Inlägg från: Anonym (Lillkim) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lillkim)

    Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?

    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 11:02:39 följande:

    Ja, han vill flytta till en annan stad. Det ville han redan innan han träffade mig.  Han tänker sig ha kvar vissa åtaganden i "barnens" stad, som han kan synka med hämtning/lämning. Så han är beredd på att hämta och lämna dem. 

    Han vill däremot lämna öppet för barnen att välja att bo heltid hos oss när vi flyttat ihop. Eftersom han reser mycket fungerar inte det för honom att ansvara för barnen, alltså hamnar ansvaret hos mig. Tänker jag. Men han säger som sagt att det inte ska bli så, men utan att vilja prata om hur han tänkt sig lösa situationen. 

    Han är inte jätteengagerad som pappa. Han ger dem mycket saker, och det är nog hans sätt att visa kärlek i och för sig. Men han ser till sig själv och sina intressen först; dvs jobb, pengar, sina egna fritidsaktiviteter osv. 

    Jag är nöjd med att vara särbo, men han trycker på om att flytta ihop, och det blir ett dilemma. Speciellt eftersom vi inte får ihop nån planering ens i nuläget som särbos... Är rädd han bara vill ha mig som hushållerska och barnvakt, därför vill jag ha allt solklart för mig redan innan. 


    Du är nöjd som särbo. Han trycker på om att flytta ihop. Du vill diskutera. Han säger att det ordnar sig men utan att presentera en lösning. Du skulle ju faktiskt kunna säga till honom att du är nöjd med hur det är idag, att du ser stora problem i antågande om ni flyttar ihop och att om han inte vill presentera en lösning på de problemen så kan ni tyvärr inte flytta ihop.

    Ni verkar båda två ha liv som kräver att ni går på jobb med kort varsel. Du har förståelse för att han måste det, han har förståelse för att du måste det. Hans ex täcker upp för barnen. Jag förstår att det motsatta blir irriterande för dig när hon kräver samma tillbaka, där står ju du längst ifrån så att säga med minst insyn och påverkan men se till att din kille alltid sköter det snyggt gentemot dig. Så länge ni är särbo och han inte ställer in stora aktiviteter så antar jag att det har gått bra. Men flyttar ni ihop och barnen helt plötsligt ska vara hos er i två veckor i stället för en helg, då kan der bli tufft.

    Jag vet inte hur det är för dig men det kan kännas skamligt att man inte vill ha hans barn hemma mer än nödvändigt, men du är i så fall långt ifrån ensam om det. Det viktiga är att du lyssnar på dig själv. Du har det bra nu. Det kan sluta med att du får leva med ångest för att du inte vet från en dag till en annan om ni får helgen för er själva eller inte, om ni flyttar ihop. Det kan vara väldigt jobbigt att leva ihop med någon som har barn sen tidigare.
  • Anonym (Lillkim)
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 12:02:58 följande:

    Barnen är 8 och 10 och de är helt ok. Jag har själv inga barn, har aldrig haft längtan. Jag umgås gärna med dem, det känns till och med bättre än vad jag trott. De verkar gilla mig, så jag är ganska "cool" med dem. Det betyder inte att jag VILL ha dem runt omkring mig jämt, eller för delen delen vara någon barnvakt. 

    Det är hans barn med en annan kvinna. Det är hans ansvar att ta hand om dem. Vill de bo hos oss så är det inte jag som förändra mitt liv för att kunna ta hand om dem, det är han som först får förändra sitt. Jag kan inte tycka något annat. 

    Anledningen att han inte har dem heltid nu är ju att det inte funkar med hans jobb och resande.  Att han vill ERBJUDA dem bo hos oss betyder inte att han vill det, men vill ge dem möjligheten. Helt enkelt för att de just nu bor i en liten håla, och han misstänker väl att när barnen blir större vill de hellre bo hos honom/oss eftersom vi kommer bo i en större stad. 

    Men, jag vet. ALLT RIMMAR JÄTTEDÅLIGT. Känner att han och hans liv redan nu äter upp mig, och det lär väl inte bli mindre av det om vi flyttar ihop. 


    Jag tror att föräldrar som han kan bli lite blinda i att de tycker att allt fungerar bra, barnen gillar dig och du tycker inte det är så hemskt som du trodde. Sen tror de att oavsett vilken situation ni är i så kommer det att fortsätta att fungera för barnen är ju de bästa barnen och du den bästa flickvännen och barnen gillar ju dig. Det är säkert så som du tror att han förväntar sig att du kommer att täcka upp. Han tycker kanske att de kommer att vara självgående och att det ändå inte kommer att innebära någon skillnad för dig?

