Inlägg från: Anonym (Anna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anna)

    Mitt överviktiga barn är besatt av mat:(

    Min son är 11 år och han har alltid varit mullig men nu börjar han bry sig om sitt utseende och då märker man en skillnad i attityd. Det är svårt att styra impulser i den åldern men jag märker att han försöker tänka till både vad gäller att röra på sig och vad han stoppar i sig så det finns hopp. Vi har varit rätt hårda med att han måste träna för annars kommer vi dra in speltiden på datorn. Han har som yngre tjorvat en del med träningen men ändå alltid åkt dit och alltid haft kul väl på plats. Nu säger han själv att han vill träna 4 ggr i veckan för att vara bland dom bästa i sitt lag. Jag är övertygad att envishet vinner i längden och min son kommer aldrig vara spinkig men förhoppningsvis rätt vältränad om ett par år.

  • Anonym (Anna)
    Anonym (Eriks) skrev 2018-12-29 15:40:57 följande:

    Ja man får hoppas fet blir bättre med åldern. Tycker synd om honom då han utvecklat små bröst pga vikten:( och så är jag rädd för alla följdsjukdomar. Eller att han ska bli retad.

    Så jobbigt att alltid behöva vara den elaka som säger nej hela tiden. Får göra det hela tiden även till mormor/ morfar osv som inte förstår att jan inte ska äta massa snacks/kakor även om jag förklarat flera gånger,


    Jag tror det finns en fara i att alltid säga nej i och med att det kan upplevas som skamligt att äta och då börjar det smygas istället. Vi har aldrig sötsaker hemma men då slipper vi säga nej. Min son älskar frukt och grönt så jag ger honom gärna gurk- eller morotsstavar innan han känner sig hungrig så han får småäta på sånt. Ger man mindre portioner med mycket grönt så minskar också magsäcken till slut och det märker vi nu för sonen har minskat sina portioner så dom numera är normala. Men framför allt upppmuntra aktivitet gärna i lagform så barnen vill prestera gemensamt. Nu under ledigheten då det är risk för mycket stillasittande och sötsaker så har vi varit och kört badminton med honom nästan varje dag och sötsakerna var framme på julafton och har sen tagits bort.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Eriks) skrev 2018-12-29 17:02:46 följande:

    Vi har inte heller sötsaker hemma. Men han vill äta vad som helst när som helst. Hade inte jag sagt nej så hade han haft gravt fetma idag

    Jag uppmuntrar alltid till rörelse o aktiviteter.

    Den här jullovsveckan har vi varit ute o gått varje dag i nästan en timme.


    Gillar han grönsaker och frukt? Håller han på med nån fysisk aktivitet som han gillar? Det hela kommer säkert ordna sig så länge ni föräldrar är konsekventa. Se gärna till också att begränsa godisintaget på lördagar till typ 200 gram eller vad ni finner lämpligt.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Eriks) skrev 2018-12-29 18:41:15 följande:

    Tyvärr gillar han inte frukt o grönsaker. Men ibland äter han det iaf. Han ska börja på fotboll snart igen efter ett uppehåll,

    Ja jag hoppas verkligen det


    Ett litet tips om han inte tycker fotbollen är så kul... I fotboll kan man om man inte är så bra i princip bli bollös en hel match. Låt honom i så fall testa basket eller handboll. Där behövs alla på plan på ett helt annat sätt och vädret är aldrig dåligt. Min son kör basket och där har börjat massor med barn senaste tiden. Ett par av dom spelade tidigare fotboll och var inte speciellt bra men kände sig direkt duktigare när dom testade basket och tycker därför det är jättekul.
  • Anonym (Anna)
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-12-29 20:19:56 följande:

    200 g godis, det är ju jättemycket för ett barn! Du kan väl inte mena att du ger ditt barn 200 g godis på en lördag??? Tänk 200 g choklad, det är ju en jättestor chokladkaka lämplig för en familj! Inte konstigt att barn blir överviktiga om ni ger sådana mängder.


    Det är inte lördagsgodiset som gör barn överviktiga om barnet äter normalt och rör på sig resten av tiden. Och vilken familj delar en chokladkaka på fyra pers. Låter smått hysteriskt. Mängden måste så klart anpassas efter barnet. En barn på 130 cm ska inte äta samma mängd som ett barn på 180 cm. Ett barn som rör sig konstant kan äta pizza, ett barn som inte rör på sig bör undvika det.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (asdf) skrev 2018-12-29 20:45:31 följande:

    Beror på om man lever i smalland eller överviktsland.


