Inlägg från: Ignoramus |Visa alla inlägg
  • Ignoramus

    Ni som inte kopplar hundarna

    Ahh jag har också hund men jag blir TOKIG av att läsa det du skriver. Finns det en risk på hundra att din hund springer fram till andra människor eller hundar, eller tänker du "ja det borde gå bra att släppa den, bara inte *insert valfri händelse som får hunden att sticka* dyker upp/inträffar", så HÅLL DEN KOPPLAD. Jag som hundförare blir nog minst lika irriterad på de med hundar som kommer framspringandes/inte plockar upp efter sig, eftersom de svärtar ner namnet på alla som sköter sig.

    Jag har full förståelse för att många drar alla hundägare över en kam. Och min reaktion är (för det mesta) inte att gå i försvarsställning, utan jag håller med. Folk får fan ta sig i kragen och se till att sköta sig så oklanderligt som det går. Vi har ett totalt hundägaransvar och där tycker jag att lagen är alldeles för slapphänt i praktiken. Du ska riskera att förlora vårdnaden om en (vuxen) hund som springer fram till andra som inte önskar det. Dryga böter om din hund inte kommer direkt på inkallning. Ja, osv osv.

    Samtidigt kan jag ju minst sagt bli irriterad åt andra hållet med. Som när polisen gav mig smäll på fingrarna för att min hund vad "utom kontroll" (med andra ord: i flykt) efter att ha blivit skrämd av ett gäng ungdomar som kastade smällare efter henne en vanlig vardagsmorgon på väg till jobbet. Jag ringde alltså och anmälde ungdomarna för att halvt ha skrämt ihjäl min hund, men polisen gjorde alltså inte ett skit mot dem utan sa bara att det om något var jag som bröt mot lagen genom att inte ha min hund kopplad.

    Sen tycker jag att man får ha överseende med valpar, för hunden måste ju lära sig att gå lös då de sällan föds med den hundraprocentiga instinkten.


    MsFry skrev 2018-12-27 09:30:47 följande:

    Jag håller inte med, du generaliserar ifrågan. Kanske är det så att de du umgås med har koll, men det stora mertalet med okopplade hundar TROR att de har koll på sina hundar. Men lik förbannat kommer jycken framrusande när de ser sonen som då får panik av hunden och gråter hysteriskt (men står paralyserad på fläcken). Ofta får man höra det ropas på håll ?han är snäll, det är okej, jag har koll!?. Nä det är INTE okej och nej, du har inte koll.


  • Ignoramus

    Och kastreras! ;)


    Bananböjaren skrev 2018-12-27 11:42:52 följande:

    Du tycker visst att både hundar och män bör gå i koppel du?


  • Ignoramus

    Men skämt åsido tycker jag att hundar ska få springa fria, och att det är människans plikt att på ett eller annat sätt förse hunden med den möjligheten. Om det är via notorisk träning eller flytt till landet får människan avgöra själv ;)


    Bananböjaren skrev 2018-12-27 11:51:38 följande:

    Ha, jag visste det!


  • Ignoramus

    Jo, det håller jag med om. Jag skulle givetvis ta allt ansvar i det alternativa universumet där min hund självmant sprungit fram och skadat ett barn. Samtidigt skulle jag ta noll och inget om ett barn klappade min hund utan att fråga och blev bitet, för att skydda min hund hade jag stuckit därifrån utan att se mig om (och inte skämts ett ögonblick för det, för barnet borde ha vetat bättre/varit under uppsikt av en förälder som borde ha ingripit).

    Men den mest väluppfostrade hund sticker inte iväg om den upptäcker något intressant ;)


    molly50 skrev 2018-12-27 13:51:34 följande:

    Jag har själv hund,men håller ändå med.

    Jag tycker att man måste respektera andra människor.

    Och även den mest väluppfostrade hund kan sticka iväg om den upptäcker något intressant.

    Och finns minsta risk för att hunden kan dra iväg så håller man den kopplad.