    Barn är sällan så självgående som föräldrarna tror. Det är ju synd att han inte hellre håller fast vid det som fungerar än att försöka pusha er andra in i något som du så klokt nog är förutseende att se problemen i.
  • Anonym (Lillkim)
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 12:12:46 följande:

    Precis så! Du sammanfattade läget bra. Ja, man står längst ifrån, och självklart går byten bra om man inte planerat nåt. Men ibland har man faktiskt det och det känns självklart att man borde kolla av med varandra om planer blir ändrade, oavsett om det beror på barn, ex, jobb eller nåt helt annat. 


    Det är ju de två som har barn ihop att sköta logistiken omkring, jag tror inte de tänker så mycket mer än att det har funkat bra för dom, och det har det ju. Men är det så att du känner att du körs över så behöver du och fin kille komma fram till vad som är minsta möjliga gest han kan göra för dig. Missar han att berätta så fort han vet eller skulle du vilja att han kollar med dig först? Hur ska han förhålla sig till om du säger nej? Eller är det för att du ska ha en möjlighet att ändra dina planer och göra nåt annat om han ändå ska ha barnen. Hur funkar det för dig idag? Åker du hem till honom och förväntar dig en mysig helg ensamma men möts av huset fullt med barn och en önskan att om du bara hade vetat det så hade du hellre stannat hemma och kollat på nån film på netflix i stället?
  • Anonym (Lillkim)
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 15:28:56 följande:

    Eftersom vi ses så sällan och jag ofta jobbar helger så är det inte så att vi ändå bara hänger runt lite och barnen kommer förbi. 
    Tex förra helgen skulle jag jobba, han hade glömt det med räknade med att koma till mig eftersom han var barnfri. Vi har setts så lite på sistone så jag fixade och trixade och gjorde mig jobbfri (och missade inkomst). Detta var på torsdagen. Såg fram emot kvalitetstid. Sen hörde hans ex av sig senare samma kväll och ville han skulle ta barnen på helgen, vilket han gjorde utan att kolla med mig. Bara meddelade mig att helgen inte blev av. Att vi skulle ses denna helg istället. 

    Jag blev fly förbannad eftersom jag tjorvat med jobb och missat inkomst.  Efter mycket trassel fram och tillbaka så kunde vi ses på lördagen ändå i en stad mitt emellan oss. 
    Men denna helg blev det inget trots att han sagt han skulle komma. Vet inte varför, kanske för att äldsta dottern kom förbi. Har inte frågat. Är mest tyst och trött på läget... 

    Han har inte frågat barnen om vad de skulle tycka om att flytta. Exet vet inget heller. Jag tycker han borde prata med dem, men han tycker inte det är nödvändigt, för de har ändå inget att säga till om anser han.  

    Inser när jag skriver såhär att det låter som jag tycker han är en riktig egoist. Och det tycker jag ju... Han är jättefin på många sätt, men en egoist som ser till sitt eget bästa i alla lägen. 


    Det där låter ju inte bra. Du har ändrat dina planer för att han ville komma förbi. Sen dyker han inte upp. Och han har inte berättat varför.
    Det om dig. Mot sina barn anser han att det inte är nödvändigt att prata med dom om att flytta. Han ska flytta långt bort med stora förändringar som följd men han har ingen aning om hur de kommer att vilja göra än mindre vill han prata om hur det kommer att drabba dig. Om det är för er skull som ni ska flytta ihop och flytta långt borde han vara mån om att allt med flytten ska fungera. Vad är meningen med att flytta ihop och sen brakar allt bara ihop, antingen för att ungarna känner sig svikna och att det samarbete som idag fungerar med exet kommer att gå åt helvete. Eller om ungarna flyttar in på heltid hos er, men att han inte räknat med hur mycket jobb det skulle bli och börjar anklaga dig för att hata dom eftersom du inte känner för att gå och serva dom. Till slut kommer hans anklagelser att infrias eftersom pressen på dig om hans ungar har blivit för stor.
    Det är i alla fall ett scenario som jag ser framför mig. Även om ni avstår från att flytta ihop så har du rätt att begära att han kollar med dig om han har tänkt att ändra på planerna. Jag skulle, efter det som hände dig i helgen, inte lägga någon liknande möda på att möta upp hans planer i fortsättningen. Jag skulle inte höra av mig till honom. Om hör han av sig till dig så vore en förklaring om hans frånvaro det första han borde leverera, tillsammans med en fet jävla ursäkt och en bekännelse om brist på hjärnkapacitet. Plus en förklaring på hur det aldrig kan komma att upprepas. 
  • Anonym (Lillkim)

    En sak till. Om jag hade haft barn ihop med den här mannen och haft det samarbete som de har idag, där allt funkar smidigt, då hade jag blivit fly förbannad om han sen flyttade långt bort och ville locka bort barnen från mig. Vad han än har tänkt så har han inte tänkt färdigt.

