• Flash Gordon

    Har vi 25% invandrare?

    Kjell2 skrev 2019-02-05 12:35:57 följande:
    Att dra generella slutsatser från ett så pass begränsat och smalt urval niondelklassare går inte att göra.

    Frågan är svår då man först måste definera vad som är en invandrare och vad som är utländsk bakgrund?


    Det sköter ju SCB om.

    Invandrare i statistiken är: "utländsk härkomst". 

    Dit räknas man om man om man endera har invandrat själv eller om man är född i Sverige med två invandrade föräldrar. 

    Detta är en förändring mot tidigare då det räckte med att ha EN invandrad förälder för att räknas som invandrare/utländsk härkomst. Jag tror man bytte definition i slutet av 90-talet eller i början på 00-talet.

    Över en natt sjönk alltså antalet invandrare i Sverige markant, men sedan har det förstås tillkommit fler.

    Idag har vi i Sverige ganska prick 25% "utländsk härkomst" - 2,5 miljoner av ca 10 miljoner.

    .
    Sedan är det förstås så att med den gamla definitionen och med det faktum att folk bedömer om någon är invandrare eller inte snarare på kultur, språk och beteende så har vi nog snarare uppåt en 35-40% "invandrare i Sverige. 
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-05 11:54:09 följande:
    En av fyra niondeklassare har utländsk bakgrund. Innebär det att vi har 25% invandrare i Sverige?

    I Malmö lever 20% av högstadieeleverna i hederskultur. Om alla invandrare levde i en hederskultur skulle det finnas 20% invandrare i Malmö, men det finns ju en massa invandrare som inte lever i hederskultur. Är det kanske 30% invandrare i Malmö, eller mer?

    När en skola kommer upp i en viss procent utrikesfödda börjar svenskarna söka sig till andra skolor. Jag har inte den siffran tyvärr, men tydligen finns det en gräns.
    Ja, vi har 25% invandrare i Sverige, enligt SCB:S definition.

    Malmö har drygt 45% invandrare.

    Högst andel har Botkyrka där nästan 60% är invandrare.
  • Flash Gordon
    Themis skrev 2019-02-05 18:13:18 följande:
    Jo, men då ska man tänka på det som ovan folk länkade att över 13% av de 25% kommer från Norden, samt att de 25% omfattar alla som kommit till landet från  1960-talet och framåt. Om man har bott 80% av sitt liv i Sverige, är man inte skapligt integrerad då tror du?

    Det är vissa områden och orter som har fått en dramatiskt förändrad demografi, men andra är fortfarande närmast oberörda. Men alla utgår klart från det de ser omkring sig i sin vardag.
    Man är ju fortfarande invandrare även om man kom som krigsbarn 1944.

    Sedan hur väl man integrerar sig, eller snarare assimilerar sig, i Sverige, det varierar ju men påverkar inte TS fråga om 1 av 4 niondeklassare som är av "utländsk bakgrund".
  • Flash Gordon
    fornminne skrev 2019-02-05 19:06:50 följande:

    Snarare är det väl tvärtom? Många som statistiskt räknas till invandrare eller av utländsk härkomst, sticker inte nödvändigtvis ut. Dvs det syns eller hörs inte att de är invandrare. T ex alla de som kommer från andra nordiska eller andra europeiska länder. Betydligt färre än 25 procent är sk "synliga" invandrare. Däremot är de väldigt många i vissa områden.
    DET finns det förstås inga siffror på men jag tror nog att 2:a-, 3:e- och 4:e-generationens invandrare från länder utanför Västeuropa är fler än den andel västeuropeer som assimilerat sig så till den grad att de inte kan uppfattas som invandrare.
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-06 08:46:24 följande:
    Nja, särskilt mycket integrering sysslar vi inte med. Det är mest snack.
    Det är för att integration inte fungerar. Det kan aldrig bli annat än snack.

    Integration är en TVÅVÄGS-process där bägge parter förväntas anpassa sig till varandra: svenskar och invandrare.

    Problemet är bara att "invandrare" inte är en homogen grupp med homogena intressen, kultur, språk och önskemål.

    Så ska vi svenskar anpassa oss till somalierna eller till araberna eller till kurderna eller till syrianerna eller till thailändarna eller till chilenarna eller till kroaterna eller till ... ?

    Vilken av dessa grupper vi än anpassar oss till kommer vi med automatik att fjärma oss från någon annan invandrargrupp, på grund av deras inneboende skillnader.

    DÄRFÖR fungerar inte integration.

    ---

    Då har vi istället assimilation.

    Det är en ENVÄGS-process där andra kulturer anpassar sig till en majoritetskultur, till exempel den svenska, som står stadigt och fast i mitten för andra att samla sig kring.

    Det är så exempelvis USA har fungerat i alla år. En amerikansk kultur mycket baserad på deras konstitution som irländare, svenskar, tyskar, italienare, kineser och alla som invandrat till landet har anpassat sig till.

