Inlägg från: Anonym (för) |Visa alla inlägg
  • Anonym (för)

    Förskolans nya regler

    Anonym (Arg) skrev 2019-02-12 06:40:35 följande:

    På förskolans föräldramöte sa de att de barn som har pälsdjur hemma måste vara noggranna så de inte för med sig allergener till förskolan på grund av ett barn som ska börja efter sportlovet.

    Får de kräva sånt ansvar av föräldrarna? Är det inte det allergiska barnet som får gå på en specialförskola om hen är så allergisk?


    För mig skulle det kännas självklart att visa den hänsynen mot en av mina barns förskolekompisar. Det är en enkel åtgärd som jag kan göra för att hjälpa ett barn att slippa må dåligt och ha astmaanfall. Skulle ju önska att andra ville visa samma hänsyn om det var mitt barn som var sjuk.

    Att alla allergiska barn ska gå på specialförskola tycker jag är helt fel. De barnen har samma behov i allt annat än sin allergi och bör få går på en förskola nära hemmet och skaffa vänner i närområdet precis som alla andra. 
  • Anonym (för)
    Anonym (..) skrev 2019-02-12 08:42:59 följande:
    vet du om förskolepersonal får röka på dagiset? för jag vill att det ska va helt rökfritt för mina barn
    Det borde vara en självklarhet för alla som jobbar med barn att inte röka under  i närheten av barnen eller ens under arbetstid.
  • Anonym (för)
    Anonym (Vega) skrev 2019-02-12 10:45:28 följande:
    Under raster får personalen göra vad de vill. Däremot brukar de behöva lämna förskolans/skolans område.
    Att gå iväg och röka och sen komma tillbaka till barngruppen i rökstinkande kläder är vidrigt och helt olämpligt när man arbetar i barnomsorg. Vet att det förekommer och att man troligen inte kan lagstifta bort det, men det borde inte få vara tillåtet.

    Inte heller inom sjukvården där det tyvärr också bolmas fritt på rasterna och sen går man i och förlöser bebisar eller hjälper KOL-sjuka. 
  • Anonym (för)
    Sharper skrev 2019-02-12 11:57:22 följande:
    Lite off topic men när jag och mina kompisar skulle ut på praktik 2012 så var det en tjej som skulle vara på en avdelning på Länssjukhuset Ryhov, minns inte vad avdelningen hette men det innebär patienter med tex lungcancer. Läraren frågade specifikt om tjejen rökte för de hade restriktioner där personalen inte fick röka varken till jobbet eller under raster. Pga patienternas tillstånd. Hur vidare man får göra så rent lagligt vet jag inte men jag tyckte ändå det lät som en bra grej.
    Där jag arbetar (sjukhus) får personalen röka som de vill och gör det också. Särskilt undersköterskor röker och går sedan direkt in i nära patientkontakt. Och det röks bland personalen på alla avdelningar, även lungavdelningar, barnavdelningar, förlossning/BB. 

    Och bortsett från hur dåligt det är för patienterna så fattar jag inte att man klarar av att röka och sen gå in och vårda dem som är döende av just rökning. 

    Lagligt tror jag inte att man kan hindra någon att röka på sin rast. Tyvärr.
  • Anonym (för)
    Anonym (asdf) skrev 2019-02-12 12:01:36 följande:

    Sånt här förutsätter ju normalfungerande föräldrar till alla i barn i gruppen.


    Man får hoppas att kombinationen icke normalfungerande + djur inte är så vanligt förekommande då. 
  • Anonym (för)
    Anonym (Vega) skrev 2019-02-12 14:22:18 följande:
    Eftersom man inte får betalt under raster så får man göra det man vill. Att du har problem med det visar bara att arbetsgivaren borde ge sina anställda fler sorters kläder.
    Man borde inte få göra som man vill om det påverkar hälsan för dem man arbetar med. Det borde inte vara en rättighet att sprida sin giftrök omkring sig, men rökarnas rättigheter att röka verkar gå utöver ickerökarnas rätt att slippa rök. 

    Att byta kläder hjälper ju föga, röken sitter i håret, huden, andedräkten. Vidrigt är vad det är. 
  • Anonym (för)
    Anonym (Vega) skrev 2019-02-12 14:42:32 följande:
    Du har rätt i det. Man borde inte få ta med egen lunch utan allt borde vara anpassat efter alla allergier som finns. Maan borde inte få ha pälsdjur eller äta lax i sitt eget hem eller på jobbet. Mjölk borde vara förbjudet eftersom det finns människor som drabbas av anafylaktisk chock av det. Precis som med nötter. Ingen gård på någon förskola i Sverige ska ha gräs. Inte heller ska dem få ha bärbuskar. Lämning och hämtning av barn borde ske i en sluss så att föräldrars allergener inte kan ta sig in i förskolan. Btw så är inte lukten av cigaretter det som är skadligt.
    Du kan ju inte på allvar jämföra giftig cigarettrök med livsmedel eller natur. 

