• vcent

    Varför är Närproducerat och ekologiskt så dyrt?

    Som rubriken lyder.... när man går i affären och handlar och kollar på prislappen så kan det vara dubbelt så dyrt att köpa nått som är närproducerat eller ekologiskt.... ja, inte undra på att folk inte väljer det...

    likaså att gå till en sharkutterist, fiskhandlare, grönsakshandlare eller så i en saluhall eller på torget... då får man ju banne mig sälja alla sina ägodelar för att ha råd med ett äpple....

    i många andra länder är det tvärt om, där kostar de lokala eller regionala (eller nationella) produkterna ifta mindre än annat... att gå till torghandeln eller saluhallarna kan också löna sig väldigt då där är nyplockad frukt från lokala odlingar som säljs till en bråkdel av priset det kostar i affären å då är den billig redan i affären...

    Där jag bor finns ingen saluhall, ingen sharkuterist och ingen grönsakshandlare.... här har citygross monopol på kött och frukt... eller iaf bäst utbud ich bäst priser etc... sen finns det en fiskbil utanför köpcentrat ibland... torghandeln är knappt existerande pga ingen har råd att handla där...

    Varför i helvete ska CG ha monopol?!?!? Grejen är ju att när det finns en sharkuterist kan man ofta be om spillbitar etc... å få bra priser å så på lokalproducerat kött... men på CG kanske man om man har väldigt tur kan få tag på några spillbitar... dock kostar dom för mycket för att vara spillbitar... att gå till maxi, willys etc.. är ingen idé för där finns inte ens hälften så stort utbud... men tycker det är jävligt dåligt att man inte kan handla kött, fisk ich frukt över disk hos en som kan sin sak etc... där det är närproducerat och inte kräver att man har en månadsinkomst på fem miljoner....

  • Svar på tråden Varför är Närproducerat och ekologiskt så dyrt?
  • vcent
    annabellelee skrev 2019-01-05 04:58:02 följande:

    Det är inte närproducerat som är dyrt. Så mycket kostar det att producera mat. Det är annan mat som är snorbillig, och frågan är hur man kan producera mat så billigt - det beror på att man använder konstgödsel, antibiotika osv, dvs djur och natur betalar. Under många år har maten faktiskt blivit billigare: amp.svt.se/nyheter/inrikes/maten-har-blivit-billigare


    Konstigt att det är tvärt om i andra länder då... där det svinbilliga är böde ekologoskt och närproducerat ..
  • vcent
    Aniiee skrev 2019-01-05 03:44:48 följande:

    Så dyrt är det inte....


    Nähe... där jag bor kostar det billigaste närpriducerade/ billigaste ekologiska tio kronor mer än det dyraste ?vanliga?
  • vcent
    annabellelee skrev 2019-01-05 04:58:02 följande:

    Det är inte närproducerat som är dyrt. Så mycket kostar det att producera mat. Det är annan mat som är snorbillig, och frågan är hur man kan producera mat så billigt - det beror på att man använder konstgödsel, antibiotika osv, dvs djur och natur betalar. Under många år har maten faktiskt blivit billigare: amp.svt.se/nyheter/inrikes/maten-har-blivit-billigare


    Konstigt att det är tvärt om i andra länder då... där det svinbilliga är böde ekologoskt och närproducerat ..
  • vcent
    Kusinen skrev 2019-01-05 08:00:33 följande:

    Det är intressant att fundera kring vad som är dyrt. På femtiotalet la vi en tredjedel av våra inkomster på mat (ej räknat restaurangbesök) på 200-talet ca 12% ( om man även räknar in restaurangbesök ca 17%).


    Jag lägger nästan hälften av mina inkomster på mat.... å det trotts att jag alltid köper det billigaste som finns i affären.

    Sen är jag väldigt lång, tränar en del och har väldigt hög energiförbrukning... trotts att jag behöver äta dubbelt så mycke som andra människor så måste jag ändå betala samma pris för maten... rätt orättvist när folk med samma inkomst kan lägga hälften så mycket pengar på mat
  • vcent
    Sharper skrev 2019-01-07 10:11:50 följande:

    Vi äter i princip bara viltkött så vi betalar inte så mycket som familj för kött (däremot gör min man det eftersom jakten är hans intresse men kostnaden står han själv för).

    I min värld är det inte dyrt med bra kött, svenskt och närproducerat. Tänk vad du stoppar i dig genom att köpa det billiga... bara för gör du mycket i vinst genom att gå till svenskt! Eller försök hitta en köttbonde i närheten av där du bor. Vi har kanske 3 stycken inom några mils radie och hade mannen inte jagat hade vi köpt kött från dom. Då köper jag hellre mindre godis mm om jag måste välja.


    Ja här finns bönder inte jättelångt bort... men det är inte att jag tycker det är dyrt utan det är helt enkelt att jag inte har råd!! Å nej, godis har jag inte ätit på tio år så lägger 0kr på sånt!

    Kött är för dyrt helt enkelt vilket gjort att jag fått utesluta det mycket ur min kost vilket läkaren min dock ser som väldigt dåligt eftersom mina värden snabbt ändrades trotts att jag med dietist lagt upp kosten så att det inte ska påverkas mycket av bristen på kött...
Svar på tråden Varför är Närproducerat och ekologiskt så dyrt?