Inlägg från: Anonym (Sanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sanna)

    Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!

    Har efter att ha haft gäng par barn i barnomsorgen lärt mej hur det fungerar.

    - Förskolan är en skola och barnen är där för att lära sej saker. Dom är inte där för att föräldrarna behöver barnpassning när dom jobbar. Något så nedlåtande som att passa barn ägnar sej inte förskollärare åt.

    - All personal ska vara pedagogiskt utbildad annars klarar dom inte av sitt jobb. Erfarenhet och en trygg famn är ingenting värt om du inte har förskollärarutbildning. Inga problem att byta ut hela personalstyrkan mot unga nyutexaminerade som kan byta blöja på pedagogiskt sätt. Att det sen måste kallas in extrapersonal för att det inte fungerar har inget med att dom är oerfarna att göra. Dom är ju  utbildade vilket vi föräldrar ska vara tacksamma för.

    - Föräldrar förväntas ta ledigt när skolan har stängt. Att dom flesta föräldrar bara har 5 veckors semester och vill ta ut den vid andra tillfällen än när förskolan stängt ställer dom sej helt oförstående till. Vad då barn behöver också ledigt är deras argument. Och ja visst behöver dom det, men att Agda 2 år inte bryr sej om i fall hennes föräldrar tar sin semester på skollovet eller ett par veckor senare förstår inte förskollärare. Dom vill ju vara ledig då ju. Det är alltid viktigare att tillgodose personalens önskemål om ledighet än din egen familjs.

    - Att någon kan ha önskemål om att få hämta sina barn efter kl 18 ställer sej förskolan helt oförstående till. Dom har helt missat att arbetstiderna i dag varierar. Av någon anledning tror dom att personer som jobbar i affärer eller inom vården eller något annat yrke med senare arbetstider per automatik har någon anhörig kopplad till sej som kan hämta för att förskolepersonalen går hem då. Inte sällan hör man att det är misshandel att ha sina barn så länge på förskolan. Det gäller även om barnet lämnas kl 15 på eftermiddagen. Motsvarande gäller aldrig om barnets slits upp tidigt och lämnas kl 6 under förutsättning att barnet hämtas senast kl 18. Till nåds kan det finnas kanske ett dagis som har öppet kvällstid. Utnyttjar man det måste man veta vilket besvär man åsamkar personalen.

    - Utvecklingssamtalen ska tas på största allvar. Att man varje dag vid hämtning och lämning stämt av hur dagen har varit och redan sett till att få all information om hur ens barn har det och vad som hänt spelar ingen roll. När det är utvecklingssamtal kommer man. Punkt!.

  • Anonym (Sanna)
    Anonym (Fsklärare) skrev 2019-01-07 18:37:12 följande:

    Men oj, vilket fruktansvärt nedlåtande inlägg. Helt otroligt att du ens kunnat lämna dina barn på så fruktansvärda verksamheter.

    Och du, de flesta inom förskolan har också 5 veckors semester, som vi också vill ta ut under sommar och jul när våra egna barn är lediga.

    Just det, nej, om förskolan stänger 18 kan man inte bara önska om att hämta 18:30 hur som haver. Då får man ansöka hos kommunen vilket är fullt möjligt om man nu behagar att anstränga sig lite. I min kommun har vi flexibel omsorg som innebär att när förskolorna stänger 18:00 tar en annan verksamhet över. Och vet ni varför vi har den? Jo, för att minst två föräldrar har meddelat behov av detta till kommunen och då är de SKYLDIGA att ordna det.

    Förresten, jag bryr mig inte ett dugg om man kommer på utvecklingssamtalet eller inte. Tycker själv att de ofta känns överflödiga. Men enligt läroplanen måste vi erbjuda det minst en gång per år. Typ som att någon som sitter i kassan måste fråga om man vill ha kvittot. Man kan gott tacka nej.


    Skillnaden är att ni stänger er verksamhet. Det rimmar illa. Det var längesedan industrisemestern avskaffades och folk var lediga 5 veckor efter midsommar. Numera fördelar de flesta arbetsgivare semestern över hela sommarperioden juni - augusti just för att kunna tillgodose sina kunders behov och ha öppet. Förskolan bryr sej inte alls om sina kunder, dvs föräldrar och barn. 

    Det är inte alla kommuner som erbjuder barnomsorg efter kl 18. Vår kommun gör det inte även om man ansöker. I många kommuner där det finns är det ändå inte möjligt att utnyttja tjänsten. T ex min väninna som hade behövt använda sej av det en dag i veckan skulle behöva åka 1,5 timme kommunalt med sitt barn i varje riktning för att kunna lämna på just den förskolan. Inte praktiskt möjligt. 
  • Anonym (Sanna)
    hammarhajen skrev 2019-01-07 19:23:57 följande:
    Förskolans "kund" är väl snarare kommunen, som både står för fiolerna och regler. Den låga lilla avgift föräldrar betalar gör dem inte till kunder likvärdiga kunder till ett vinstdrivande företag.

    Grejen är att förskolor har så snålt med resurser att det inte är möjligt att hålla öppet året om. Den personal som jobbar mitt under sommaren måste ju då ha sin semester vid ett annat tillfälle när fler barn är på plats, och det klarar inte verksamheten. 

    Man kan ju tycka vad man vill om det, men barnpengens storlek och förskolornas ekonomiska förutsättningar är det våra politiker som beslutar om. Inte förskolans personal. 
    Nej kommuen är arbetgivaren.  Det är inget krav att vara vinstdrivande företag för att ha kunder. Med ditt resonemang skulle inte dina barn vara patienter hos läkaren eller tandläkaren heller. 

    Och nog betalar varje förälder mer pengar än förskoleavgiften för att finansiera förskolorna. Det förutsätter jag att du redan vet.

    Jag är inte säker på att ditt resonemang om att inte hålla öppet året om håller. Jag som t ex jobbar som tandsköterska får anpassa min semester efter hur många personer som förväntas komma. Under t ex juli har vi mindre tryck, men vi kan inte stänga. Likaså under augusti och sista veckorna i juni. Genom att kalkylera hur mycket personal som behövs kan vi minska personalstyrkan men ändå hålla öppet hela sommaren samtidigt som vi alla får semester under sommarperioden. Surt att inte alltid få när man vill, men så är det för alla. Det som var ännu surare var att det inte fanns barnomsorg om man hade semester fel period. Alla som har små barn vet att man inte vill lämna dom på en annan avdelning eller förskola med annan personalsammansättning. Det innebar att jag ibland inte fick semester tillsammans med min man. Ni kunde gjort likadant. Kollat när föräldrar har semester och fördelat era perioder efter hur många barn ni har. Är inte säker på att det skulle bli dyrare. Det är ju inte så att dom fasta kostnaderna försvinner bara för att ni förskollärare har semester. Hyran, elen och vattnet ska betalas ändå. Likaså er lön. Den ändras inte för att ni fördelar semestern. Inte antal barn som behöver omsorg heller. För alla föräldrar har väl semsterledighet någon period under sommaren.
  • Anonym (Sanna)
    hammarhajen skrev 2019-01-07 20:07:54 följande:
    Skillnaden är att man är patient hos läkaren och tandläkaren, som du själv skriver. Inte KUND. I förskolan är barnen barn, i skolan är de elever. De är inte KUNDER. De betalar långt ifrån vad "tjänsten" kostar och tjänsten är också reglerad i lagen. 

    Ja, jag vet att föräldrar betalar skatt. Men det gör vi liksom alla, så det innebär inte att varje skattebetalare kan bestämma hur all samhällsservice ska skötas exakt. Jag betalar landstingsskatt också, men det betyder inte att jag kan bestämma hur akutvårdsanställda ska organisera sitt arbete. Eller hur den nya busslinjen ska dras.

    Den kommunala förskolan kan inte stänga helt, men de kan gå ihop flera förskolor och ha jourverksamhet. Det är helt enkelt så illa att det inte finns ekonomi att ha alla förskolor öppna, så tight är budgeten. 

    Grejen är att det är ganska få veckor utöver den typiska "semesterperioden" då det är så få barn att man kan låta flera pedagoger vara lediga utan att sätta in vikarie. Även om det är något färre barn i mitten av augusti så börjar inskolningar just då och det funkar inte om två av fem har semester fortfarande då. 

    Jag jobbar inte i förskolan och är inte förskollärare, för övrigt.
    Ja barn är barn i förskolan, men jag som förälder som köper en tjänst från kommunen är kund. Slår du upp ordet så ser du att ordet betyder just det.
    En kund är en fysisk eller juridisk person som köper eller hyr en vara eller en tjänst från ett företag eller en person

    För övrigt kallas numera patienter hos tandläkaren för kunder enligt beslut från högsta cheferna. Vi som jobbar på golvet kallar dom dock fotfarande för patienter, men korrekt benämning är just kund.

    Att man betalar skatt innebär naturligtvis inte att man själv väljer till vad ens skattepengar ska gå. Det finns däremot uträkningar som visar att de tjänster man utnyttjat under sin levnadstid har man betalt till fullo via skatten. Det betyder inta att mina skattepengar är öronmärkta för förskolan, men att jag betalt för det jag utnyttjat. Så att påstå att jag betalar bara en bråkdel av vad förskolan egentligen kostar är inte korrekt.

    Hur har du fått insyn hur förskoleverksamheten fungerar och vad som är möjligt utan att själv jobba som förskollärare?



  • Anonym (Sanna)
    Anonym (Hepp) skrev 2019-01-07 22:28:51 följande:

    Tänk om förskolan skulle vara lika dyr i Sverige som i de flesta andra länder (i mån det finns någon). Få hade kanske föräldrar haft vett att uppskatta den förskola vi har nu.

    Och nej jag jobbar inte på förskola utan på ett privat företag.


    Då hade förmodligen skatten varit mycket lägre också.
  • Anonym (Sanna)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-07 23:14:31 följande:

    Vilka människor det finns! Vi i förskolan liksom många andra har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommaren. Innan jobbade jag kommunalt och vi hade aldrig stängt under sommaren eller mellandagarna. Vi var på en annan förskola en sommar pga storstädning på den ordinarie men då var vi på den andra och jobbade med våra barn så att säga. Nu jobbar jag privat och vi har stängt 3 veckor på sommaren, det är i stort sett omöjligt att tillgodose vår lagliga rätt annars. Vi erbjuder såklart ett alternativ och skulle någon behöva det är det självklart att någon av oss ordinarie följer med och jobbar den tiden. Har hänt 1 gång på 3 år. Självklart behöver vi också ta största delen av vår semester på sommaren och vid jul för fet är då vi har mindre barn. I övrigt är där inte mycket utrymme till ledighet.

    Självklart måste vi ha stängt för planeringsdagar också, varför skulle vi inte ha det? Men vi är schyssta och har bara 2 om året, de andra två har vi på lördagar.

    Och vaddå att vi kräver semester när det inte passar föräldrar som inte har lov. Det skulle ju aldrig få ihop då det föräldrarna kräver olika saker.

    Och sist men inte minst... förstår inte ni att vi inte kan ha öppet hela kvällarna också? Förutom de jourförskolor, obförskolor som finns. Om vi öppnade tex 6.00 och stängde 22.00. Vart skulle all den personalen komma ifrån som skulle täcka upp det tidspannet? Det är redan snålt med personalen som det är. Nej tänk efter!

    Sluta tänk stt förskollärare och andra som jobbar på förskolor har det som nått slags kall, vi vill ha ledighet inland som alla andra. Men det förstås ni jobbar väl gratis ooh utan ledighet året runt :) det är omöjligt att tillgodose allas behov, det gäller alla verksamheter. Jag som jobbar dagtid har väldigt svårt att komma iväg till läkaren, tandläkaren, banken osv... men jag ska be dem ha öppet hela kvällen också!


    Nu verkar du helt har missat att förskolan är ofta den enda möjlighet man har till barnomsorg som förälder. Här i min kommun har t ex alla dagmammor tagits bort. Vet att det är lika dant i flera andra kommuner. Eftersom samhället i dag är uppbyggt på att två föräldrar behöver förvärvsarbeta för att kunna dra runt en familj borde det i rimlighetens namn möjligheterna att göra det finnas.

    Så ser det inte ut i dag. Förskolan är inte alls anpassad efter det behov föräldrarna har. Förskolan lever kvar i det gamla och matchar inte alls de tider föräldrarna arbetar. Att ha öppet samtliga dagar med undantag av helgdagar och de tider föräldrar behöver barnomsorg  är ett förhållande lågt krav som är fullt rimligt. Det skulle förstås inte vara omöjligt att genomföra om man ville. Hur man gör? Utbildar fler och anställer fler naturligtvis. Det skulle varken hindra förskollärare från att ha semester eller ledighet som alla andra som du påstår.  Mej veterligen har alla i dag rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under sommaren inte bara dom vars arbeten stänger verksamheten. Så självklart kan förskollärare också få det. 

    Jourförskolor finns för övrigt inte i alla kommuner. Inte heller stämmer det att det alltid finns en ordinarie personal vid sammanslagning av förskolor. Jag har varit med vid ett par tillfällen då det inte funnits trots försäkran om att det skulle vara så. 
  • Anonym (Sanna)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2019-01-07 23:14:31 följande:

    Vilka människor det finns! Vi i förskolan liksom många andra har rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommaren. Innan jobbade jag kommunalt och vi hade aldrig stängt under sommaren eller mellandagarna. Vi var på en annan förskola en sommar pga storstädning på den ordinarie men då var vi på den andra och jobbade med våra barn så att säga. Nu jobbar jag privat och vi har stängt 3 veckor på sommaren, det är i stort sett omöjligt att tillgodose vår lagliga rätt annars. Vi erbjuder såklart ett alternativ och skulle någon behöva det är det självklart att någon av oss ordinarie följer med och jobbar den tiden. Har hänt 1 gång på 3 år. Självklart behöver vi också ta största delen av vår semester på sommaren och vid jul för fet är då vi har mindre barn. I övrigt är där inte mycket utrymme till ledighet.

    Självklart måste vi ha stängt för planeringsdagar också, varför skulle vi inte ha det? Men vi är schyssta och har bara 2 om året, de andra två har vi på lördagar.

    Och vaddå att vi kräver semester när det inte passar föräldrar som inte har lov. Det skulle ju aldrig få ihop då det föräldrarna kräver olika saker.

    Och sist men inte minst... förstår inte ni att vi inte kan ha öppet hela kvällarna också? Förutom de jourförskolor, obförskolor som finns. Om vi öppnade tex 6.00 och stängde 22.00. Vart skulle all den personalen komma ifrån som skulle täcka upp det tidspannet? Det är redan snålt med personalen som det är. Nej tänk efter!

    Sluta tänk stt förskollärare och andra som jobbar på förskolor har det som nått slags kall, vi vill ha ledighet inland som alla andra. Men det förstås ni jobbar väl gratis ooh utan ledighet året runt :) det är omöjligt att tillgodose allas behov, det gäller alla verksamheter. Jag som jobbar dagtid har väldigt svårt att komma iväg till läkaren, tandläkaren, banken osv... men jag ska be dem ha öppet hela kvällen också!


    Nu verkar du helt har missat att förskolan är ofta den enda möjlighet man har till barnomsorg som förälder. Här i min kommun har t ex alla dagmammor tagits bort. Vet att det är lika dant i flera andra kommuner. Eftersom samhället i dag är uppbyggt på att två föräldrar behöver förvärvsarbeta för att kunna dra runt en familj borde det i rimlighetens namn möjligheterna att göra det finnas.

    Så ser det inte ut i dag. Förskolan är inte alls anpassad efter det behov föräldrarna har. Förskolan lever kvar i det gamla och matchar inte alls de tider föräldrarna arbetar. Att ha öppet samtliga dagar med undantag av helgdagar och de tider föräldrar behöver barnomsorg  är ett förhållande lågt krav som är fullt rimligt. Det skulle förstås inte vara omöjligt att genomföra om man ville. Hur man gör? Utbildar fler och anställer fler naturligtvis. Det skulle varken hindra förskollärare från att ha semester eller ledighet som alla andra som du påstår.  Mej veterligen har alla i dag rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under sommaren inte bara dom vars arbeten stänger verksamheten. Så självklart kan förskollärare också få det. 

    Jourförskolor finns för övrigt inte i alla kommuner. Inte heller stämmer det att det alltid finns en ordinarie personal vid sammanslagning av förskolor. Jag har varit med vid ett par tillfällen då det inte funnits trots försäkran om att det skulle vara så. 
Svar på tråden Lägg förskolepersonalens studiedagar under lov!