• Sharper

    Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?

    Vi kollar alltid av läget med varandra om det blir extra dagar, vi har barn på olika håll. Oftast fungerar det att byta, men vi ändrar inte planerna med kort varsel om vi har planerat något bara för att exen inte kan planera bättre. Men det är väldigt sällan vi tar beslut gällande barnen utan att prata med varandra först.

  • Sharper
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 15:32:07 följande:

    Ja, men bara att kolla av känns ju viktigt. Då är man ju en del av processen, sen bjuder man ofta till ändå. Men att just bli förbisedd och bara blir meddelad det ena eller andra känns inte bra, speciellt inte om man anpassat sig själv och sin planering. 


    Nej precis. Det är viktigt att kolla av med varandra även om det inte är dina barn. Än viktigare om ni bor ihop. Det handlar inte om att man ska neka men bor ni ihop är NI en familj och ska även ta beslut efter det.
  • Sharper
    Limajo skrev 2019-02-09 17:11:12 följande:

    Men vad är det som ska beslutas? Så länge man är hemma är väl barnen välkomna hem? Det känns som en sån icke-fråga...


    Jadu, min man kan vara hemma men jobbar ändå. Vi kan ha planer som innebär att vi är hemma men som inte är barnvänliga och det passar inte den helgen. För oss är det iallafall självklart att höra med den andre innan vi bestämmer något. Är det sjukdom mm och den andre föräldern är oförmögen att ta hand om barnen är det såklart en annan sak. Men annars är det faktiskt planering som gäller i 90% av fallen.
  • Sharper
    Limajo skrev 2019-02-09 20:39:21 följande:

    Men om inte barnen är småbarn kan man ju jobba ändå, och i övrigt kan jag inte tänka mig något som inte kan anpassas eller i sista hand skjutas på. Och för det sistnämnda tänker jag i nivå med swingerskväll så du förstår. Vad gör ni när barnen är hemma enligt plan? Tittar på när de leker? Mina hänger med på mina planer, blir inget problem om man inte gör det till det.

    Att dra upp att nån kan vara sjuk blir ju bara lite fånigt. Hur ofta är man så sjuk att man inte kan ta hand om sina barn?

    Nej, det är bekväma val ni gör. Jag tycker föräldrarskap går före bekvämlighet och jag skulle aldrig säga nej till mina barn om jag fick ha dem lite mer än mina 50%.


    Min man kan arbeta från 04.30- sen kväll med matuppehåll då jag åker ut med mat till honom och jag är inte intresserad av att att ha hans barn extra dom tiderna (idag är dom 8 och 10 år) alltför ofta, även jaga gör han mer under barnfria helgerna. Vi åker gärna iväg på hotell på de barnfria helgerna mm. Och där är vi jämställda. Nu händer det inte ofta att vi behöver ändra tiderna. Men nej exen kan inte räkna med oss som barnvakt med kort varsel för att göra något nöje. Då får man höra av sig ett par veckor innan för att vi med säkerhet kan.

    Men oavsett tycker jag det handlar om respekt att iallafall kolla med sin partner, framförallt om man har något planerat. Jag hade inte blivit så glad över om min man ställde in en natt på hotell typ dagen innan bara för att exfrun vill att vi ska ha en natt extra för att hon inte löser barnvakt på annat håll.
  • Sharper
    Limajo skrev 2019-02-09 22:22:26 följande:

    Det är svårt att diskutera kärnfrågan när argumenten ska hårdras. Sjukdom, hotellövernattningar, just den där konserten osv... Givetvis menar jag inte att man som förälder ska förväntas släppa allt man har för sig om exet ringer och behöver ha barnvakt om fem minuter.

    MEN, jag menar att min grundprincip är att barnen alltid ska vara välkomna hos mig oavsett vems vecka det är. Jag vill ha dem hos mig betydlig mer än vad jag får och en extra helg då och då skulle väga tyngre än de allra flesta av mina andra åtaganden, inklusive att en partner skulle vilja ha egentid med mig. Mina barn är också 8 och 10 och jag inser att jag börjar räkna ned på de år som jag kan och bör och får vara förälder i första hand. Snart kommer de inte att behöva mig längre. Hotellnätter och konserter och vad det nu kan vara kommer däremot att finnas kvar. Jag förstår ärligt inte hur de föräldrar som prioriterar annorlunda är funtade.


