• AndreaBD

    Vilka kunskapsluckor stör ni er mest på hos folk?

    Jag stör mig generellt på brist av allmänbildning. På olika områden. Kanske främst där jag tänker att det kan påverka ganska mycket i vardagen. T.ex. om folk inte kan göra vissa saker med sina barn för att de inte har kunskap. Har svårt att komma på exempel nu.

    Sånt som jag minns att jag stört mig på var folk som inte vet när andra världskriget var, eller vad subjekt och verb är, eller länder och huvudstäder i Europa, eller inte kan multiplikationstabellen och enkel procenträkning.

  • AndreaBD
    telly skrev 2018-12-04 11:25:00 följande:

    Att barn inte är en självklarhet. Att det krävs en villig partner och fertilitet och att något så hemskt som upprepade missfall kan stå som hinder. Det verkar vissa vara helt ovetande om. Man "skaffar" barn när man vill, verkar många resonera, och kommer med floskler att "sluta stressa" och "det finns ju alltid adoption"


    Det gäller inte bara barn. Många människor (i Sverige) är så vana att de "har rätt" till allt möjligt. Även till en partner! Tänker på några trådar här också, dessa så kallade "incels" som försöker kräva sin rätt att få ha sex med någon. Det är inte mycket i livet som man automatiskt har rätt till. Det beror mycket på omständigheter.
  • AndreaBD

    Jag brukar störa mig på om folk inte har hört talas om saker, som jag tycker man måste ha sett förut. T.ex. en kvinna som jag jobbade med på något sommarjobb när jag pluggade, som fnissade åt något tyskt namn av något företag (här i stan alltså), jag tror det var Günther eller något liknande. Och hon sa: "De har ju skrivit fel! De har satt "ö"-prickar över ett "u"!"

    Kan man ha bott i Stockholm i hela sitt liv, utan att ha sett ett tyskt efternamn med ¨ü"? Det finns ju en del företag som kör runt med bilar med namnet på, som har såna namn. Har man gått genom stan och blundat?

  • AndreaBD

    Varför är hela diskussionen så märklig? Inte många skriver om områden där folk verkligen kan ha dålig allmänbildning, eller ger exempel på såna. Istället går många in på sina egna favoritband/-intressen, där det inte alls är självklart att andra känner till dem.

    Vilke lång diskussion om the Clash! Nu råkar jag känna till dem. Kanske var de kända i Sverige. Inte lika mycket i övriga Europa kanske, förutom just England?

    Men utifrån rubriken och TS tänker jag egentligen snarare på riktiga brister i allmänbildning, dvs. att inte kunna dem viktigare länderna i världen och var de ligger, huvudstäder i Europa (nya länder på Balkan behöver man inte kunna perfekt). Dessutom vore det en brist om man inte kan relativ ny historia i grova drag (ungefär när första och andra världskrigen var), kalla kriget och att Korea- och Vietnamkrig har hänt. Utan den kunskapen kan man ju inte uttala sig om USA eller Ryssland i dag. Då saknar man ju all förkunskap.

    Men jag blir också förvånad att vissa ser religion i sig som en slags kunskapslucka. Kunskap om religion har egentligen alltid ingått i allmänbildningen. Det kanske har mindre betydelse i nuläget. Men för att förstå någon historia måste man ju alltid ta hänsyn till religion. Vissa säger att man bör ha läst bibeln. Har också hört från en person att man bör känna igen bergspredikan. Det tycker jag är lite överdrivet. Men lite grundläggande överblick bör man ha.

  • AndreaBD
    Anonym (Fakta) skrev 2018-12-05 20:51:43 följande:

     
    Nästa lika mycket stör jag mig på de som tycks tro att skattsystemet är ett lotteri och upplever sig ha haft tur/ otur när de får kvarskatt eller skatteåterbäring.


    Allvarligt? Tror du att de verkligen tror det? Jag menar man kan ju tycka att man har tur om man har fått pengar just när man behöver dem, alltså oavsett om man vet hur det fungerar.
  • AndreaBD
    Anonym (heroine) skrev 2018-12-05 20:36:43 följande:
    Exakt! Många är ju löjligt rädda för allt vad "E-nummer" står för. Minns jag inte fel står E för Europa och kan innefatta helt naturliga substanser liksom helt kemiskt framställda.
    Såna människor bör då inte jobba i mataffärer. ;)  Allvarligt, en kvinna som jobbade i kassan på ICA förklarade för min dotter att genmanipulerade frukt och grönsaker är farliga för att de kan förändra människans DNA om hen äter dem.

    Jag förklarade förstås för min dotter att det inte är så, men hon var ju lite förvirrad då och tonåringar kan ju falla för såna konstiga teorier också.
  • AndreaBD
    Anonym (Stör) skrev 2018-12-06 10:36:41 följande:

    Jag stör mig på människor, som inte läst bibeln. De kan hafsla ur sig idiotiska kommentarer om samhället, religion, bibeln, äktenskap mm. Men att de inte läst bibeln, vad som sägs däri, utan kunskap om vad de säger, de stör mig....


    Du kan inte förvänta dig att folk som själva inte är religiösa vill läsa hela bibeln. Däremot bör man känna till viktiga delar.
  • AndreaBD
    Anonym (Matte) skrev 2019-01-02 20:00:24 följande:

    Personer som inte behärskar multiplikationstabellerna. Ser detta bland studenter i min klass - vi ska bli lågstadielärare. Några till och med räknar på fingrarna vid enkel addition. Tack och lov så är första mattekursen tillräckligt svår så de har inte kommit vidare på utbildningen. De flesta av dem klarade inte svenskan heller. Tror över hälften inte klarade matten och/eller svenskan. Vilket är bra. Jag skulle inte vilja ha dem som kollegor sen.


    Det är skrämmande faktiskt. Jag har inte direkt sett sånt bland lärare, däremot påstod en av mina barn lärare att sjukdomar som pesten eller Lepra inte finns längre. Hon ville i alla fall lära sig när min son sa till henne att mamma har sagt att det inte stämmer och skrev en lapp och frågade om jag visste mer. Hittade en artikel i tidningen om ett pestutbrott i Indien och skickade den med sonen också.

    Men när det gäller matte, brukar jag skämmas för andra som står i affärer - framför allt när det är rea (har hört sån igen nu efter jul) - och som undrar hur mycket det kostar då om det är 20 % billigare eller 30 eller 40 %. Jag skulle förstå om någon bara uppskattar lite grovt, men att inte ha en aning och behöva fråga är pinsamt. Även vid 25 och 50 %  finns det de som inte vet.
  • AndreaBD
    Anonym (Gomez) skrev 2019-01-05 18:46:57 följande:
    Sweet Sofia, numera Tiina.
    Vi vet att det är du.
    Precis. Och vi visste det redan före det där inlägget.
Svar på tråden Vilka kunskapsluckor stör ni er mest på hos folk?