• Anonym (Psss)

    Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?

    Anonym (hmmm) skrev 2019-02-12 12:29:59 följande:

    HAN köpte huset och står som ägare till det.


    Fast enligt sambolagen delar man på saker man köpt för gemensamt bruk. Även om han betalat. Kanske kan låta surt eller orättvist med fortfarande säger lagen så. Så hon skulle inte stjäla om hon fick hälften.
  • Anonym (Psss)
    Anonym (Inte sambo) skrev 2018-12-14 08:26:30 följande:

    Men nu lever dom inte ihop under äktenskapsliknande förhållanden. Han har barn, jobb och en bostad som han använder där han är skriven. Han och ts bor bara ihop ibland ( han sover över där inland) och han kan bevisa att största delen av hans liv är där han är skriven.

    Ts kan inte påstå eller bevisa att dom lever ihop som sambos. Ts kan få hans bostad lika lite som en hyresgäst kan kräva en bostad för att hen ligger med sin hyresvärd ett par gånger.


    Kan väl inte jämföras. I det senare fallet har man ett hyresavtal. Det framgår inte att TS hyr av sin sambo
  • Anonym (Psss)
    Anonym (12345) skrev 2019-02-12 13:51:41 följande:

    Nej det är halva värdet minus skulder, så har han gått in med kontantinsats så blir han av med halva om det nu är så att hon stenhårt måste ha hälften.


    Vad å nej? Det var ju precis samma du skrev som olgia också skrev. Ändå säger du nej!
  • Anonym (Psss)
    Anonym (12345) skrev 2019-02-12 13:53:47 följande:

    Så även om han köpt huset oför sina pengar och betalat för det så måste man ta hälften bara för att man kan menar du?


    Måste måste man ju inte. Man kan ju komma överens om något annat. Men sambolagen finns ju av en anledning och den anledningen kanske spelar in i detta fall.
  • Anonym (Psss)
    Anonym (12345) skrev 2019-02-12 17:58:40 följande:

    Vilken anledning syftar du på?


    Anledningen är väl att skydda den andra parten? En kanske var köpstark och kunde köpa boende (hade kontantinsats tex). Men man kanske har delat på alla utgifterna. Ränta amortering renovering med mera. Eller så har den som köpte huset betalat ränta och amortering själv men den andra har stått för mat, kläder semester. Saker man inte kan göra en vinst på i efterhand. Korkat kan tyckas att som svagare part gå med på det men då kan det tyckas lika korkat av den starka att inte skriva samboavtal.

    Men det är väl sånt få tänker på, stark som scag, när man flyttar ihop och är kär.

    Men personligen skulle jag inte skriva på ett samboavtal ifall jag förväntas stå för hälften av utgifterna under tiden man är tillsammans utan att få möjlighet att få nåt för det. Då skulle den som köpt huset få stå för det och sen hade vi delat på mat resor med mera.
  • Anonym (Psss)
    Anonym (12345) skrev 2019-02-12 20:02:45 följande:

    Ja det brukar heta så, men man kan ju se det från olika håll, vem är den svagare partern, den som inte köpte något eller den som tagit en risk och gått in med pengar i den bostadsmarknaden vi har idag som får ta alla förluster?

    Om lagen ändrades så att den andre parter är skyldig att gå in och täcka 50% av en förlust med motivering att bostaden är köpt och brukats gemensamt, hur ser du på det?

    Nej jag skulle aldrig heller fllytta in med med någon som köpt en bostad bara för att vi ska bo där och sedan betala något annat är halva månadsavgiften, varför ska man betala någon annans lån ränta eller amortering som man själv inte äger?

    Eftersom det du säger är rätt självklart så behövs egentligen ingen lag som öppnar möjligheterna som det är idag, hade den inte funnits så är det upp till sambos att göra som dom vill och sedan blir det dom förutsättningarna när man går isär.


    Ja det är klart man kan se det från olika håll. Och är väl just därför man kan skriva samboavtal om man inte tycker att anledningen till varför lagen kom från början stämmer in på ens situation.

    Men egentligen bryr jag mig inte om hur lagen ser ut bara man är medveten om vad lagen säger och inte är kär och dum och inte pratar igenom innan hur man vill ha det och får ner det på papper (så ditt lagförslag är väl ok bara man är medveten om det).

    Ja det jag säger är säkert självklart för många. Men inte för alla tydligen. Många som inte tänker på sånt när man är nyförälskad alternativt inte vet vad lagen säger.

    Personligen skulle jag aldrig kräva hälften av någon om min sambo stått för allt. Jag är inte sån. Men hade jag varit med och betalat i tid och pengar på huset hade jag inte gått med på att avsäga mig det jag med nuvarande lag har rätt till.
Svar på tråden Sambo. Rätt till del av huset om vi går isär?