Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

    Låt barn vara de individer de är. Ingen tjej ska få höra att hon inte får leka med bilar för att hon är tjej, ingen kille ska få höra att han inte får leka med dockor för att han är kille. Och vice versa såklart.

    Jag är född under en tid då man fortfarande fick höra att man inte kunde göra det och det pga man är född som flicka eller pojke. Tack och lov hade jag en pappa, som tyckte det var helt OK att jag, som flicka, ville vara med honom och snickra, laga bilen etc.

  • sextiotalist
    Anonym (Biologi) skrev 2019-01-28 10:37:04 följande:
    Självklart skall de få välja men vad tänker du om människor som stoppar en docka i handen på en pojke och en traktor i handen på en flicka p ga en ideologisk övertygelse (fanatism)?
    Likadant som man stoppar en docka i handen bara för att hon är en flicka, pga ideologisk övertygelse.
    Dvs föräldrar som försöker styra barnet för att barnet ska passa in i ens egen norm och gör det till absurbum, är lika goda kålsupare.

    Sedan kan man erbjuda barnet olika möjligheter. När sonen gick på dagis (i början av 2000-talet) så fick alla barn leka med allt, pojkarna kunde vara lika mycket i dockrummet som flickorna (ingen som tvingade dom till det) som flickorna kunde leka med bilar och busa omkring i kuddrummet. Utomhus (de var väldigt många timmar ute) så lekte barnen med allt
  • sextiotalist
    Anonym (Orättvist) skrev 2019-01-28 10:48:50 följande:
    Mm, tror Eberhand tänker fel när han vill ha mer stoj och bus för Pojkarnas skull. Tror att skillanden mellan Pojkar och flickor skulle bli ännu större då eftersom att Pojkar lättare dras med i stoj och bus. Men Eberhand har rätt när han tycker att det är orättvist att betygen inte tar hänsyn till att Pojkar mognar senare.
    De kriterier, under vilka man sätter betygen idag, är klart negativa för de som (oavsett vilket kön) som mognar senare.
  • sextiotalist
    AnnaZL skrev 2019-01-28 11:02:23 följande:

    Jag tycker det är så roligt när folk tror att det är biologiskt betingat att pojkar vill leka med bilar och flickor med hästar, när hästar för 150 år sedan var för män/pojkar. Häpp, där ändrades DNA:n snabbt!


     


    Exakt, eller att färger är biologiskt betingat. Men det är väl för att man inte kan skilja på könsidentitet (som är biologiskt) och könsroll (som är en social konstruktion). Sedan förnekar jag inte att könsrollerna har många gånger ett ursprung i de biologiska skillnader, men det är fortfarande en social konstruktion.
  • sextiotalist
    AndreaBD skrev 2019-01-28 13:07:12 följande:
    Med andra ord, man vet inte vad som är vad?  Dvs. oftast vet man inte om det är biologiskt eller socialt? Det håller jag med om i så fall.
    Könsidentiteten vet man den är biologisk. Man har även hittat den delen i hjärnan där den utvecklats. Detta tack vare att transsexuella har donerat sin hjärna efter sin död.
    Könsrollerna är sociala konstruktioner, att de sedan bygger på att t.ex kvinnor är de som föder barn, att man lever i grupper, även att dessa har varit en maktverktyg är ju ingen hemlighet.
    Så man vet skillnaden, men gemene man vill gärna tillskriva könsrollerna som något biologiskt.
  • sextiotalist
    AndreaBD skrev 2019-01-28 13:31:33 följande:
    Jo, absolut. Könsidentiteten är biologiskt i grunden. Alltså om man är manlig eller kvinnlig. Men alla detaljer? Är det biologiskt om man är bra på teknik eller på språk  - antagligen det också. Men när vi kommer in på om det är biologiskt betingad att vilja ha långt eller kort hår, klänning eller byxor, vilka färger man gillar, vilken sorts musik man gillar. Om man tycker om att sjunga (påstods vara kvinnligt, jag tror inte på det), om man tycker om hästar, eller om man tycker om hund eller katt (är det kvinnligt att tycka om katter?) - såna saker kan vara sociala konstruktioner. Ofta är de nog det.

    Och det vore faktiskt ganska bra att få bort en del av detta. Det är ganska onödigt att barn ska bli retade för fel färg på kläderna, fel fritidsintresse och liknande. Det viktiga här tycker jag är att öka toleransen för olikheter. Och jag tror inte det funkar att bara utgå ifrån att man ju kan välja fritt. Många människor påverkas för mycket av sin omgivning då.

