Inlägg från: Tiina87 |Visa alla inlägg
  • Tiina87

    Medicin

    Verksamma substansen är samma, exempel så innehåller Panodil och Alvedon den verksamma substansen paracetamol. Däremot kan de innehålla olika hjälpmedel.

    Även Panocod och Citodin innehåller samma verksamma substans men kan innehålla olika hjälpmedel.

    Människa kan reagera olika på hjälpämnen vilket kan innebär att man tål synonympreparaten dårligare än de ordibarie preparaten, ex man tål Alvedon bättre än Panodil

  • Tiina87
    Samunotis skrev 2018-12-11 11:35:33 följande:

    Tack för era svar!

    Hur är det med blodtryckmediciner?

    Någon som använder sådan och har märkt skillnad?


    Samma sak där. Sysnonympreparat har samma verksamma ämne med kan ha olika hjälpämnen som gör att folk kan reagera olika på de olika synonynpreparaten.
  • Tiina87
    AndreaBD skrev 2018-12-11 00:06:48 följande:

    Det är en sak att det är samma ingredienser. Men sättet att göra är inte samma. Och därmed är det inte samma produkt. Dessutom är andra stödämnen.

    Så, det är inte säkert att den har samma effekt. Men jag tror att det inte händer såå ofta att det är påtagligt sämre med den billigare medicinen. Så jag tar den ändå och kollar hur den funkar.


    Fast jo, synonympreparat är samma läkemedel eftersom de har samma verksamma ämne. Och ja, de har samma effekt, eftersom de har samma verksamma ämne. Dock kan folk reagera på att det kan vara olika hjälpämnen. Men det är fortfarande samma läkemedel.
  • Tiina87
    AndreaBD skrev 2018-12-11 14:37:48 följande:

    Jag frågade min man, som är biokemist, för en tid sedan. Han sa att det är så med kemi eller biokemi, att om man framställer något på ett lite annorlunda sätt så är det inte samma produkt. Även om det innehåller exakt samma ingredienser. Och det låter logiskt. Tänk dig att du blandar två ämnen som reagerar med varandra. Om då någon annan blandar ämnen i en annan ordning, så kan det bli ett annat produkt.

    Även hjälpämnen kan interagera med huvudämnen, men jag tror man har ändå ganska bra koll på det, så det händer nog inte så ofta. Oftast är det nog hjälpämnen som folk reagerar mot.


    Återigen, synonympreparat är samma läkemedel. Ex alvedon och Panodil eller Cidoton och panocod, två läkemedel (ibland olika fabrikat), samma verksamma substans, dvs samma läkemedel, men det ena ordinarie (dyrare) och det andra synonympreparat (billigare).
  • Tiina87
    AndreaBD skrev 2018-12-11 16:22:40 följande:

    Du pratar förbi mig. Läser du vad andra skriver?


    Ja, jag läser vad du skriver.

    Har du förstått det jag förklarat för dig?
  • Tiina87
    AndreaBD skrev 2018-12-11 22:20:47 följande:

    Du har skrivit två gånger att det ÄR samma produkt om det är samma ingredienser.

    Och jag säger att min man - som har forskat inom biokemi - säger att det inte är så, eftersom det kan ge två olika resultat om man använder två olika metoder. Även om det är exakt samma ingredienser.

    Måhända att det inte skiljer sig så ofta, men det KAN göra det.

    Dock vet jag inte om det i dina exempel kan vara mediciner där man inte kan göra på olika sätt, om det kanske bara är ett enda ämne. Hjälpämnen lär det dock ändå vara och då är ju ändå ett produkt som har skapats.


    Eftersom det inom vetenskapen ÄR samma läkemedel. Det ena är ett dyrare originalpreparat och det andra ärnett synonympreparat som oftast är billigare. Enda som kan skilja är hjälpämnen, ex laktos som finns som hjälpmedel i en del läkemedel.
  • Tiina87
    AndreaBD skrev 2018-12-12 09:42:39 följande:

    "inom vetenskapen"? Du menar kanske "enligt apoteket"? Om det verkligen skulle finnas något officiellt där som du tänker på, så kan du väl länka till det?  

    Och för tredje gången: Det är INTE bara hjälpämnen som kan skilja, det är också metoden, framställningssättet. Om du blandar ihop samma ämnen på ett annat sätt, så kan du få ett annat resultat.


    Nej, den medicinska vetenskapen.

    Synonympreparat med samma verksamma ämne ÄR samma läkemedel, fungerar på samma sätt men kan ha olika hjälpämnen.
  • Tiina87
    Bestemor skrev 2018-12-12 22:21:16 följande:

    Enligt apotekspersonal är det skillnad. De parallelimporterade behöver inte ens redovisas vad det innehåller, förutom då de verksamma ämnena som det ska innehålla.

    Jag frågade om hon skojade, men det gjorde hon inte.

    Sen finns det mediciner där något av de billigare är bättre än originalet.

    Gå in och fråga på vilket apotek du vill så får du höra att det är skillnad.


    Ja, det kan vara skillnad på hjälpämnerna. Men inte den verksamma substansen.

    Är det verksamma substansen ett annat ämne så är set inte samma läkemedel.
  • Tiina87
    Bestemor skrev 2018-12-13 10:30:47 följande:

    Den saken gör att man kan reagera helt annorlunda på den billigare mot originalet.


    De olika hjälpämnerna kan folk reagera på ja.
  • Tiina87
    Bestemor skrev 2018-12-13 10:30:47 följande:

    Den saken gör att man kan reagera helt annorlunda på den billigare mot originalet.


    Men det kan också vara så att man reagerar på originalpreparatets hjälpämnen men att synonympreparat (den billigare sortens) fungerar bättre om den här andra hjälpämnen som man inte reagerar på.
Svar på tråden Medicin