    Som nikha säger, du har svaren själv. Fin är han kanske men är han bra för dig?

  • Anonym (Lillkim)
    Anonym (Semlan) skrev 2019-02-09 20:25:20 följande:

    Flera av er skriver ganska hårt att ni inte förstår ur man inte kan tycka att barnen är välkomna jämt osv. Med en antydan om att vi bonusföräldrar har fel inställning. 

    Det handlar väl inte om det? Det handlar om att man är en familj där alla måste få komma till tals, även bonusföräldern. 

    Som det är nu så kan ju min man höra av sig till exet och fråga om hon kan ta barnen på hans helg för att han vill ut och köra skoter med polarna, eller ut och jaga. 
    Men när jag försöker hävda min rätt att kunna få ha en åsikt om huruvuda en planerad barnfri helg ska ändras så stämplas man av många av er som någon dålig människa som inte tycker om barn. Jaha, om jag då är så dålig hur dålig är då inte min man som vill frivilligt byta bort SINA egna barn för att köra skoter med grabbarna? Men vill hans ex åka på spahelg med väninnorna på våran barnfria helg så ska inte jag få ha en talan??  

    Har svårt att tro att alla ni som uttrycker er som att barnen måste alltid få komma hem osv aldrig har planerat eller gjort nått utan barnen, om ni är separerade. 


    Mitt i prick. Precis så är det. Det där beskrev du väldigt bra.

    Sen tycker jag inte att man behöver se sig som en familj för att ha någon rätt till en åsikt. Om du och han ska kunna umgås måste han respektera din tid likaväl som någon annans. Du kan inte stå standby redo att hoppa in som hans sällskap när det väl passar, inte heller att den tid du planerat med honom ställs in. Respekt för varandras tid. Bjuda till kan man göra ändå, ha förståelse för hans situation som pappa, javisst, likaväl som han måste ha respekt för att du hitintills valt att inte skaffa några barn och att du har andra saker som du vill ägna din tid åt. Han kan gott ta för vana att kolla av med dig så att du får en chans att planera ditt liv så som du vill.
  • Anonym (Lillkim)
    Limajo skrev 2019-02-09 21:23:55 följande:
    Jag tycker både att barn alltid ska vara välkomna OCH att han prioriterar galet. Visst byter jag och mitt ex dagar ibland också men då handlar det nästan uteslutande om jobbresor.

    Sen det där men flytten verkar ju jättekonstigt...
    Det där beror väl på vad man har för intressen. Om man gillar en viss musik till exempel och det är en konsert man väldigt gärna vill gå på just på barnhelgen, då kanske det är bra om man kan få byta. Ett byte brukar ju innebära just ett byte: det innebär inte att du spenderar mindre tid med barnen, det innebär bara att du byter en dag, eller en helg, eller en vecka, mot en annan.
  • Anonym (Lillkim)
    Limajo skrev 2019-02-09 22:22:26 följande:
    Sharper skrev 2019-02-09 20:54:54 följande:

    Min man kan arbeta från 04.30- sen kväll med matuppehåll då jag åker ut med mat till honom och jag är inte intresserad av att att ha hans barn extra dom tiderna (idag är dom 8 och 10 år) alltför ofta, även jaga gör han mer under barnfria helgerna. Vi åker gärna iväg på hotell på de barnfria helgerna mm. Och där är vi jämställda. Nu händer det inte ofta att vi behöver ändra tiderna. Men nej exen kan inte räkna med oss som barnvakt med kort varsel för att göra något nöje. Då får man höra av sig ett par veckor innan för att vi med säkerhet kan.

    Men oavsett tycker jag det handlar om respekt att iallafall kolla med sin partner, framförallt om man har något planerat. Jag hade inte blivit så glad över om min man ställde in en natt på hotell typ dagen innan bara för att exfrun vill att vi ska ha en natt extra för att hon inte löser barnvakt på annat håll.


    Det är svårt att diskutera kärnfrågan när argumenten ska hårdras. Sjukdom, hotellövernattningar, just den där konserten osv... Givetvis menar jag inte att man som förälder ska förväntas släppa allt man har för sig om exet ringer och behöver ha barnvakt om fem minuter.

