• LFF

    Vad är det för fel på vårat namnval?

    Tiina87 skrev 2018-11-28 11:59:48 följande:
    Fast Wilda/Vilda är ett vedertaget namn och inget konstigt namn.

    Risken är att din dotter blir mobbad för namnet. Vill du utsätta din dotter för det?
    Men det spelar för fasen ingen roll alls vad barnet heter om det blir mobbat eller inte! Namnet är typ den minsta orsaken till mobbning. Vill ett barn mobba ett annat barn så hittar det en orsak! Att välja bort ett namn för risk för mobbning är så värdelöst! Då kan vi ju ta bort en hel massa andra namn också för att de rimmar på saker som är elaka att säga. 
  • LFF
    Tiina87 skrev 2018-11-28 11:59:48 följande:
    Fast Wilda/Vilda är ett vedertaget namn och inget konstigt namn.

    Risken är att din dotter blir mobbad för namnet. Vill du utsätta din dotter för det?
    För mig är Wilda/Vilda fortfarande ett djurnamn och inte ett namn på barn. Samma med Tindra, Engla etc. 

    Varför tror du att ett ovanligt namn skapar mobbning i ett dagsläge när det finns barn med udda namn på varenda förskola och skola idag?
  • LFF
    Anonym (TS) skrev 2018-11-28 12:30:55 följande:
    Tack snälla. I min systersons klass har barnen alla möjliga olika namn som ingen retas för utan den stackars tjej som blir mobbad blir de för att hon inte har råd med dyra märkeskläder :(
    Mitt namn är idag väldigt populärt men när jag föddes i mitten av 70-talet var väl reaktionen ungefär samma som du får nu. Även min morfar sa "Inte kan ni döpa flickebarnet till X" när han fick veta vad mina föräldrar tänkt för tilltalsnamn. 

    Jag blev utfryst i skolan när jag gick i 6an. Inte pga mitt namn, inte pga skolbyte (hade gått i samma klass sen 1an) utan för att jag inte ville göra som de populära tjejerna gjorde och testa att röka och dricka alkohol. Sen på högstadiet slog det över till mobbning av några äldre killar och de försökte först med anspelningar på mitt namn och hårfärg men eftersom jag inte reagerade så var det inte helt kul.
  • LFF
    Tiina87 skrev 2018-11-28 14:05:07 följande:
    Ts gör ju självklart som hon vill. Själv hade jag aldrig valt ett namn där sannolikheten är stor att barnet blir mobbat/retad för namnet
    Men det du inte verkar ta in är att namnet inte är en mobbningsfaktor! Speciellt inte nu när var och varannan unge har ett "konstigt" namn. Det ÄR inget konstigt att ha udda och ovanliga namn idag. 
  • LFF
    Anonym (Men!) skrev 2018-11-28 14:43:02 följande:
    Men snälla ts det är inte stavningen som är problemet, det är namnet i sig! Det är inte ens ett namn! Det är en ljudenhet!

    Jösses!!
    Vilda är inte heller ett namn då, det är en beskrivning på hur några är. Eller Tindra, Tova, Tuva, Bror, Stig, Axel etc.

    Men de senare är antingen väldigt gamla namn eller namn som blivit vedertagna efter att fler och fler gett dem till sina barn. Vem vet, om 20 år kanske Dezibel (eller hur man nu väljer att stava det) ligger på topplistan.
  • LFF
    Tiina87 skrev 2018-11-28 16:23:08 följande:

    Namnet är en mobbningsfaktor. Du verkar ju inte ta in det.

    Nej, det är relativt vanligt med udda och konstiga stavningar men namnet Dezibelle blir en mobbningsfaktor.

    Men som sagt så gör ts vad hon vill.


    Det var vad folk sa om mitt namn också och det var inte namnet som gjorde att mina klasskamrater efter 6 år tillsammans började mobba mig. Inte heller hade jag problem på dagis.

    Jag har ett namn som varit ovanligt, jag vet betydligt bättre än dig om namn är en mobbningsfaktor. Om vi ska prata namn och mobbning så är det inte de ovanliga namnen du ska fokusera på utan de vanliga som man kan rimma fula saker på.

    Enda gången mitt namn varit jobbigt att ha var när en båtjävel fick det i en känd svensk tv-serie.
  • LFF
    Anonym (TS) skrev 2018-11-29 10:29:43 följande:

    Angående stavningen. Både jag och min kille har svarat i tråden och han är ingen fena på rättstavning, det håller jag med om, och jag skriver extremt slarvigt när jag skriver fort men det trodde jag inte gjorde något när det gällde ett forum på Internet. Men nu ska jag verkligen anstränga mig, för att glädja församlingen.

    Tråden var aldrig skapad för att provocera. Vi tyckte genuint att det var ett fint namn. Lite ovanligt men inget vi själva har hittat på då det faktiskt finns flera med namnet. Att ha med z:at gjorde det lite tuffare. Det är ju inte helt ovanligt nu att man byter ut s eller v till z eller w. Men förstår nu att det var en fruktansvärd idé. När vi pratar om eller med barnet i magen så säger vi Dezibelle. Vi har vänt oss vid namnet så för oss låter det inte konstigt.

    Att mena på att namnet absolut inte fungerar på grund av att det betyder något annat så finns det ju hur många namn som helst som har en annan betydelse - men det är tydligen okej eftersom det är vedertagna namn. Hur tror ni det var från början? Någon har ju någon gång kommit på namnen som finns idag. Tänk om namnet Björn inte hade funnits. Då hade ni hånat det förslaget, skrattat högt och undrat om syskonen skulle heta Älg och Igelkott.

    Det är skillnad på att framföra sin åsikt och att vara riktigt elak. Vissa av er i tråden har varit fruktansvärda. Ni skyller det på att vårat barn kommer bli retad. Att andra barn är så elaka. Tro fan det när det finns vuxna som tar varje chans de får att trycka ned någon annan. Barn gör oftast inte som man säger - barn gör som man gör. Elaka föräldrar får elaka barn.

    Men som jag skrivit tidigare så får vi tänka om angående namnvalet. Jättetråkigt. Vi tycker fortfarande att namnet är jättefint men det vore hemskt för våran flicka om hon skulle träffa på någon av er när hon blir äldre.

    Och till er som har svarat trevligt och gett konstruktiv kritik - tack!


    Det finns folk för allt. Jag tycker att om ni gillar namnet så ska ni kalla henne för det. Däremot är det som sagt inte säkert att Skatteverket godkänner namnet så ha andra alternativ som ni gillar. 

    Även om jag personligen inte gillar namnet så skulle jag varken visa det för barnet, mina egna barn eller det andra barnets föräldrar. Samma när man pratar innan om tänkbara namn. Man säger inte såna saker som ni fått höra varken i verkliga livet eller här i tråden.
  • LFF
    Bananböjaren skrev 2018-11-29 12:14:59 följande:
    Du delar namn med en gud. Det är så tufft det kan bli. Det är lite mer respektingivande att ha ett gudomligt namn än att heta typ Pelle Svensson.
    Absolut, men i mitten av 70-talet var det inte riktigt den reaktionen mina föräldrar fick
Svar på tråden Vad är det för fel på vårat namnval?