    Vi vill iallafall kunna planera våran tid. Som sagt är det i regel inga problem men att komma samma vecka kan ofta vara svårt och då är störst anledning jobb. Min man jobbar otroligt mycket mer barnfria veckor för att kunna jobba mindre på barnveckorna för att få mer tid med sina barn, vilket även innefattar jobb på helgen i perioder. Barnen är såklart välkomna till oss, pappan uppmuntrar dom att hälsa på om de är i närheten (deras morfar bor 200 meter ifrån oss) men det är inte alltid man kan räkna med att de kan sova över på kort varsel. Mina barn är 2,5 och 5 år och bor på heltid hos oss så är inte riktigt samma sak där. Men både jag och pappan är noga med att höra av oss i god tid om det gäller ändringar mm just för att man ska kunna planera sin tid, oavsett jobb eller nöje.
  • Sharper
    1234568 skrev 2019-02-10 13:03:50 följande:

    Finns många dåliga föräldrar. Jag säger att det är en helt absurd tanke för mig som förälder att mina barn inte skulle vara välkomna här hela tiden, oavsett vems vecka/helg det är. Mitt hem är mina barns hem.

    Att stå och säga nej när ditt barn vill komma hem, det finns inte på min världskarta.


    Barnen är alltid välkomna hos oss men är vi inte hemma så är vi ju inte hemma. Vi kan ju inte sitta hemma och uggla i huset hela tiden bara för barnen kanske vill komma hem hit när det är den andres vecka? Mina bonusar är 8 och 10, de klarar inte tex en natt själva utan vuxen. Det vore direkt oansvarigt att lämna den själva om vi tex har bokat något annat... Men du kanske är en sådan som inte har egna nöjen, aldrig träffar vänner mm och då förstår jag att du tänker som du gör...
  • Sharper
    1234568 skrev 2019-02-10 15:57:18 följande:

    Jag är ensamstående mamma 24/7. Såskulle jag tänka som dig så skulle mina barn vara hemlösa mellan varven. Jag har ständig jour ja. Även när jag är borta och har barnvakt så har jag jour. Om något händer så måste jag komma hem/släppa det jag håller på med. Och inga problem är det för mig. Barnen blir större och det är en kort period i livet som ser ut så här.

    Om ditt barn insjuknar när du är på fest, menar du att du inte kommer hem då?


    Är det sådan sjukdom som kräver akut sjukhusvård, klart jag skulle lämna där jag var. Har barnen fått feber, magsjuk mm så nej. Har jag barnvakt är det mina föräldrar som är det och det har hänt att mina barn blivit sjuka och vid dom tillfällena tycker inte mamma och pappa att jag ska komma dit/hämta dom utan barnen får vara hos dom som det var sagt från början. Även om jag bara är hemma. Vill mamma och pappa att jag ska hämta så gör jag det men det har aldrig hänt. Jag ser inte mig som en sämre förälder för det. Det har tillochmed hänt att att barnen fått feber på kvällen och det kan jag få sms om dagen efter om de är borta över natten.

    Jag har varit ensamstående 24/7. Men nu har mina barn sin pappa varannan helg och mina bonusar har sin mamma varannan vecka. Att vi då planerar in saker när vi är själva är ganska självklart och nej, vi ändrar inte bestämda planer på kort varsel för att barnens andra förälder inte kan planera bättre. Bonusarna har under sommartid kommit och varit hos oss en stund under helgen, har även varit en extranatt med kort varsel men det är inte något man kan räkna med varenda gång. Det handlar inte om sämre föräldraskap..
  • Sharper
    Ess skrev 2019-02-11 17:02:03 följande:

    Svängdörrar hade jag aldrig gått med på. Är föräldern hemma och vi inte hade nåt annat planerat, så visst hade de varit välkomna. Hade jag varit ensam så hade de däremot inte varit välkomna, om det inte varit något alldeles speciellt som hänt.


    Så känner jag också. Dessutom för vår del är det lite planering gällande mat mm. 2 personer till när man kanske står och lagar middag är inte så smidigt alla gånger, det måste alltid bli 1 matlåda till min man då han kör skogsmaskin och det finns inte några matställen där han jobbar. Så ibland lagar jag enbart till oss 2 + lite till om vi är själva. Barnen får gärna komma och säga hej även om min man inte är hemma, det händer att de gör det. Och jag tycker det är mysigt också men jag vill inte ha någon typ av komma och gå-situation och inte min man heller. Den dagen de själva handlar och lagar mat, tvättar och städar, då kan vi ta den diskussionen isåfall.
Svar på tråden Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?