    Det är inte roligt som barn att sticka ut mot kompisarna med sina mat- och godisvanor. Jag tycker inte ens man ska prata om att ens barn väger onormalt med barnet. Det är mycket positivare att försöka få barnet att finna glädje i idrottande och sen fixa vettig kost och vettiga portioner utan att nämna det. Barn vill vara som kompisarna och ger man dom verktygen och bra förebilder förstår dom själva när dom kommer upp lite i ålder.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (asdf) skrev 2018-12-29 21:10:54 följande:

    Har inte påstått att man skulle stigmatisera barnet eller ge barnet kroppsångest (nog för att barnet drabbas av det utanför hemmet) utan om att inte normalisera för stora portioner. Det är välkänt att en "normalstor" kanelbulle bara var hälften så stor på 70-talet som idag.


    Mitt barn har det välkända sockersuget vilket gör att vi aldrig har bullar och kakor hemma men jag skulle aldrig säga anledningen till honom utan här är bara det normala att vi inte har sånt hemma. Sen kör vi med mindre tallrikar än dom flesta andra men det är inte heller nåt som nån tänker på. En väninna har ställt sin son på vågen, mätt honom med måttband och helt förbjudit socker. Hennes son står still viktmässigt och hon hittar gömt godispapper i sonens rum. Jag skulle inte komma på tanken att mäta vare sig vikt eller centimeter eller förbjuda nåt. Däremot ställer jag andra krav på träning än vad hon gör. Man ska passa sig för att skuldbelägga barns matintag. Styra utan att det märks är bättre. Säger heller aldrig att han ska träna pga vikten utan för att han ska bli bättre och bättre på planen.
  • Anonym (Anna)
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-12-29 21:30:37 följande:

    Håller helt med dig. Man kan dock tala om det i allmänna ordalag, att godis inte är nyttigt, för någon.


    Fast väldigt mycket är inte nyttigt för någon. Dumt att fördöma och därmed riskera att ge skuldkänslor när barnet ev. äter nåt onyttigt nån gång. Finns alldeles för många som har nån form av ätstörning. Ta bara alla vuxna som barnen ser roa sig med kolhydratsnojja, räkna poäng, 5-2, kaloriräknande mm. Upplagt för problem. Jag vill styra mina barn till vettig inställning till både mat och träning.
  • Anonym (Anna)
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-12-29 22:04:35 följande:

    Jag har varit väldigt noga med tre saker för mina barn:

    Minimalt med smågodis.

    Minimalt med läsk.

    Massor av rörelse i form av idrott , lek och friluftsliv med familjen.

    Det har fungerat för oss.

    Jag har däremot aldrig ransonerat mat, glass , tårta eller kakor,

    Jag tror att just läsken och smågodiset är värst för kropp och tänder då det inte mättar, utan bara ökar sockersuget.


    Sen är det lätt om ens barn aldrig haft problem jämfört mot att ändra ett beteende utan att det ska ges en massa pekpinnar och skapa skuldkänslor. Min son har varit mullig i rätt många år men man märker att det är nu som han själv börjar göra bra val vilket kommer gynna honom i långa loppet.

    Men jag undrar en sak med era vanor... Om dina barn är hemma hos nån och det bjuds på läsk och godis tackar dom nej då?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Lindis) skrev 2018-12-30 13:50:22 följande:

    Känner igen detta så mycket - försöker göra samma hemma med min kraftiga 10-åring. Vill inte han ska få massa kroppsångest. MEN eftersom hans viktkurva har ökat de senaste åren får han gå till skolläkaren då och då och väga sig. Är så kluven till detta, för hur ska jag fokusera på att det är bra med träning osv när skolan väger regelbundet? Sonen är ju såpass stor nu att han fattar att det är just vikten de kollar. :/ några tips?


    Så om jag förstår dig rätt så vägs han oftare pga sin viktökning. Talar dom vettigt med honom om saken i så fall? Jag skulle ändå inte prata vikt hemma utan bara styra om matintaget och lägga upp välbalanserade portioner. Tränar han nåt? Jag är säkert lite tjatig med mina barn för jag tjatar om hur viktigt det är att få i sig rätt mat när dom ska träna eller ha match och sonen tränar nu 3-4 ggr/vecka. Jag misstänker att även din son inte tycker det är roligt att vara överviktig. Fokusera på det positiva med träning såsom styrka, snabbhet, kondition, skicklighet. Beröm honom så fort han gör nåt bra på träningen (och blunda för misstagen ). Min son kommer aldrig bli nån spinkis. Han ska inte vara nån spinkis heller. Han ska bli vältränad och nyttja sin styrka på plan.
Svar på tråden Mitt överviktiga barn är besatt av mat:(