    MEN, jag menar att min grundprincip är att barnen alltid ska vara välkomna hos mig oavsett vems vecka det är. Jag vill ha dem hos mig betydlig mer än vad jag får och en extra helg då och då skulle väga tyngre än de allra flesta av mina andra åtaganden, inklusive att en partner skulle vilja ha egentid med mig. Mina barn är också 8 och 10 och jag inser att jag börjar räkna ned på de år som jag kan och bör och får vara förälder i första hand. Snart kommer de inte att behöva mig längre. Hotellnätter och konserter och vad det nu kan vara kommer däremot att finnas kvar. Jag förstår ärligt inte hur de föräldrar som prioriterar annorlunda är funtade.
    Vet du, jag har själv inte erfarenhet av att skilja mig och ha mina barn halva tiden. När jag träffade min sambo så hade han barn, inte jag. Idag har jag barn och jag tror faktiskt att jag skulle känna likadant som du. Såvida det inte handlade om en biljett eller bokning som jag redan hade betalt för och inte kunde boka om så skulle jag, precis som du säger, vilja ha mina barn hos mig så mycket som möjligt. Men med det sagt så vet jag att min nuvarande sambo skulle ha samma tanke som han och hans ex haft hittills att man byter tillbaka, så enligt den normen skulle jag ju också få byta bort dagar i framtiden för att pappan och barnen skulle få ta igen sin förlorade tid.

    Jag har alltså inte själv gått igenom den smärtsamma processen att skiljas från mina barn. I de perioder när jag och min sambo har haft det sämre har jag haft anledning att fundera på det och det är inget som jag vill vara med om.
    Men innan jag fick barn var det alltså deras mönster jag kände till. Hon ville ofta byta. Han försökte i möjligaste mån hålla sig till sina barnlediga dagar. En viss obalans men i det stora hela verkade det okej. Jag och min sambo fick tid till att vara ensamma helt naturligt.
    Idag när jag ser tillbaka på det har jag andra ögon men även om jag kanske skulle resonera annorlunda än vad de har gjort så skulle resultatet ändå kunna bli detsamma. Utifrån våra förutsättningar då förstås. Jag skulle förmodligen ligga mycket nära dig i mina tankar men resultatet skulle ändå kunna bli detsamma. En extra helg med mig skulle likväl bytas tillbaka och bli en längre period ifrån mina barn lämgre fram. 
    Men med det sagt så är det ändå upp till mamman och pappan hur de har valt att göra och det är ju svårt att ha den diskussionen som du vill ha eftersom mamman och pappan inte deltar i den.
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-10 11:44:45 följande:

    Du har ju all rätt i världen att känna som du gör, men den inställningen går inte ihop med en man som har barn. Som förälder så har man hemmet öppet alla dagar alla timmar för sina barn. Är man skilda, ja då är det två hem som har öppet alla dagar alla timmar. Det är del som kommer med föräldraskapet.

    Redan den delen där "du inte vill ha dem runt dig jämt" sätter stop för ert samboskap. För att vara förälder innebär oftast att din fritid är du runt barnen jämt. Vad händer om mamman dör, blir sjuk, handikappad..Menar barnen kan ju av många anledningar komma att bo med sin pappa på heltid någon gång i framtiden. Som du själv skriver, ni ska bo i en stor stad vilket säkert kommer locka när dom blivit lite äldre (tonåringar). Ska din sambo då stå och säga att det går inte pga dig. Så gör man ju inte som förälder.

    Den delen att du inte vill ta hand om barnen kan jag också förstå. Men har du valt en man med barn så ser det inte ut så alla gånger. Barnen kommer på köpet, gäller även män som separerar och har barn. 

    jag skulle starkt råda dig att inte bli sambo. Du behöver nästan ställa in dig på att du får en familj, inte bara en man, och det verkar du inte redo för.


    De kan inte rent fysiskt befinna sig i två hem samtidigt. Min sambo och hans ex har aldrig låtit barnet gå mellan hemmen utan att det varit överenskommet. Så nej, båda hemmen står inte öppna 24 timmar om dygnet året om. Det ser inte ut så som du påstår hos alla med delad vårdnad.
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-10 13:03:50 följande:

    Finns många dåliga föräldrar. Jag säger att det är en helt absurd tanke för mig som förälder att mina barn inte skulle vara välkomna här hela tiden, oavsett vems vecka/helg det är. Mitt hem är mina barns hem.

    Att stå och säga nej när ditt barn vill komma hem, det finns inte på min världskarta.


    Då får du ta det med pappan när han har startat en tråd. Då kan du ju fråga honom exakt hur det brukar gå till, om han brukar slänga igen dörren framför näsan på barnen när de står utanför och vill in. För så låter det på din beskrivning.
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-10 15:52:57 följande:

    Ne, men om jag prioriterar en fest och dom vill hem så skulle jag kalla det dåligt föräldraskap.