    Sen kan jag tycka att hänsyn måste visas även åt andra hållet.

    Flera gånger har jag varit med om folk som vill komma fram och hälsa eller låta sina barn hälsa.

    En del frågar inte ens om det går bra utan går bara fram.

    Och min hund vill inte alltid hälsa på folk utan går undan.

    De flesta respekterar dock när man säger till. Men alla gör inte det.

    Och därför tycker jag att hänsyn även ska visas från det hållet.


  • Ignoramus

    Då drämmer jag en sten i huvudet på nästa unge som klappar min hund utan att fråga.

    Hälsningar från en djurvän och mamma som fått nog


    Mimosa86 skrev 2018-12-28 22:33:32 följande:

    Nästa okopplade hund som hoppar upp på mina barn kommer jag drämma en stor sten i huvudet på. Hälsningar från en djurvän och mamma som fått nog


  • Ignoramus

    Jo, det är det såklart. Precis som det är fullt möjligt att ta bort hunden utan att skada den för livet. Jag har burit bort otaliga hundar i nackskinnet eller selar som har sprungit fram till min hund.

    Instämmer helt om lagen och dess konsekvenser. :) Nu har jag iofs alltid hunden lös ändå oavsett vad lagen säger, men det vore ju trevligt om de som missköter sig får kännbara straff. Poängen förstörs lite av att den nuvarande lagen är helt uddlös om man bryter mot den.


    FDFMGA skrev 2018-12-28 23:09:44 följande:

    Är det inte bättre att fråga föräldern vilket handikapp de har som innebär att de inte förmår uppfostra sina barn.

    Det är ju inte barnens fel att de uppför sig som de gör, precis som det inte är hundarnas fel om de hoppar upp på barn, utan ägarnas.

    Jag skulle gärna se in flexibel men tuff lag där det är tillåtet att ha en hund okopplad i alla sammanhang där ägaren har kontroll över den, men där det också fanns mycket kännbara konsekvenser för dem som har hundar lösa utan att ha lyckats lära hunden vad detta innebär.

    Man kanske borde införa ett "körkortsprov" för oss som har våra hundar okopplade


  • Ignoramus

    Vi tävlar i högsta klassen i lydnaden och hunden har fler tävlingstitlar inom en mängd olika grenar än vad jag har fingrar. Hunden har gått lös hela livet, i städer och parker. Och den skiter fullständigt i andra hundar, människor, barn eller bytesdjur.

    Jag förstår din ståndpunkt och jag beklagar verkligen att andra missköter sig. SPECIELLT när det är barn/smådjur/mindre hundar inblandade, som inte kan försvara sig. Och jag förstår att jag bidrar till att andra med mindre koll släpper sina lösa. MEN. Jag tänker inte begränsa min hund till futtiga koppelpromenader för den sakens skull.


    möjligt skrev 2018-12-28 23:50:00 följande:

    Jag är MÄKTA förvånad över den här tråden!!

    Koppeltvång betyder koppeltvång, framförallt i städer och parker

    Det är ofta jag stöter på lösspringande hundar, jag kan se mellan fingrarna med det om hundföraren har 100 procent kontroll OCH håller hunden strikt fot. Men oftast när jag stöter på hundar i parker så ser jag inte ens hundägaren förrän 10 min senare. Om man ber dem kalla in och koppla är de ofta irriterade, oförstående och ibland även aggressiva.

    Ni som säger rakt ut att ni skiter i lagarna och reglerna och slår er för bröstet att ?jag minsann har koll på min hund?, kan ni inte förstå att ni skapar otrygghet i allmänna miljöer? Det är otroligt många hundägare som inte har koll på sina hundar och det är därför inte upp till var och ens omdöme om kopplet ska vara på. Inte fan kan jag avgöra vid blotta åsynen karaktär, fostran och psyke på din hund och lagen finns för att det SKA jag heller inte behöva.

