Forum Föräldrapenning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Föräldraledig 100% utan ersättning

  Tor 6 dec 2018 21:27 Läst 0 gånger Totalt 3 svar
  Tor 6 dec 2018 21:27

  Hej!

  Ack, dilemma... jag pluggade genom en betald utbildning (100% distans) som min nya arbetsgivare ordnat för mig. Under tiden som jag pluggade och arbetade på mitt gamla jobb (90%) blev jag gravid med mitt andra barn. Jag drabbades då av hypertyreos och ?gick in i väggen?. På detta blev jag sjukskriven från mitt gamla jobb men kämpade ändå med pluggandet med kopiösa mängder hjälp från mina klasskamrater. Jag fick barn och fortsatte med pluggandet även när hon fötts av lojalitetsskäl. Jag tog med dottern på föreläsningar och på tentor och ordnade upp hela livet så barn och utbildning kunde klaffa samman bra. Fyra månader efter jag gått färdigt min utbildning när dottern var drygt ett år känner jag att all denna kämpiga tid kommit ikapp mig på mitt jobb. Jag känner inte att jag presterar bra, jag får utbrott ofta hemma och jag deppar över diverse saker... värsta av allt är dessvärre att mitt jobb är prestationsbaserat - presterar jag dåligt har jag noll kronor i kassan. 100% provision.

  Så nu står jag här - min dotter är nästan 2 år gammal. Min fråga är då... hade jag haft möjlighet eller rätt till att vara 100% föräldraledig utan att begära ersättning från FK? Jag hade velat vara det under ett års tid. Bara umgås med mina barn framöver som jag har missat från den tiden jag både pluggade och jobbade. Bryr mig inte om ifall min SGI påverkas och jag hamnar under minimigränsen (eftersom jag ändå hamnar där när jag presterar dåligt på jobbet...). Får jag vara föräldraledig på heltid utan att ta ut föräldradagar?

 • Tor 6 dec 2018 21:31 #1

  När barnet är över 18 mån har du inte rätt att vara ledig utan att ta föräldradagar. Din arbetsgivare lär ju dock kunna bevilja tjänstledighet om de vill.

 • Tor 6 dec 2018 22:22 #2

  Du måste fråga din arbetsgivare. Lämna in tjänstledighetsansökan och hoppas att du får det beviljat.
  Om de inte beviljar det så har du rätt att vara FL så länge du tar ut 5 FL-dagar/vecka, då kan AG inte protestera.

 • Anonym (E)
  Visa endast
  Fre 7 dec 2018 07:43 #3

  Som nnnnnn skrev så får du söka tjänstledigt, eller rättare sagt föräldraledigt utan att ta ut dagar från f-kassan, det finns som ikryss-val på blanketten att man ska vara ledig utan att ta f-dagar.

  Om du ansöker i god tid och inte din chef är helt dum i huvudet så lär de godkänna ett år f-ledigt. Det är nästan alltid mycket lättare för arbetsplatsen om man är ledig heltid ett längre tag än om man vill vara ledig deltid eller kortare osammanhängande perioder.

  För företaget spelar det ju egentligen inte någon roll huruvida du tar dagar eller inte utan det är ju framförallt för de som vill / behöver vara lediga deltid eller ta ut strödagar- (aka sån ledighet som blir krånglig för arbetsgivaren) som det brukar finnas behov att utnyttja sina dagar gentemot arbetsgivaren.

  Med det sagt så har de rätt att neka dig.

  Du har dock rätt att gå ner till 75% arbetstid tills barnet fyller 8 utan att använda f-dagar.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll