• Anonym (Rosett)

    Vilja om kejsarsnitt

    Anonym (två kejsarsnitt) skrev 2019-01-10 09:59:37 följande:

    Hej TS, jag har inte läst alla svaren men vill bara dela med mig: Jag har fött två barn på två år med kejsarsnitt. Det var akuta kejsarsnitt och inte planerade. Först på grund av att förlossning drog ut på tiden och bebis hjärtslag blev svaga, och sedan pga att bebis låg i ansiktsbjudning. Jag vill bara säga att kejsarsnitt inte är en "lättare" väg. Man ligger på operationsbordet och de skär upp hela ens mage, det tar minst 30 minuter och man ligger där febrig och skakar. Man känner hur de skär och lyfter ut inälvor. När de är färdig är man så yr och mår så illa av alla droger man fått att jag inte ens kunde se eller hålla mina nyfödda bebisar. Det är en stor grej att bli skuren i på det sättet. När du föder vaginalt finns det bedövning (epidural), det kommer hjälpa dig. Det är också svårt att gå på toaletten (bajsa) efteråt när man blivit skuren med kejsarsnitt. Så om du har en tarmsjukdom så vet jag inte om det kommer innebära en lättare väg för dig. Jag förstår att det är skrämmande att föda barn men jag skulle satsa på terapi/hypnos mot rädslan istället för kejsarsnitt. Många kramar till dig.


    Kände du när de skar och hur de lyfte ut inälvor? Exakt vad lyfte de ut på dig? Och vad fick du för droger?

    Då alla förlossningar är individuella så är det inte sannolikt att ts kommer uppleva detta som dig. Det är väldigt väldigt olika hur snitt upplevs. Vet många som absolut inte har upplevt i närheten av det du upplevt.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (mor) skrev 2019-01-11 04:25:50 följande:

    Jag fick barn -87 och -93 och jag minns inte ens att jag tänkte tanken KS! NÄR blev KS an option? Kanske samtidigt som man började få veta könet på det väntade barnet? Liksom när mystiken försvann? En förlossning blev en operation att ta ut Kalle eller Alva?


    Vilken tur att förlossningsvården går framåt så även exempelvis förlossningsskadade kan få föda fler barn via snitt. Att kvinnan börjar ha en egen röst över sin egen kropp.

    Resterande kring mystik etc är din personliga åsikt.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (mor) skrev 2019-01-11 07:06:50 följande:

    KS är ju inte ngt nytt utan kvinnor som inte KAN föda normalt har ju kunnat få det förr också. Det nya är att det verkar som om KS efterfrågas av fullt friska kvinnor idag!? MEN detta är ju FL och hur det ser ut i verkligheten vet jag inte alls.


    Jag tror att "problemet" är att man inte fångar upp de som är förlossningsrädda tidigare. För självklart är det optimala en vaginal förlossning om inga risker föreligger.

    Jag tror det kan gå ganska illa om en som är förlossningsrädd tvingas föda vaginalt i panik.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (två kejsarsnitt) skrev 2019-01-12 13:10:19 följande:

    Ja, jag kände hur de lyfte ut inälvor. Det gjorde inte ont men det kändes. Alla jag känner som har varit igenom kejsarsnitt säger samma sak. Ena födseln fick jag sätta igång -medicin plus epidural plus det dom ger innan de skär (lokalbedövning?), andra födseln fick jag bromsa födsel -medicin plus epidural plus lokalbedövning. 


    Fast problemet är att de inte lyfter ut några inälvor vid snitt. Det du troligast kände var när de tog ut bebis, vilket upplevs helt olika från person till person.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 13:58:55 följande:

    Ja, helt uppenbart tycker jag så.

    I ditt fall förstår jag om du får det beviljat då du har medicinska skäl, då ser jag verkligen inget problem med snitt.

    Lider inte brist på empati men i detta fall saknar jag förståelse då det är bevisat att det är bättre för barnet att födas naturligt på många sätt. Jag tycker att barnets bästa går före kvinnans önskemål.


    Fast är det verkligen ALLTID barnets bästa? Tror du barnet mår bra av en mamma som har panik under förlossningen?
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 17:19:09 följande:

    Nej, det är inte alltid barnets bästa. Det har jag  aldrig påstått.

    Finns det medicinska orsaker till snitt så har jag inga åsikter om det.

    Man kan få lugnande. Det övergår mitt förstånd hur man vågar bli gravid om man inte vågar föda.


    Säkert skitbra för barnet om mamman har fått en massa lugnande... Har du sett någon vara riktigt rädd/ha panik någon gång?

    Så du tycker att förlossningsrädda hellre ska vara barnlösa? Eller om en individ blir oplanerat gravid ska personen göra abort? Hur ska ska de som inte visste att de var förlossningsrädda göra? Det kan ju komma en bit in i graviditeten.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (två kejsarsnitt) skrev 2019-01-12 17:03:20 följande:

    När man säger "lyfter ut inälvor" så är det ett sätt att beskriva ungefär hur det kändes. Det var så det kändes och det var inte kul. Det var mycket värre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.


    Fast du skrev inte att det var din känsla i början. De jag känner inklusive mig själv har inte upplevt det som att någon lyfter ut inälvorna.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 17:41:01 följande:

    Jag har själv lidit av panikångest.

    Så jag känner mycket väl till det.

    Jag vet också att det är behandlingsbart, här kan man ha mycket nytta av att lära sig att andas rätt.

