• Anonym (X)

    Använda vinterkläder år efter år?!

    Köper endast Reima till barnen (och Arcteryx till vuxna) och endast deras bättre modeller. Alltså MINIMUM 12000mm, 7000 g/m^2/24h, 30000 martindale. Tvättar regelbundet och varför man ska göra det är för att andningsbarheten minskar när kläderna blir smutsiga och barnen blir blöta inifrån istället, dessutom är svett frätande på materialet och förstör de tejpade sömmarna. Följer rekommendationerna för funktionsmaterial och mer specifikt Arcteryx/Gore tex rekommendationer. De rekommenderar tvätt var 20-30e dag vid normal användning och oftare vid hårdare användning och ändå så har de en livstidsgaranti som de klarar av att uppfylla. Förstörde däremot en jacka innan jag fattade det då svetten i nacken gjorde att limningen släppte (vilket de snällt tog på garantin och skickade till Schweiz för reparation). Använder Fibertec PRO wash (finns i 1,5liter) och textile guard PRO spray-on (impregnera för bövelen inte kläderna inifrån!!!!!!). Reimas ytterkläder är inne på barn nr 3 utan problem, aldrig blöta, varken utifrån eller inifrån. Är inte heller rädd för att tvätta ytterkläderna 2-3 ggr samma vecka om sonen har rullat runt i lera, leran förstör ju tygets funktion och impregneringen är ju bara att göra om! Vi bor i södra Sverige och ena dagen kan det vara 10-15 cm snö och -10?C och nästa dag lera, spöregn och plusgrader, så vi sliter nog mer på kläderna än de flesta rent mekaniskt (dessutom dagmamma som inte direkt hänger på lekplatser, barn ska vara i skogen)!

    Däremot blir jag lite sur över Reimas egna rekommendationer, men misstänker att det har att göra med att ?folk? tvättar kläderna och är för dumsnåla för att impregnera och blir missnöjda över att kläderna därefter inte håller tätt. Lättare då att säga att det är bättre att ?spara? på kläderna genom att inte tvätta då det inte märks lika tydligt när materialet fallerar inifrån. Kul att kolla på begagnatmarknaden där folk skriver att kläderna är använda en hel säsong utan tvätt men kan tvättas före köp. Då skrattar jag över okunskapen (försökt tipsa någon gång men blivit dumförklarad) och bläddrar vidare :D

    Att Reima är ett av få företag som redovisar Martindale tycker vi är ganska talande, om PoP, Didriksons m fl ska vara så jäkla bra, varför redovisar de då inte siffror på det?!

  • Anonym (X)

    Ser också att folk i den här tråden inte direkt har läst på om skötsel, alltså hur och när man tvättar, torktumlar, återinpregnerar.

    Tvätt med Fibertec PRO wash regelbundet då inte allt skit syns, (avigsidan vid ingen/lite synlig smuts, vid lera/jord så rätsida), TORKTUMLA (för värmen, inte för att torka) medan fuktigt för att återaktivera impregneringen. Testar alltid impregneringen innan tvätt, om avtagande så sprayinpregneras plagget direkt från tvättmaskinen, TORKTUMLAS för att aktivera impregneringen. Därefter torkas plagget färdigt hängande.

Svar på tråden Använda vinterkläder år efter år?!