    Rent praktiskt, när man i Sverige talat fint om "integration" så har man ändå i mångt och mycket ändå förväntat sig assimilation. Svensken har till exempel inte tagit steget att lära sig språk som urdu, arabiska och tigre. Istället förväntar vi oss att invandrarna lär sig svenska och talar om "att ta seden dit man kommer" .

    Assimilering behöver inte vara fullständig för att ett samhälle skall fungera men den behöver vara så pass långt gången att gruppen kan fungera utan friktion i det samhälle den kommit till.

    Ta seden dit man kommer.

    Assimilering is da shit!
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-06 08:39:57 följande:
    Oj. Lite mycket kan jag tycka. 10% borde vara mer lagom. Vi kanske ska ha ett totalstopp tills våra grannländer kommer upp till samma siffra. De är ju inte ens i närheten.
    Någonstans vid 4-5% redan börjar invandrare bli ett markant inslag i ett samhälle. De sticker helt enkelt ut så mycket att man reagerar på dem redan vid låga nivåer.

    Men det är inte för hur vem du möter på gatan som Sverige skulle behöva ett stopp. Det finns andra, mer praktiska, orsaker till detta.
  • Flash Gordon
    Anonym (va) skrev 2019-02-06 20:16:37 följande:
    För att räknas som invandrare så måste du ju ha invandrat till Sverige. 
    Utländsk härkomst är ju alla som har en eller två föräldrar ifrån ett annat land. 
    "invandrare" finns överhuvudtaget inte i SCB:s definitioner.
  • Flash Gordon
    Pilsner skrev 2019-02-08 11:00:09 följande:
    Och flykting/asylsökande blev nyanländ.

    Tiggare från östeuropa blev EU-migrant.

    Allt för att vi inte ska oroa oss.
    Det handlar om att byta ut ord som fått en negativ klang eller helt omdefiniera. 

    "EU-migranter"

    "Ensamkommande"

    "Papperslösa"

    och 

    "Flyktingar" - om migranter som redan fått avslag på sin asylansökan och därmed konstaterats inte ha något skyddsbehov.
  • Flash Gordon
    Anonym (Bra.) skrev 2019-02-10 16:54:43 följande:
    Där slog du huvudet på spiken. Precis så är det.
    Ja, så är det. Och i praktiken är det precis vad det svenska samhället väntar sig av invandrarna också. Att de skall anpassa sig.

    Säkert kommer någon gök att argumentera emot och hävda att "Vi ska ha integration i Sverige!" men då blir frågan till denne hur mycket tigre har han/hon lärt sig för att kunna tala med sina eritreanska grannar?
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-10 19:05:32 följande:
    Ja, på den punkten är USA ett föredöme. Man får då bortse från att invandrarna inte assimileras till ursprungsbefolkningen utan till de engelska erövrare som näst intill utrotade dem. Invandrarna har ju defacto tagit över landet.
    Assimilation är ett måste om man ska få fler än en kultur att fungera ihop med en majoritetskultur och i praktiken är det också det som samhället och majoritetskulturen förväntar sig, även om man kallar det "integration".
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-13 08:08:23 följande:
    En del hävdar att vi måste fortsätta ta emot väldigt många invandrare, trots att vi tydligen redan har 20-30%, för att det skriks efter personal inom vården bland annat. Med tanke på den höga invandringen och att arbetslösheten bland utrikesfödda är långt högre än bland svenskar borde ju denna fråga vara löst för länge sedan eller hur?
    Är ju något år sedan som Arbetsförmedlingen(?) i en rapport visade på att det reella behovet av arbetskraftsinvandring bara var några enstaka tusen färdigutbildade individer per år. Resten finns redan i landet men behöver matchas och utbildas.

    Så vi behöver i stort sett ingen invandring alls för att hantera "arbetskraftsbristen".
  • Flash Gordon
    Anonym (Micke) skrev 2019-02-14 16:08:45 följande:
    www.svt.se/nyheter/inrikes/svart-for-utrikesf...

    Om det tar 8 år i snitt för hälften av invandrarna att få jobb hur kan du då påstå att
    det är " många"  ?  

    samt att studion inkluderar alla utrikesfödda, även dom som kom hit när dom var 1-2 år gamla.  Skulle du ta grupppen flyktingar och alternativt skyddsbehövande som enskild grupp skulle siffran vara mycket högre.
    Acceptera fakta, majoriteten har inte jobb och dom kommer inte få jobb.

    det är inte ens "jobb" utan sysselsättning. Dvs det kan vara så lite som en timme i veckan i någon slags skattefinansierad åtgärd.

    www.svd.se/sysselsattning-ar-inte-samma-sak-som-jobb
    Som sysselsatt räknas den som har arbetat en timme under mätveckan, är tillfälligt frånvarande eller har beredskapsarbete och liknande. Såväl sjukskrivna som deltagare i en lång rad arbetsmarknadspolitiska program kategoriseras alltså som sysselsatta.

    Det är absolut inget mått på självförsörjning.
  • Flash Gordon
    Pilsner skrev 2019-02-19 08:15:48 följande:
    Du läste inte hela mitt inlägg va? Hade hon menat dessa 40-talister hade hon sagt det.
    Det är fem år sedan den sista 40-talisten fyllde 65. Alltså, det argumentet om "babyboomers-blir-pensionärer" har passerat för länge sedan. Den puckeln har redan inträffat. 

    Vi är halvvägs in på 50-talisternas pensionering idag och den demografiska utmaningen vi står inför är något helt annat än "40-talister går i pension".

    Den demografiska utmaningen består snarare i att vi idag har fler unga män än kvinnor i visa åldersgrupper. Att vi har stora samhällsgrupper utan adekvat utbildning, utan tillräckliga språkkunskaper och utan en religiös och social samhörighet med samhället i stort. Att vi har stora grupper som helt enkelt inte kan antas kunna/hinna bidra till det allmänna på ett rimligt sätt under sin livstid.
  • Flash Gordon
    Pilsner skrev 2019-02-19 11:14:15 följande:
    Och nu kommer vissa med uppgifter från 1984 om detta...

    Kanske dags att gräva i arkivet om invandringens kostnader från 1964 när vi ändå håller på?
    Invandringens kostnader framöver är intressantare.
  • Flash Gordon
    Anonym (Slarvigt uttryckt) skrev 2019-02-19 11:34:06 följande:
    De du nämner som "stora samhällsgrupper", du har helt rätt, kommer inte att i någon betydande grad att bidra.
    Men ännu mera anmärkningsvärt är att de tvärtom i kommer att i hög grad ytterligare belasta det allmänna.

    vi har stora samhällsgrupper utan adekvat utbildning, utan tillräckliga språkkunskaper och utan en religiös och social samhörighet med samhället i stort.

    T ex kommer en betydligt högre andel än för "vanliga" befolkningen att bli förtidspensionärer, de kräver högre andel psykvård än "vanliga" befolkningen, och det tillkommer också en betydande andel ålderspensionärer.
    Allt detta blir särskilt anmärkningsvärt när man beaktar att de allra flesta aldrig har bidragit till uppbyggnaden av det allmänna. Inom överskådlig tid (närapå aldrig?) kommer dessa "stora samhällsgrupper" inte att ge någon som helst netto skatteintäkt.
    Den Svenska välfärden, inklusive pensionssystemet, var aldrig avsedda för dessa "samhällsgrupper", har inte dimensionerats för dessa och följaktligen har det allmänna inte fått in några skatteintäkter för att kunna betala välfärden för dessa "samhällsgrupper".
    Frågan blir då: Vem ska betala? Hur ska det gå till? Finns någon annan lösning än att Sveriges skattebetalare måste betala ännu mera? Och självfallet i kombination med att det allmänna måste skära ned ytterligare i välfärden för den "vanliga" befolkningen.

    Paradoxalt nog måste vi sannolikt främja arbetskraftsinvandring för att få personal som kan ta hand om dessa "stora samhällsgrupper" eftersom de kräver ännu fler som jobbar och vårdar inom det allmänna.
    Som sagt, hur tänkte vi där? 
    Jag tror inte man har tänkt alls. I alla fall inte på konsekvenserna på lång sikt.

    det är därför vi nu har en yrvaken första diskussion om hur vi måste omforma våra socialförsäkringssystem framöver. Vem ska få rätt till vilka nivåer och hur snabbt? Måste man kvalificera sig in i dem?

    Till exempel.
  • Flash Gordon
    Anonym (???) skrev 2019-02-06 08:46:24 följande:
    Nja, särskilt mycket integrering sysslar vi inte med. Det är mest snack.
    Grön Ungdom och reaktionerna på den här har precis lyckats bevisa just detta:

    www.expressen.se/debatt/det-ar-svenskarna-som-inte-vill-integrera-sig/

    GU: Svensken måste också anpassa sig.

    Många(*): Gaaah!

    (*) = även högt renommerade debattörer med gott rykte.

    Skrattande
  • Flash Gordon
    Flash Gordon skrev 2019-03-04 12:13:52 följande:
    Grön Ungdom och reaktionerna på den här har precis lyckats bevisa just detta:

    www.expressen.se/debatt/det-ar-svenskarna-som.../

    GU: Svensken måste också anpassa sig.

    Många(*): Gaaah!

    (*) = även högt renommerade debattörer med gott rykte.

    Skrattande
    Moderat politiker svarar och förstärker bara bilden av vad som egentligen avses när svensken talar om "integration":
    www.expressen.se/debatt/radda-oss-fran-gron-ungdoms-integration/&utm_campaign=social_sharing&utm_source=twitter&social=twtr

    "... det finns en grundläggande skillnad mellan att acceptera att din kvarterskrog serverar kebabpizza och att din kollega vägrar ta i hand med kvinnor. "

    "Det är därmed en självklarhet att människor som söker sig till Sverige anpassar sig efter de värderingar som gäller här, inte tvärtom."
Svar på tråden Har vi 25% invandrare?