Inlägg från: Anonym (lusifer) |Visa alla inlägg
  • Anonym (lusifer)

    Jag fattar inte - vart fan kommer LÖSSEN ifrån!?

    Pentra skrev 2019-01-12 06:44:34 följande:

    Löss sprids inte enbart vid direkt fysisk kontakt från person till person. De sprids även via bussäten, tågsäten och flygstolar etc. De kan även spridas via djur. ... Med vänlig hälsning, Pentra


    Nej. De sprids inte via bussäten, flygstolar osv. En lus som tappat taget om året och ramlat ut i mössan eller på sätet är en sjuk eller död lus redan och om den är sjuk så den dör snart av sig själv. Löss måste hålla sig fast i håret, för att hålla sig nära födan (blod från människa) och det är för stor risk att tappa taget, så det gör de bara om de är skadade. 

    Löss sprids när hår möter hår. 

    Det är ganska svårt att bli av med löss helt och hållet, eftersom de lägger ägg och äggen dör inte av behandlingen. Sedan kläcks de efter behandlingen. 

    Många luskammar fungerar inte särskilt bra heller. De får inte bort äggen. En av de bättre heter NitFree. 
  • Anonym (lusifer)
    Anonym (Besserwisser) skrev 2019-01-12 14:54:30 följande:
    Det du skriver förklarar inte hur de kan spridas. Om de har ett bra grepp på ett hårstrå, varför skulle de släppa taget för att försöka ta tag i ett annat hårstrå som råkar passera?

    De skulle vara utdöda om de inte tog risker för att kunna sprida sig från person till person. Vissa saker får dem att släppa taget om ett hårstrå. De kan definitivt hamna i en mössa, så att en annan person som tar på sig mössan kan "smittas". De kan överleva ca 1 dygn utanför en människas hårbotten.

    Som du skriver är det mycket svårt att bli lusfri vid en enda behandling pga de okläckta äggen. Man får behandla så ofta att nykläckta löss inte hinner bli redo för att lägga egna ägg, och det tar drygt en vecka. Luskammar man bort alla levande löss en gång per vecka kommer man vara lusfri på några veckor, när alla ägg har kläckts och inga nya har kunnat läggas. Jag rekommenderar dock att man luskammar minst 2 gånger per vecka, för då behöver man inte vara lika noggrann. Missar man någon enstaka lus så får man troligen bort den i nästa kamning.
    En vanlig rekommendation är varannan dag, och då tillåts ännu mer "slarv" (=missade löss).
    Det är dock omöjligt att bli lusfri om man hela tiden får nya löss från en annan människa.

    Vi hade stor framgång med en batteridriven elektrisk luskam RobiComb. Den "zappade" lössen så att de dog. Äggen överlevde förmodligen, men man luskammar som sagt regelbundet under några veckor för att bli lusfri. En vanlig mekanisk luskam ska också fungera, men kanske kräver lite större skicklighet av användaren.

    Som svar på den ursprungliga frågan: lössen kommer inte från något ställe, utan de lever enbart i människohår. Det är därför viktigt för dem att ha "strategier" för att sprida sig. De måste alltså släppa taget ibland, för att kunna komma till en annan människa, och då kan de t.ex hamna i en mössa. Ett säte är mindre annolikt, men jag vågar inte säga att det är omöjligt.

    Om alla skulle behandla sig korrekt samtidigt under några veckor så skulle hårlusen dö ut.
    De kryper längs med hårstråna men har alltid ett fast tag någonstans i ett hårstrå. Deras överlevnad hänger på det. De sprider sig mycket bra på detta sätt. De kan inte hoppa och de släpper aldrig taget om ett hårstrå så länge de är friska. 

    I övrigt är vi helt överens. 
Svar på tråden Jag fattar inte - vart fan kommer LÖSSEN ifrån!?