagen skriver ut namnen istället för numren, för att undvika e-nummerfanatiker) som tex citronsyra. Likaså är det bra att veta hur en vara framställs, en till synes naturlig vara kan ha genomgått en genomgripande kemisk process innan den når konsumenten. Undviker palmolja, aromer, köttklister etc så gott det går. Svårt att handla bra saker när det förekommer så mycket fusk!


    Jag instämmer nästan, men bara nästan. Det som jag ofta ser i sådana här trådar är ett lite "förakt" mot sekundära produkter.
    Att tillvarata hela djuret (om det även skulle innebära att man använder köttklister för att få en attraktiv produkt) är mer miljövänligt än att slänga bort "sämre" delar eller restdelar vid styckning.
    Man pratar om korv med högt köttinnehåll och ratar korvar som har lågt köttinnehåll, men en korv med lågt köttinnehåll kan många gånger vara ett bra sätt att ta hand om rester som inte är rena styckningsdelar från djuret.

    Nu gillar jag inte heller produkter med köttklister, men det är min personliga smak (och nej, jag äter inte inälvsmat heller om det inte är lever i form av leverpastej).

  • sextiotalist
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-23 12:06:37 följande:
    Du har helt rätt. Detta är ett stort forskningsområde. Det går inte att komma ifrån att vi har en ökande befolkning som kräver mat, och det klarar inte ekologiskt jordbruk av. Genmanipulerade grödor som tål skadedjur och klimatförändringar bättre är ett sätt att bidra till att mätta en ökad befolkning.

    Vi svenskar rynkar på näsan åt GMO och besprutat.

    Ekologiskt jordbruk säger dessutom inget om hur jordbruket bedrivs. Om stora företag köper upp småbönder för att öka odlingdsarealen och vilken ersättning småbönderna får och vilka villkor de lever under.

    Sen är väl inte alltid ekologiskt optimalt för miljön. En svenskodlad ekologisk tomat är sämre för miljön än en konventionellt odlad tomat från Spanien.

    Så min egenodlade tomatplanta (som garanterad är ekologisk) är sämre miljömässig än en importerad tomat? Jag kan köpa att det kan vara så, men inte att det alltid är så.


     

  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 13:53:07 följande:
    Ett konventionellt och icke ekologiskt jordbruk förstör våra matjordar på sikt och kommer inte att kunna föda någon. Jordarna blir hårda och kompakta och lakas ur på viktiga spårämnen som inte tillförs.
    Stämmer det verkligen i Sverige?
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-23 20:52:48 följande:

    På grund av gifter och ensidigheten i våra storskaliga effektiva jordbruk så minskar idag våra bin kraftigt. Hur skall vi klara oss utan bin i framtiden?

    Om man tror att framtiden tryggas av kemiska bekämpningsmedel och Konstgödsel, då har man nog inte förstått så mycket om ekologi.

    De som påstår att detta är bra för naturen har nog oftast stora ekonomiska intressen baserade på det konventionella jordbruket och livsmedelsindustrin.


    Därför är det viktigt med att ha kvar våra växtätande djur, behålla våra ängar, odla vall. De bönder som jag känner är rädda om sina jordar, de har växelbruk och låter även jorden vara i träda. Använder så mycket egen gödsel de kan. Nej, de är inte eko-bönder. Men bara för att de inte är ekobönder innebär det inte att de använder gifter och konstgödsel i mängder, utan mycket restriktivt.
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-26 12:06:17 följande:
    Så ren och färsk mat som möjligt.
    Jag vill nog ha mitt kött rätt välhängt, gillar inte att tugga på en seg biff ;)
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:32:38 följande:
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).

  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:32:38 följande:
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).

  • sextiotalist
    ESofia skrev 2018-11-29 12:09:29 följande:

    Göra sylt utan konserveringsmedel om man vill göra det... Lite bra husmanstips :)

    gladigront.se/husmoderstips-sylt-utan-konserveringsmedel/

    Min körsbärssirap har klarat sig fint i två år. Bara hopkokat med socker. Men jag portionerade sirapen i mindre burkar för att öka hållbarheten. Om man öppnar burken ofta utsätts det för onödig syre samt risken för att annat dyker ner i burken.
    Blir d mögel i så han man inte allt för dåligt samvete att kasta när det är i mindre burkar. 
    Man behöver ju inte göra galet mycket sylt i taget. Då är det man tillreder mer färskt vilket jag gärna prioriterar. Haha att sirapen hållt så länge har bara varit en trevlig överraskning. 


    Visst mögel kan bilda toxiner, och det är inte lätt att veta genom att bara titta på möglet, utan då måste man kasta allt.
  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-29 14:12:45 följande:
    Javisst, men det ekologiska äppelmos jag köper möglar inte så länge burken är oöppnad. Fabrikerna använder sig av helt sterila burkar med vakuum i burkarna. När man öppnat glasburken skall den förvaras i kylskåp och sen ätas upp inom en rimlig tid, typ en vecka eller kanske två max.
    Hade aldrig fungerat hos oss, en burk äppelmos kan stå i minst en månad. Så de gångerna jag gör egen, då tillsätter jag konserveringsmedel.
  • sextiotalist
    ESofia skrev 2018-12-06 08:48:07 följande:

    Sugen på BigMac

    Lite om innehåll då...
    www.kickisblogg.se/allmant/2011/04/big-mac-innehall-med-mina-kommentarer/

    Följ upp om E-ämnen:
    www.aktavara.org/Guide.aspx


    Angående e-nummer, många av dessa E-nummer är ämnen som finns naturligt, men fått ett kemiskt namn. Att man väljer att ta fram vissa syntetiskt är faktiskt inte helt fel, då man troligen skulle fått ta mycket mark i anspråk för att få fram detta.
    Askorbinsyra, finns naturligt i många grönsaker, bensoater likaså.

    Det finns flera sådana ämnen med e-nummer, men jag orkar inte googla fram dessa.
  • sextiotalist
    ESofia skrev 2018-12-06 12:11:48 följande:
    Jo men de som förekommer naturligt förekommer naturligt.
    Jag kommer inte välja de produkter som innehåller E-ämnen. OM så är det i så extrema sällsynta fall att de knappt är befintligt. De lär inte bli rika på den konsumtionen på mig :). Sådan är jag :) Så den diskussionen har jag lagt åt sidan. 
    Vår familj har redan anpassat oss till den livsstilen, så det är inget konstigt för oss alls att läsa innehållsdeklarationer och att avstå från vad vi nu än vill avstå ifrån.

    Varför ja la upp länken om E-ämnen var mer att OM man vill läsa på om VAD
    E- ämnen används till -VAD de kan ge för problem osv. Det är öppet för alla att ta del av och göra sin egna tillämpning av det.
    Det är som sagt en kanonlänk för kunskapsinhämtning. 
    Jag å andra sidan vill inte bli sjuk heller. Så jag använder till exempel bensoat om jag gör äppelmos, för att det inte ska mögla och bilda toxiner.
Svar på tråden Hur ekologiska är ni?