Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Har vi 25% invandrare?

    Från SCB:s hemsida: Med utländsk bakgrund menas att barnet antingen själv är fött utom­lands eller är fött i Sverige med två utrikes födda föräldrar. Om även de som har en utrikes född förälder räknas in så har drygt 30 procent av barnen i Sverige någon form av koppling till ett annat land.

    Från Wikipedia: 
    Begreppet ändrade innebörd hos svenska myndigheter den 31 december 2003. Innan dess räckte det med att en förälder var född utomlands för att dennes barn ansågs ha utländsk bakgrund.[2]
    Jaha, då är jag svensk nu då, med andra ord. Intressant att jag inte ens visste om att de hade ändrat definitionen. Jag har i och för sig alltid känt mig som svensk, men självklart anser jag mig ha utländsk bakgrund på samma gång. Jag vet att detta är en ekvation som många har svårt att förstå, men likväl är vi många i denna värld som har flera "hemma" att välja på. För oss är det helt naturligt. 

    Siffran ovan från SCB var från 2013, så jag tror att den är högre idag. Det är säkerligen uppemot 40% om man räknar med sådana som jag, som har en utländsk förälder. 
  • Mrs Moneybags
    Kjell2 skrev 2019-02-05 12:55:20 följande:
    Så ingenting om föräldrarna enligt ditt tidigare inlägg? 

    Alltså är man inte invandrare om man har utrikes födda föräldrar men själv är född i Sverige och är svensk medborgare?
    Man borde rimligtvis inte vara invandrare om man inte har invandrat någonstans ifrån, men däremot har man utländsk bakgrund. 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (Praktisk) skrev 2019-02-05 13:42:10 följande:
    Vem är same?

    I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.


    Skillnaden är att samerna vill bli fler, de vill inkludera fler i sin definition.

    Definitionen svensk är exkluderande. Stor skillnad. 

    Jämfört med t ex USA där alla medborgare självklart är "Americans". En inkluderande defintion. 
  • Mrs Moneybags
    Anonym (???) skrev 2019-02-05 15:26:17 följande:
    Ja, fast det var ju för tusan i början av 1800-talet.
    Om vi nu ska gå in på ämnet kungen, så har han mig veterligen ingen svensk anfader eller anmoder i rakt nedstigande led. Alla kungarna Bernadotte har gift sig med utländska kvinnor, så det lär inte finnas en droppe svenskt blod i deras ådror. Bara kronprinsessans barn och Carl Philips barn är delvis svenska, genetiskt sett (hur man nu definierar detta...)
  • Mrs Moneybags
    Anonym (???) skrev 2019-02-05 15:43:47 följande:
    Som alla andra kungar i Europa alltså. Ska man gifta sig med en annan kunglighet måste det ju bli en kunglighet utrikes ifrån. Om man kan välja själv, som Victoria, kanske man tar en från det egna landet.

    Den jag svarade påstod att kungen hade fransk härkomst och ja, hans förfader Jean Baptiste blev svensk kronprins genom adoption 1810, alltså för över 200 år sedan.
    Jag bara kommenterade kungens ursprung, inte kungliga traditioner. 
    Det är ett faktum att han inte har svenskt ursprung. Det har ju inte jag heller, så jag är knappast emot honom på grund av det. Vi är många med utländskt ursprung som gör ett bra jobb här i landet och älskar vårt Sverige, inklusive kungen. Vad rasisterna än må tycka...
Svar på tråden Har vi 25% invandrare?