Inlägg från: Snäll men inte tråkig |Visa alla inlägg
  • Snäll men inte tråkig

    Förskolans nya regler

    Anonym (asdf) skrev 2019-02-12 12:01:36 följande:

    Sånt här förutsätter ju normalfungerande föräldrar till alla i barn i gruppen.


    Precis vad jag tänkte. Herregud, det finns ju föräldrar som på grund av egen psykisk ohälsa / sjukdom eller andra problem inte ens klarar av att få iväg sina egna barn hela och rena till förskolan.

    Personligen förstår jag verkligen inte hur man som förälder till ett svårt allergiskt barn vågar sätta sin tilltro till att alla andra föräldrar ska lyda vissa regler. Hade jag haft ett svårt allergiskt barn och alternativet allergiförskola av någon anledning inte var möjligt eller realistiskt hade jag försökt kräva att förskolan byggde en allergisluss eller liknande.

    När det gäller icke normalfungerande föräldrar funkar det liksom inte att börja prata om "tänk om det vore ditt barn" eftersom dessa föräldrar inte ens kan uppfylla sina egna barns behov och ge dem en tillräckligt god omsorg.

    Samtidigt har ju de icke normalfungerande föräldrarnas barn lika stor rätt till förskola som alla andra barn , inklusive svårt allergiska barn.

    Den enda lösningen jag kan se på dilemmat är helt enkelt att förskolorna får mer resurser till att bygga allergislussar och vidta andra åtgärder som gör att också svårt allergiska barn kan gå i förskola, samt att man öppnar fler avdelningar för svårt allergiska barn.
  • Snäll men inte tråkig
    Alessia skrev 2019-02-13 13:18:34 följande:

    Det är rätt orimligt att kräva klädbyten inför förskolan, särskilda morgonrutiner etc. Viss hänsyn, ja, men går det till överdrift med att kräva alltför mycket av andra barn, andra familjer kan det lätt slå tillbaka. Däremot kan man undersöka vilken förskola i området som inte har några pälsdjur i barnens familjer och placera den allergiske där. Det blir ju förstås värre att lösa problemet om det endast finns en förskola på orten...
    Barnallergikers familjer har en stark tendens att på ett rätt militant sätt  vilja styra hur det går till i andra familjer. Så klart att man inte vill se sitt barn lida, men ibland överdrivs farhågorna. Allergibarn ska även tidigt lära sig att ständigt ha med sig (på sig)adrenalinpenna om de är så allergiska att de kan råka ut för en allergiskt chock. det är något barnets föräldrar bör informera kamrater, deras föräldrar och andra berörda om.


    Ja, det ligger mycket i det du skriver. Sedan verkar många föräldrar till svårt allergiska barn övertygade om att om bara omgivningen visade tillräckligt mycket hänsyn och respekt så skulle det aldrig bli några problem. Men saken är ju att ÄVEN i en förskolegrupp / skolklass där alla barn har normalfungerande föräldrar som gör sitt allra bästa för att underlätta för de svårt allergiska skulle ÄNDÅ det svårt allergiska barnet utsättas för risker.

    Barn som går i förskolan och skolan  tas ofta tillfälligt om hand av andra än föräldrarna vid en uppsjö av olika situationer. Det kan handla om att en förälder oväntat blir akut sjuk och måste läggas in på sjukhus, att en förälder råkar ut för en trafikolycka och förs direkt till sjukhus, att man får väldigt bråttom till BB då syskon ska födas , att föräldrarna ligger hemma utslagna av magsjuka o.s.v och vid alla dessa situationer måste det ofta fixas barnvakt med kort varsel.