    Absolut, tyvärr verkar en del känna sig väldigt hotade om världen inte är så svartvit som de önskar att den var. Att det ständigt sker en utveckling i samhället där man måste anstränga sig för att hitta sin egen roll.


    Tack och lov verkar den stora majoriteten hantera detta att de traditionella könsrollerna ständigt i en förändring (har ju varit det under hela vår moderna historia).  Sedan finns det ett fåtal (ofta de som låter) som har svårt att ta eget ansvar över sina liv, utan skyller på alla andra för att det inte blev som man själv ville.
    Just nu är det femininsmen och genustänket som är det som förstört deras liv, tidigare har det varit annat, men det är nog samma typ av personer som är missnöjda, det man skyller på har varierat genom århundrandena

  • sextiotalist
    Anonym (mor) skrev 2019-01-28 14:15:17 följande:

    Som en motkraft har vi alla mammor och pappor som tittar på UL-bilden med spänd förväntan och vill veta i FÖRVÄG vad den lille har för kön. En JÄTTE-viktig fråga och det är extremt få som vill ha en unge som är varken eller.


    Om ett spädbarn är varken eller, så är det ofta pga en bakomliggande sjukdom, så det önskar man ingen.
    Däremot det som finns i hjärnan, dvs könsidentiteten, det syns inte på ett UL.
    Och i de flesta fall, så stämmer könsidentiteten överens med det biologiska kön man fått.
    Men denna rädsla, att ens barn inte ska få bli utvecklas till en man eller kvinna som vuxen, är väldigt obefogad. Att man har tolerans mot den klara minoritet som avviker, det är ju bara bra.
    Man uppfostrar inte någon till att bli transsexuell, till att bli homosexuell, men man kan uppfostra sina barn att lära sig att dessa är lika mycket värda som alla andra, man kan uppfostra sitt barn, så oavsett om barnet är en flicka eller pojke, så får de göra de livsval som de känner är rätt.

    Vill du som pojke bli, ett i dag, kvinnligt yrke, så är det OK, vill du som flicka bli ett manligt yrke, så är det också OK.
    Vill du vara prinsessa för en dag, så är det OK, oavsett om du är tjej eller kille.
  • sextiotalist
    KlunsSmurfen skrev 2019-01-28 14:35:34 följande:
    "Könsrollerna är sociala konstruktioner"
    Det har alltid finns könsroller i alla kulturer hur man uttrycker det är individuellt och kulturellt. Kan det ha något med sexualitet att göra så att man försöker göra sig attraktiv för det motsatta könet? Kan det ha påverkat evolutionen på något sätt?
    Ja, men könsrollerna är inte skrivna i sten, de har sett olika ut, vad som har varit attraktivt har också ändrat sig genom historien. Dessutom har könsrollerna även varit ett sätt att styra individerna i samhället, inte bara att vara attraktiva för varandra, utan även för att samhället ska fungera, utifrån de förutsättningarna som finns just då.

    Jag har lite svårt att förstå att man inte kvinnan hade rösträtt har det minsta med attraktionen att göra, när man genom historien haft kvinnor som har båda haft makt och varit attraktiva.
    Dvs det finns mycket i de traditionella könsrollerna som har mer med att kontrollera (både män och kvinnor) än vad det har med attraktion mellan könen.
  • sextiotalist
    FAntonsson skrev 2019-01-28 14:42:08 följande:
    Eller också kan det vara en trygghet att veta spelreglerna?
    Eller ger barnen en sådan trygghet att de klarar av att se spelreglerna förändras.
  • sextiotalist
    FAntonsson skrev 2019-01-28 14:51:02 följande:
    Tror ni att det faktum att ni båda var pojkflickor kan ha en viss påverkan på er syn på saken. Bara en fundering?
    Kan kanske vara så, men framför allt att jag hade en pappa som tillät mig vara den jag var (min mor var dock inte lika förtjust i detta).
    Jag har märkt fördelarna med att jag fick utvecklas inom det område jag var duktig inom, istället för att fastna i en mall "så ska en flicka vara".
    När det gäller attraktion, så är det helt säkert att män som ville ha en väldigt feminin kvinna, inte hade valt mig. Men jag har ju en sambo som uppskattar mig för den jag är.
Svar på tråden Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar