• Lunne

    30+, följas åt på vägen till första barnet?

    Verma skrev 2019-01-28 14:34:54 följande:

    Hej på er! Jag hoppar också in här! Jag är 35, blev gravid i juli, ganska kort efter att jag och min sambo beslutat oss för att försöka men det slutade i MA v12 (9) i början av september. Vi har försökt aktivt sedan dess. 3 gånger har vi försökt att pricka rätt med ägglossningstest, men fortfarande inget plus. Jag fick mens i morse och är så fruktansvärt ledsen och frustrerad (igen). 2 av mina närmaste vänner ska också börja försöka nu och även om jag är jätteglad över deras beslut, så kan jag inte låta bli att känna panik över att de ska bli gravida innan mig. Jag vet att det är löjligt och utom min kontroll. Stress gör det heller inte bättre. Men f*n vad detta suger. Skönt att veta att jag i alla fall inte är ensam. Kram på er!


    Jobbigt att få reda på MA så sent som vecka 12 =/ Har ni fått bra koll på ÄL med testen i alla fall? Kram!
  • Lunne

    Vet ni hur tidigt en läkare kan se/misstänka att man är gravid på VUL? Jag har en tid nu i veckan för att kolla hur allt ser ut efter skrapning och bestämma hur man gör med ägglossnignsstimulerande framåt. Om jag mot förmodan inte inbillar mig som jag skrev om innan utan har lyckats bli gravid skulle det vara sådär 3½ vecka när jag ska till läkaren. Så för tidigt för att testa med stickor inför det... Jag hade velat skjuta på besöket någon vecka för att se om det behövs eller ej, men det är inte ett alternativ tyvärr utan då skulle jag fått vänta i 3-4 månader på en ny tid. Så jag funderar på om det ev. finns chans att de kan se nåt, eller om man bara får planera för ifall det inte är nåt på g redan.

  • Lunne
    Värphönan skrev 2019-01-28 19:59:30 följande:
    I vecka tre ska det absolut gå att få svar på ett test, beroende på när du räknar vecka 3 ifrån iof. Om du räknar från senaste mensens första dag så kan det vara lite tidigt men om det är från ÄL så syns det oftast på stickor från BIM som är 10-16 dagar efter ÄL. Håller tummarna för dig! 
    Räknar från "förmodad motsvarande tid för mens"/skrapning tyvärr, så bara knappt två veckor från förmodad ÄL. Som sagt helt medveten om att jag sannolikt inbillar mig att jag känt nåt redan även om det skulle bli ett plus senare :')
    Clemmentina skrev 2019-01-28 19:51:06 följande:
    Det är för tidigt. Från vecka 5 kan man i bästa fall se en hinnsäck.
    Sist såg hon hinnsäck i vecka 4, men 3 känns absolut som för tidigt ju mer jag läser om det =/  Kanske lika bra iförsig då det inte riktigt varit min tanke att använda läkaren som tidigt graviditetstest varken sist eller nu. Och antagligen bra att ha en plan framåt redan innan jag får svart på vitt om det inte tog sig denna gång, vore ju rätt otroligt om det skulle ha fungerat på första försöket trots PCO när det tog nästan ett halvår att få till första plusset.

  • Lunne
    Clemmentina skrev 2019-01-29 11:07:59 följande:
    En plan framåt är alltid bra! :) Hur tänker du kring din pco? Enligt läkaren har jag inte typiska pco-äggstockar men jag funderar kring om jag kanske har det ändå!
    Vet inte hur jag tänker, fick i höstas förklarat för mig att jag med stor sannolikhet skulle behöva äta piller för att få ordning på ägglossning, och då behövde man boka tid tillsammans med mannen för att ta massa prover först o.s.v. En månad senare kom vi dit tillsammans, men då upptäckte läkaren att det tagit sig av sig självt (blev dock MA senare). Fördelen nu är att vi slipper hans prover, spolning, o.s.v. då det uppenbarligen är möjligt att få det att fungera mellan oss två, så sannolikt kan jag börja med piller direkt. Så det är det jag är inställd på egentligen, men kan inte släppa att det nu känns precis som veckorna innan det tog sig i höstas, så har lite hopp där.

    Jag trodde att PCO per definition var att äggstockarna ser ut på ett visst sätt (har ovanligt många äggblåsor, vilket påverkar hormoner), men det kanske inte är bara det?

  • Lunne
    Clemmentina skrev 2019-01-29 16:06:02 följande:
    Får hoppas att den där känslan betyder att det är något. :) Men skönt att veta att du kan börja med piller annars.

    Jag fick exakt samma förklarat för mig när jag nyligen fick Provera utskrivet för att få igång min mens igen. De går inte vidare med ägglossningsstimulerande innan de även utrett min kille.