    Vet inte varifrån folk fick idén att jag menade att dom kan komma om ingen är hemma över natten?

    Men om man är hemma, och barnen vill komma trots det inte är deras vecka..Och man då säger nej, det tycker jag är dåligt.

    Klart folk förstår vad jag menar. Men tydligen träffade jag en öm tå för många..

    Förälder är du alla dagar, skild eller inte. Och ofta får man anpassa sina egna behov efter barnens. Speciellt när dom är små.


    Jag har dejtat min nuvarande sambo sen hans barn var 7. Hen har aldrig efterfrågat att få gå till den andra föräldern än den hen har befunnit sig hos. När de har bytt dagar så har det aldrig varit något motstånd.

    Jag kanske har missat nåt men vilka barn var det som önskade komma till sin andra förälder? Jag uppfattade det som att det här var något som sköttes föräldrar emellan?

    Och hur har ni det? Är dina barn ofta missnöjda med att vara just där de befinner sig?
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-10 15:57:18 följande:

    Jag är ensamstående mamma 24/7. Såskulle jag tänka som dig så skulle mina barn vara hemlösa mellan varven. Jag har ständig jour ja. Även när jag är borta och har barnvakt så har jag jour. Om något händer så måste jag komma hem/släppa det jag håller på med. Och inga problem är det för mig. Barnen blir större och det är en kort period i livet som ser ut så här.

    Om ditt barn insjuknar när du är på fest, menar du att du inte kommer hem då?


    Jag är ledsen men då har ju du ingen insikt i hur delat föräldraskap fungerar. Jag förstår faktiskt inte varför du tycker att du kan trycka ned andra föräldrars förmågor när du inte ens behöver tampas med samma mekanismer som föräldrar som försöker komma överens om sin delade vårdnad gör.
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-10 17:04:44 följande:

    Och varifrån fick du intrycket av att det inte funnits en pappa med i bilden. Kanske har jag upplevt alla tre varianter. Ensamstående med en umgänges förälder tillsammans och helt ensam.

    Sedan var min avsikt inte att trycka ner någon. Tyckte jag gav TS en hel del förståelse, det är inte lätt att komma in som ny i en familj. Men man måste även vara realistisk, en person med barn kommer i paketform, dvs man får både man och barn.

    Och jag håller fast vid att oavsett vilken form man har som förälder (vårdnads havare, umgängesförälder , ensamstående mm) så är man först och främst förälder och det allt stunder.


    Jo, men alla gör inte exakt som du och ja, jag tycker att du ville sänka föräldrar som inte gör som du. Det är ju uppenbart att du har din historia, vilket säkert har format dina handlingar, inget fel i det, men jag tycker det är lite väl hårt att döma en förälder som prioriterar sig själv någon gång. Men då föreställer jag mig inte ett barn som gråter och vill hem utan ett barn som har det bra hos den andra föräldern.
  • Anonym (Lillkim)
    Jag måste tacka dig Semlan, att du lyfte den här frågan. Jag fick anledning att använda ditt argument igår. Jag skrev tidigare i tråden att deras samarbete hade fungerat bra. Det fungerade bra tills vi blev gravida. Jag ska inte gå in på vilka sjuka saker jag har varit med om men mamman har verkligen visat att hon gör som hon vill oavsett vad vi säger. Det är så tröttsamt att vi har anpassat oss efter henne så det räcker för fem liv framöver men om jag ber om en ynka anpassning av schemat för min skull så skruvar sig sambon så jävla mycket inför det. Så därför får jag tacka dig för att jag fick möjlighet att se mig själv ur ett annat perspektiv. 
  • Anonym (Lillkim)
    1234568 skrev 2019-02-11 15:08:47 följande:

    EXAKT! Håller så med. Verkar finnas en hel drös föräldrar här som tar åt sig av att man tycker så här=dom säger väl nej till barnen rätt ofta, och vill kunna fortsätta göra det utan dåligt samvete.

    Förälder är man på heltid, inte vv.


    Eller så handlar det bara om hur ni uttrycker er. För när du förklarade dig i lite längre ordalag så var du lättare att förstå men i era kortare ordalag låter ni fördömande mot merparten av föräldrar medan ni höjer er själva. Jag tror det handlar om vad man läser in i det ni skriver och vice versa. I verkligheten är det nog ingen som anser att deras barn inte är välkomna och det är väl det som blir så provocerande när ni påstår att det finns barn som är ovälkomna.
Svar på tråden Rätt ha åsikt om byte av helger som bonusförälder?