    Det är väl knappast det första man tänker på i en sådan situation, att någon måste komma ihåg att informera barnvakten om att det finns ett svårt allergiskt barn sonens eller dotterns klass /förskolegrupp och därför måste barnen på morgonen ha på sig kläder som legat i en ihopknuten plastpåse i garderoben sedan de tvättats och torkats. (Exempel på ett krav jag sett i andra allergitrådar att skolan /förskolan försökt införa)

    Nej, som sagt förstår jag inte hur man som förälder till ett svårt allergiskt barn ens vågar lägga över ansvaret på de andra barnens föräldrar. Jag skulle aldrig våga. Även om alla de andra föräldrarna nu mot förmodan skulle vara normalfungerande, tillmötesgående och villiga att anstränga sig för att underlätta för det svårt allergiska barnet kommer det ändå alltid att uppstå riskabla situationer.
  • Snäll men inte tråkig
    molly50 skrev 2019-02-15 09:55:00 följande:
    Att barnen ska behöva duscha varje morgon innan de går kan jag hålla med om att det låter lite överdrivet.
    Men att be barnet att låta bli att ta i husdjuren innan det går och att se till att det har rena kläder på sig utan djurhår,det tycker jag inte är för mycket begärt.
    Allergier kan vara olika svåra också.
    En del kan ha så svår allergi att de riskerar att dö av en reaktion.
    Det är i alla fall inget jag vill ha på mitt samvete eller att mina barn ska behöva se ett annat barn bli så sjukt. Det kan vara traumatiskt för barnen.
    I min sons klass gick ett tag en elev som hade så svår glutenallergi att vi ombads att inte skicka med barnen smörgåsar till skolan då denna elev kunde bli sjuk av att vistas i samma rum som en smörgås.
    Då tycker jag att man får anpassa sig.
    Att hitta en särskild förskola eller skola för allergiska barn tror jag inte är så lätt.
    I många fall räcker det med att ta på sig rena strumpor precis innan man tar på sig skorna och att inte ta upp sitt husdjur i famnen precis innan man går ut genom dörren för att underlätta för allergiker. Det är ganska enkla saker att tänka på och relativt lätta att komma ihåg för de flesta barn. Om man vill tänka lösningsfokuserat kan man också tänka sig att alla barn som har pälsdjur hemma har ett par extra rena strumpor som förvaras i skolan.  Och att läraren börjar varje morgon med att fråga om alla barn med pälsdjur hemma kommit ihåg att sätta på sig rena strumpor precis innan de tog på sig skorna i morse. Har något barn missat det , vilket självklart kommer att hända ibland eftersom både barn och föräldrar inte är mer än människor så får det barnet utan någon dramatik eller utskällning ta på sig sina extrastrumpor.

    Men formuleringarna som TS berättar att föräldrarna har fått är inte realistiska eller rimliga. "Var noggranna så att de inte för med sig allergener". Alla som har minsta lilla kunskap om pälsdjursallergi vet att detta är en total omöjlighet . Pälsdjursallergener kan finnas kvar i en bostad flera år efter att pälsdjuret i fråga flyttat därifrån hur mycket man än dammsugit och rollat. Allergener finns i tvättmaskinen hemma hos familjer med pälsdjur och även om kläderna inte har några synliga djurhår alls på sig när de precis är tvättade finns det allergener på dem ändå.

    "Duscha innan de kommer om de haft väldigt nära kontakt med sitt pälsdjur"
    Vad är väldigt nära kontakt?

    Är det "väldigt nära kontakt" om katten kommer och stryker sig mot ens ben när man precis är på väg ut genom dörren?

    Är det "väldigt nära kontakt" om innekatten springer ut i trappen och barnet som är på väg till skolan snabbt föser in den i lägenheten igen?

    Vid sådana exempel är det knappast rimligt  att kräva att barnen måste gå tillbaka in och  duscha innan de går till skolan.

    Du skriver om allergier som är så svåra att man riskerar att dö vid en reaktion. Men vid så extremt svåra allergier är det väl knappast rimligt att lägga över ansvaret på andra barn och deras familjer, håller du inte med om det?

    Visst kan man om det är som i det exempel du nämnde införa ett förbud mot att ta med sig smörgåsar till skolan. Men om den dödliga allergin gäller pälsdjur och allergiklass / allergiskola inte är ett alternativ är ju förstås lösningen att skolan bygger en allergisluss.

    ÄVEN om alla familjer som hade pälsdjur hemma skulle göra sitt yttersta för att underlätta för det dödligt allergiska barnet skulle det ändå inte bli säkert för det allergiska barnet eftersom det ibland händer oförutsedda saker som gör att andra människor med kort varsel tar hand om barnen på morgonen. Läs gärna mitt inlägg 67 där jag förklarar mer utförligt vad jag menar.
  • Snäll men inte tråkig
    Ninjara skrev 2019-02-15 11:20:29 följande:

    Risker kommer alltid att finnas men kan man minimera dom riskerna så är det värt det värt det extra arbete man läger ner varje dag och att bara byta till så rena kläder som möjligt innan man går bör inte vara så stor uppoffring.