    Men i princip, ja, man bör inte utsätta den som är allvarligt allergisk mot allergenerna för det kan vara livshotande. Skillnaden är att rök är alltid farlig och skadlig, för alla. Även om rökare inbillar sig att det handlar om personlig frihet och att KOL och lungcancer inte kommer att drabba dem. 

    Lukten av cigarettrök kan starta ett astmanafall, så jo det kan vara skadligt. 
  • Anonym (för)
    Anonym (Pappa till allergiker) skrev 2019-02-12 18:04:27 följande:
    När jag jobbade i en matfabrik för många år sedan införde de rökförbud på hela området. Ville du röka på din rast fick du stämpla ut, byta om (fick inte vistas utomhus i arbetskläderna) och snällt traska bort utanför grinden. Problemet var att det tog ca 15 minuter med bara ombyte/promenad t&r/ombyte så det kan inte vara många bloss rökarna han med.

    Jag slutade kort efter införandet så jag vet inte hur mycket protester det blev. Tycker det är rimligt att förbjuda rökning så länge du har arbetskläder, passar i de flesta branscher.
    Jag tycker att det är en bra grundregel. Men personal på förskolan brukar inte ha arbetskläder - även om de kanske borde. Men även om man byter kläder så finns röken/röklukten i håret, huden, andedräkten. En känslig person, som ett barn med astma, kan må väldigt dåligt av det.

    På det sjukhus där jag jobbar är regeln att man ska byta om och att man inte får röka på sjukhusets område. Men ingen, absolut ingen, bryr sig om det. Undersköterskorna står i klasar precis utanför entréerna (där alla andra, inklusive sjuka patienter) måste passera och de byter definitivt inte kläder. 

    Regelrefterföljnaden är kanske högre i andra branscher än vård, omsorg och barnomsorg?
  • Anonym (för)
    Anonym (mor) skrev 2019-02-13 07:20:39 följande:

    Finns det inte dagmammor nu för tiden? Skulle jag ha ett SVÅRT pälsdjursallergiskt barn så skulle jag inte vilja ha hen på förskola ÖHT! Finns inget bidrag föräldrar till dessa barn kan få så barnen kan få vara hemma i skyddad miljö?


    Det finns väl eventuellt.

    Jag gick hos dagmamma när jag var liten. Hon både rökte (hemma, inomhus, hela dagarna) och hade husdjur. Jag fick sluta ganska snabbt hos henne som tur var :)

    Och du, även allergiska barn kan behöva förskola för att få leka med andra barn, skaffa vänner, lära sig saker. Och sen börjar de i skolan...
  • Anonym (för)
    legomum skrev 2019-02-13 08:53:19 följande:
    Fast har man barnen hemma så sitter man inte i soffan hela dagarna. Hemmabarn träffar och leker med andra barn, få vänner och jag lovar dig att de lär sig saker. Men en sak har du rätt i, de börjar också i skolan.
    Hemmabarn har det säkert bra. Men hemmabarn ska i så fall vara hemmabarn för att föräldrarna vill det och för att de anser att det är bäst för barnet. Inte för att förskolan inte kan ordna en vettig plats utan att göra barnet sjukt. Inte heller ska en förälder vara hemma med barnet i en massa år bara för att förskolan inte kan åta sig uppdraget, utan det ska vara ett eget val för föräldern.

    Nu såg jag iof en studie som visar att barn som går på förskola är mycket mindre drabbade av astma och allergier än hemmabarn. Men det är ju på populationsnivå och säger inge om individen. 
  • Anonym (för)
    Anonym (Vega) skrev 2019-02-14 11:29:32 följande:
    Jag lovar att ingen får KOL efter att ha vistats i lokaler där rökare befinner sig. Lukten av cigarettrök startar inte astmaanfall. Personens rök måste vara närmare än att man bara känner en lukt av det.
    Jaså, det lovar du.

    Nej, KOL får man inte av att bara vistas nära rökare. Men lukten av rök kan absolut starta ett astmaanfall. 

    Man är ganska nära om man arbetar med små barn eller inom vården.

    Inga barn ska behöva utsättas för cigarettrök, det borde stå i barnkonventionen. 
  • Anonym (för)
    Anonym (mor) skrev 2019-02-14 13:18:39 följande:

    LYCKLIGTVIS så är det i det närmaste tabu att röka i Sverige idag. Vi har lyckats fantastiskt med antirök-kampanjer! BORDE vara en självklarhet att inte anställa rökare på förskolor/skolor/vårdinrättningar etc etc. De rökare man redan har i personalgruppen ska självklart respekteras MEN få all hjälp och stöd att sluta. (jag slutade röka för 30 år sedan så jag vet hur starkt beroendet är och hur svårt det är att sluta)


    Ja, det är verkligen skönt! Rökning är bara dåligt, för alla!
Svar på tråden Förskolans nya regler