    Har en ettåring som ofta får tulta runt och leka i lövhögarna i parkerna, jag är med men några meter bort ibland, jag kan informera om att det ger kallsvett och adrenalinpåslag som inget annat när en stor jävla kamphund(!) kommer springande tillsynes helt utan ägare eller uppsyn

    Att slå er för bröstet och säga att ni har strikt ansvar ger inte mitt barn näsan eller livet tillbaka om det skulle gå fel

    Och ni som alltid låter era hundar gå lösa och HAR total koll på dem, ni bidrar ändå till problemet då ni normaliserar beteendet inför andra hundägare som ser er och inte har samma koll på sin hund som er

    Jag stannar bilen om där är en stoppskylt eller om där är ett rödljus. Vissa regler får man lov att följa för den gemensamma tryggheten


  • Ignoramus

    Fast lagen specificerar väl endast att koppeltvång råder i naturreservat? Allt annat är lokala förordningar. Så lagen jag följer är ju att jag får ha hunden lös, så länge den är under full kontroll.


    möjligt skrev 2018-12-29 01:21:36 följande:

    Fast du missköter dig ju också egentligen?

    Jag kan ha övningskört i åratal och vara en fantastisk förare men har jag inget körkort är det olagligt att framföra en bil utan handledare

    Jag kan ha fantastisk alkoholtolerans men lagen om rattfylleri gäller även mig

    Lagar finns för den gemensamma tryggheten det blir irriterande på samma vis som när man hela tiden ser cyklister i rallyfart som cyklar mitt på den fulla gågatan


  • Ignoramus

    Haha hade jag bott i Malmö hade jag struntat blankt i de lokala föreskrifterna, för där vet jag att det är en krigszon med fyrverkerier i flera veckor kring nyår. Skiter politikerna och poliserna i det så får de även vackert ta och strunta i lösa hundar, så länge de inte orsakar någon fysisk skada.


    möjligt skrev 2018-12-29 02:18:44 följande:

    Vet inte var du bor eller hur reglerna ser ut där men här är Malmös hundstadgar och de är rejält strikta. Inga okopplade hundar i centrum överhuvudtaget och på gräsmattor och lekområden särskilt använda och avsedda för rekreation så råder totalt hundförbud

    Trots detta möts man hyfsat ofta av oövervakade lösspringande hundar på lekplatser i centrum....

    malmo.se/download/18.685fbbb5160dbb463c26ee3d/1516021355807/Hundkarta+201211+webb.pdf


  • Ignoramus

    Instämmer helt och hållet. Märkligt att de kommunala stadgarna skulle gå före lagen (vilket de gör, men samtidigt urvattnar ju det lagtexten väldigt mycket för folk tar inte kommunala stadgar på allvar)... kombinerat med att absolut ingenting händer om ens hund missköter sig. På sin höjd kickar hemförsäkringen in och kostar någon tusenlapp i självrisk, men då kan hunden ha betett sig så extremt illa att avlivning egentligen vore det rimliga, och ägaren har varit så ouppmärksam att det borde vara tal om fängelsestraff.

    Lagen är fullkomlig som den är, oavsett sammanhang. Ha sådan kontroll på din hund som om den vore kopplad. Det räcker. Sen borde vi införa betydligt hårdare straff för de som missköter sig. En hund som springer fram till en annan hund eller människa - 5 000 i böter direkt. Hund som jagar vilt - 25 000 i böter, 30 dagars faktura. Problem solved. Hundar som inte kan vara lösa skulle kopplas jävlar i det snabbt. Ägare till hundar som kan gå lösa får äntligen lite lugn och ro och slipper paragrafryttarna.


    FDFMGA skrev 2019-06-18 09:26:03 följande:

    Egentligen är lagen alldeles utmärkt - alltså att den anger att man ska ha kontroll över sin hund - synd bara att lagen sätts ur spel i kommuner där man har lokala förordningar som inte bottnar i kunskap om hundars och människors beteende.

    Skulle alla följa lagen och dess intentioner så skulle vi ha en betydligt behagligare situation.


Svar på tråden Ni som inte kopplar hundarna