• Brumma

    Gemensamma utgifter?

    Rent krasst så ja, är det en kommun där barnet enbart får gå 15 timmar när föräldern är föräldraledig med ett syskon så får hon ju inte ens ha betald barnomsorg på sina veckor. Har du behov av barnomsorg på sina veckor får du även stå för kostnaden.

    Det spelar ingen roll om syskonet är halvsyskon eller inte - mamman är förälder till båda och det är hon som är föräldraledig (när det nya syskonet pappa är föräldraledig har ni däremot rätt till barnomsorg igen även på mammans veckor - förutsatt att hon då arbetar självklart).

    Jag hade tagit upp frågan ytterligare en gång med kommunen om att separata fakturor.

  • Brumma
    Trolle1234 skrev 2019-02-18 12:43:31 följande:

    Jag har tagit upp frågan två gånger med kommunen och dom är införstådda med problemet.

    Men vi betalar för platsen så timmarna spelar ingen roll tyvärr och deras ?system? kan inte dela fakturan.

    Tänkte mer på om ansvaret för omkostnader ska vara ömsesidigt då halvsyskonet inte har nått med våra gemensamma barn att göra egentligen.

    Då valet att skaffa mer barn med en annan person så ska det ju inte påverka mina utgifter.

    Eller tänker jag fel?


    Jag förstår din tanke men njae, även om du inte är inblandad har ju ert gemensamma barn i högsta grad att göra med sitt nya syskon.

    Dels känslomässigt och rent genetiskt, men förutom det baseras ju barnomsorgskostnader på det enskilda hushållets inkomster, inte de båda föräldrarnas.

    Ditt ex har två barn boende hos sig, och på det baseras som sagt barnomsorgskostnader, både genom att deras BÅDA barns taxa kommer att påverkas av att de är en tvåbarmsfamiöj men även på det sätt att de faktiskt inte får utnyttja den barnomsorg du anser att hon bör hjälpa till att bekosta. Det är helt enkelt den som har behov av platsen som får betala den.

    Utöver det får de nu flerbarnstillägg och skulle de tex behöva ansöka om bostadsbidrag räknas båda barnen in.
  • Brumma
    Trolle1234 skrev 2019-04-24 09:47:28 följande:

    Uppdaterad info.

    Då jag har varit i kontakt med flera juridiska instanser ang dessa kostnader så verkar det vara så att båda föräldrarna ska stå för dessa utgifter vare sig man nyttjar barnomsorgen eller inte.

    Finns ett visst ansvar i att betala dessa från bägge föräldrarna.

    Den föräldern som måste nyttja tjänsten får en ökad omkostnad då man måste ha barnen på dagis för att man jobbar. Och beslutet att skaffa fler barn ligger hos enskild förälder och bör därför ha räknat med att utgiften kvarstår för att inte sätta den andra föräldern i en taskig sits ekonomiskt.

    Någon som har erfarenhet av liknande problem?


    Fast det finns ju inget stöd för detta i lagen?

    Frågar som de andra - hur tänker dessa juridiska instanser att du ska få igenom det?
  • Brumma
    Hellishen skrev 2019-04-25 12:07:07 följande:

    Om hon har barnen på dagis 15 timmar så kostar väl det också pengar?


    Alla barn över tre år har rätt till 15timmar gratis förskola. Vissa kommuner har uttökat men minst 15.
  • Brumma
    Trolle1234 skrev 2019-04-24 19:24:03 följande:

    Fast nu har ju inte nya barnet nog anknytning till mig och våra två gemensamma barn slutar ju inte att kosta pengar och då kan man ju tycka att man fortfarande har ett ansvar som förälder att allt funkar ekonomiskt med dom gemensamma utgifterna innan man skaffar fler barn på fler håll.

    Jag kan ju till ex inte strunta i att betala dagis när jag ska vara föräldraledig i tre veckor... för det är ju ingen som betalar det åt mig dom tre veckorna jag väljer att vara föräldraledig.

    Blir ju samma sak kan jag ju tycka då i så fall..

    Och nu frågar jag om någon mer har erfarenhet av denna situation?


    Fast din relagion till det nya barnet är ju i det här läget totalt ointressant.

    Och vad man "kan tycka" har ju inte heller med saken att göra.

    Hade det funnits en lagtext som sa att hon måste betala hade ju de hår "instanserna" hänvisat till den. Föräldrabalken säger att båda förälsrarma skall bidra till barnets försörjning efter förmåga. Man kan ju tom hävda att du bör stå för en större del eftersom mamman nu går på föräldrapenning..

    Man kan lika gärna fråga varför mamman ska straffas för att du vill ha barnet på förskola? Hon har ju inte behov av det nu... men du anser att det är din livssituation som räknas, inte hennes.
Svar på tråden Gemensamma utgifter?