    Jag har inte sagt att de ska vara barnlösa, jag tycker att de ska gå till psykolog och lära sig att andas och slappna av profylaktiskt.

    Det finns hjälp att få, det finns också effektiva bedövningsmetoder.

    Det spelar faktiskt ingen roll hur många argument du har, min åsikt står fast oavsett.


    Och det som funkar för dig funkar för alla då. Tror inte att smärtlindring hjälper mot rädslan för skador.

    Nä det är klart. En del kommer aldrig längre i sitt tänkande... eller sin förmåga att sätta sig in i hur andra människor tänker och känner.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 18:02:07 följande:

    Nej, men psykologstöd kanske hjälper?

    Nu börjar du som den där andra som jag slutade svara... kan du inte vara konstruktiv och låta bli att etikettera mig så blir det inga fler svar.

    Argument och respekt, ja då svarar jag. 

    Fast det kanske"en del" inte klarar... vad vet jag.


    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 18:02:07 följande:

    Nej, men psykologstöd kanske hjälper?

    Nu börjar du som den där andra som jag slutade svara... kan du inte vara konstruktiv och låta bli att etikettera mig så blir det inga fler svar.

    Argument och respekt, ja då svarar jag. 

    Fast det kanske"en del" inte klarar... vad vet jag.


    Fast det kan ta tid att få hjälp av psykolog samt att det inte funkar på alla. Du skriver om smärtlindring och andning och lugnande. Tror du verkligen att det är så enkelt?

    Min åsikt att är du saknar medlidande och förståelse. Det är MIN åsikt. Du får mer än gärna sluta svara mig.
  • Anonym (Rosett)
    Ignoramus skrev 2019-01-12 17:51:50 följande:

    Hoppas du andas dig igenom ditt nästa akutsnitt också!

    "Min profylaktiska kurs och mitt positiva tänkande tog mig igenom operationen utan smärtstillande!"


    Klart man kan andas sig genom ett akutsnitt! Egentligen borde väl alla som snittas lära sig det så slipper de ryggmärgsbedövningen och smärtan ;)
  • Anonym (Rosett)
    Ignoramus skrev 2019-01-12 18:15:14 följande:

    Smart!! Då kan de ju snitta sig själv hemma också, så att de slipper kosta samhället någonting!


    Haha smart! Sen borde man få ett papper med hur man ska tänka samt från eventuell psykolog utifall om det behövs. För psykologkostnader och kurser är ju inte heller gratis.
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-12 18:45:44 följande:

    Din åsikt stämmer inte, du har fel.

    Brukar du etikettera folk som inte stryker dig medhårs?


    Tycker du själv att du visar förståelse för att folk kan vilja snittas pga rädsla? Tror du att något som funkat på din panikångest automatisk funkar på alla?
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Malin) skrev 2019-01-13 00:38:35 följande:

    Jag vågade för att jag litade på mig själv. Hade det varit tvunget att snittas så hade jag nog överlevt det med. Det är inte direkt så att jag skulle "VÄÄÄÄÄÄGRA" snitt för att jag är rädd. 

    Så som uppenbarligen vissa gör inför en helt normal förlossning.

    ¨Vid ett snitt föder man inte, då blir man förlöst. Snittade vet inte hur en förlossning känns.


    Fast när det gäller en förlossning så krävs det ju att kvinnan litar på omgivningen. Det handlar inte enbart att "lita på sig själv".

    Du är smart du, klart att någon som aldrig fött vaginalt vet hur det känns. Har man aldrig blivit snittad vet man inte hur det känns. Har man aldrig haft hemorrojder vet man inte hur det känns heller. Dock är ju känslan individuell, det är ju inte direkt så att alla som föder barn upplever det exakt lika..
  • Anonym (Rosett)
    Maria Mia skrev 2019-01-13 11:36:54 följande:

    Har inte orkat läsa allt men förvånar mig över vissa kvinnors extrema känslor kring detta. Jag fattar inte varför det rör upp så starka känslor?? Födde själv vaginalt o glad ö att det gick bra men dömmer ingen som väljer annorlunda. Att det skulle kosta samhället så mycket mer är ju, enligt mig, inget argument då det varje förlossning kostar oavsett o går inte att veta i förväg vad notan hamnar på då allt kan hända. Ska vi spara pengar får vi klaga på de som föder massa barn istället, där kan vi snacka kostnad för samhället! Mammor som aldrig kommer betala tillbaka genom skatt eftersom de är föräldralediga o får massa bidrag. Ett snitt är inget i jmf.

    Men får känslan av att de värsta motståndarna inte har ekonomi som sitt starkaste argument utan något annat, mer känslomässiga motstånd. Som om det är personligt provocerade.

    Hittar ingen seriös sida på nätet som talar för att det skulle vara mer riskfyllt m. Planerat snitt.


    Bra skrivet!
  • Anonym (Rosett)
    Anonym (Kejsarsnitt) skrev 2019-01-23 08:29:19 följande:

    Jag var hos läkaren igår och fick mitt snitt beviljat. Är nöjd över beslutet och vi övervägde både för och nackdelar med både KS och VF för min kropp och i slutet fick jag helt enkelt bestämma själv. Så nu kan jag äntligen njuta av den sista delen av graviditeten utan oro. Tack för att du frågade :) 


    Åhh vad härligt! Grattis! :)
Svar på tråden Vilja om kejsarsnitt