    Ja så är det nog. Men har fått för mig att jag nog har någon slags hormonell obalans eftersom min mens är oregelbunden (mer nu efter p-piller än innan jag började med dem).
    Även om det inte är PCO så kan det ju vara någon annan hormonobalans, har ni pratat om att göra en utredning?
  • Lunne
    KajsaLouise skrev 2019-01-29 17:14:23 följande:
    Jag har ingen som helst koll på min ägglossning och lutealfas före det att vi började med bebistillverkningen. Tabletterna fick jag för att mensen var oregelbunden. Jag slutade inte blöda till slut, vilket BM sa berodde på för mkt östrogen o slemhinnan brast av sin egen vikt. Jag minns inte att jag känt samma smärta tidigare som nu vid äl och gissar att jag nog inte haft så många ägglossningar i mina dagar. Testen nu ger iaf utslag men det betyder ju iofs inte att ägget faktiskt släpper. Finns så mkt att fundera kring/oroa sig för. :/
    Intressant att din BM menade att mellanblödnignar kan bero på något som kan åtgärdas! Min läkare menade bara att det är så för vissa och inget som går att gör åt (förutom att ta p-piller, men det går ju inte i detta fall) men heller inget som är någon fara... Hur mycket blödde du utanför när mensen borde vara?
  • Lunne

    KajsaLouise skrev 2019-01-29 17:44:11 följande:
    Vaddå är så för vissa? Låter konstigt! Jag har ju läst att det finns dem som kan ha någon blödning före/efter äl och så. Kan vara i några dagar men att man blöder då och då eller när som helst kan väl inte vara vanligt? När det var som värst blödde jag väl i princip varje dag. Inte mycket alls då, men behövde ju binda. Min BM sa efter undersökningen att min slemhinna var väldigt tjock och att den liksom inte orkade hålla vikten längre. Kollade läkaren din slemhinna? Eftersom jag hade östrogendominans, sa läkaren, att Provera skulle hjälpa kroppen skapa en balans. Provera tillför väl progesteron och det lyckades väl min kropp inte med alls. Sök på Provera på Fass. Den har en mängd användningsområden och används även vid fertilitetskliniken när man även hjälper kroppen med äl. Har du ägglossning då?
    Jo, hon har kollat slemhinnan vid 3 tillfällen och såg då inget konstigt (förutom PCO på VUL), så då är det inte samma situation som för dig. PCO:t upptäcktes just p.g.a. detta då mellanblödningarna kom igång några månader efter att jag slutat med p-piller. Hon sa att vissa kan ha känslig slemhinna som blöder lätt och det fanns inte så mycket att göra förutom att äta p-piller den tid man inte försöker bli gravid, hon menade dock att blödningarna inte skulle påverkara om man kan bli gravid. Jag hade mer småblödningar 3/4 veckor i månaden än ordentlig mens. Trodde inte att jag hade ÄL, men den måste helt enkelt ha varit oregelbunden då jag lyckades bli gravid naturligt plötsligt ändå. Sen skrapningen efter MA har jag däremot inte haft några mellanblödningar än i alla fall.
  • Lunne
    Clemmentina skrev 2019-01-29 19:21:51 följande:
    Jag fick helt plötsligt mellanblödningar i höstas, har aldrig haft det tidigare. Även jag fick testa Provera för att få ordning på cykeln. Känns som mina hormoner är/var i obalans.
    Var det i samband med att du slutade med p-piller? Jag fick också mellanblödningar några månader efter att jag slutade.
  • Lunne

    Yeay, bra läkarbesök idag :D

    Allt såg bra ut efter skrapningen och slemhinnorna såg ut att vara i vecka 3 av menscykeln, vilket stämmer med när jag tycker mig ha haft ÄL-flytningar. Jag fick letrozol utskrivet att ta från nästa mens, och provera ifall att mensen inte kommit på två veckor från nu. Innan jag ev. tar provera skulle jag dock kolla att jag inte är gravid med dubbla test, så än finns det hopp att inga piller behövs :) Och kommer mensen snart så känns det ändå helt ok nu när jag vet att kroppen kommit igång igen och vi kan tvinga fram ÄL i nästa cykel :)

    Kom när jag var där även på att jag nu för första gången sen augusti (några månader efter att jag slutade med p-ring) har gått drygt 3 veckor utan några som helst mellanblödningar, så även det känns på något sätt hoppfullt :)

  • Lunne
    KajsaLouise skrev 2019-02-01 12:25:13 följande:
    Jag tror jag kanske är färgad av alla trådar här inne där alla diskuterar sina tecken. Hoppas du har rätt! :) Lycka till!
    Ska man tro de som faktiskt vet något så bör man väl kunna få symptom först omkring BIM. Då det är samma hormon som skapar tidiga symptom, som testen mäter.

    / Säger hon som tycker sig ha känt symptom på sådär ÄL +2 och inte kommer känna sig övertygad om att det var inbillning förrän/om inte mensen dyker upp inom någon vecka :')  

    Om man bortser från alla oss som nojar här så tror jag dock faktiskt på allvar att det är betydligt vanligare att inte känna något innan BIM än att göra det, om man faktiskt ska tänka logiskt för en sekund :)
Svar på tråden 30+, följas åt på vägen till första barnet?