    Så länge det är rimliga "uppoffringar" , ja.

    Rimliga uppoffringar kan vara just att inte ta upp husdjuret i famnen precis innan man går ut genom dörren, inte gå till skolan i kläder med synliga djurhår, att ta på sig rena strumpor precis innan man tar på sig skorna och att om man har ridit på morgonen duscha, tvätta håret och inte ha på sig något av det man haft på sig då man ridit då man går till skolan. Det sistnämnda borde för övrigt  alla som rider på morgonen göra oavsett om någon i klassen är allergisk, på grund av den lukt man drar med sig.

    Totalt orimliga uppoffringar som människor på allvar försökt kräva i andra allergitrådar här är att alla barn med pälsdjur hemma ska duscha och tvätta håret varje morgon, att alla barn som har pälsdjur hemma ska förvara alla kläder de använder i skolan i en isolerad garderob i ett separat rum där djuren aldrig någonsin kommer in, att alla barn med pälsdjur hemma ska tvätta sina jackor (!) i maskin dagligen, att alla barn med pälsdjur hemma ska "plasta in" alla sina kläder så fort de tagit ut dem ur torktumlaren , att alla familjer med pälsdjur hemma ska dammsuga  hela sin bostad två gånger om dagen o.s.v
  • Snäll men inte tråkig
    Atena skrev 2019-02-15 13:17:54 följande:
    Det här med garderob i separat rum, duscha och tvätta håret dagligen, ytterkläder mm som du skriver här, fick min kompis hem som instruktioner från hennes barns skola för en femton år sen. En landsbygdskola, varannan unge hade egen häst och alla hade djur hemma mer eller mindre. Så flyttade den här familjen ut på landet med sin super-multiallergiska unge...Kompisen har 7 barn, varav 5 gick i skolan, det här gällde alla elever i hela skolan. Kan ju säga att det blev ett jävla liv på många föräldrar.
    Det kan jag tänka mig att det blev! 
    "Fördomen"  att svenskar generellt är ganska fega och komflikträdda och hellre biter ihop och knyter näven i fickan än  ryter ifrån när de blir förbannade är väl kanske inte helt och hållet en fördom, men min erfarenhet är att det ofta är annorlunda på landsbygden, med mer "raka puckar" i kommunikationen.

    Och det är ju faktiskt tur för de multiallergiska barnen, för då blir skolan och kommunen tvungen att ta det ansvar de utan något som helst lagstöd försöker skjuta över på föräldrarna och tex bygga en allergisluss så att det allergiska barnet klarar av att gå i skolan.

    Hellre att föräldrar från början säger ifrån att det finns inte en snöbolls chans i helvetetet att de kan ellet tänker lyda dessa absurda regler än att 25 familjer av någon slags feghet eller konflikträdsla låtsas att de går med det . För då utsätts ju verkligen det svårt allergiska barnet för verklig livsfara.


  • Snäll men inte tråkig
    Atena skrev 2019-02-15 13:17:54 följande:
    Det här med garderob i separat rum, duscha och tvätta håret dagligen, ytterkläder mm som du skriver här, fick min kompis hem som instruktioner från hennes barns skola för en femton år sen. En landsbygdskola, varannan unge hade egen häst och alla hade djur hemma mer eller mindre. Så flyttade den här familjen ut på landet med sin super-multiallergiska unge...Kompisen har 7 barn, varav 5 gick i skolan, det här gällde alla elever i hela skolan. Kan ju säga att det blev ett jävla liv på många föräldrar.
    Kom att tänka på en anekdot apropå att försöka köra med människor på landsbygden genom att ställa oproportiorneliga krav det inte finns något som helst lagstöd för:

    I en landsbygdskommun beslutade politikerna om nya regler för skolskjutsar. Inte nog med att barnen nu skulle behöva gå betydligt längre och korsa en ganska trafikerad 90-väg som inte ens hade övergångsställe för att komma till busshållplatsen där skolskjutsen skulle hämta upp dem.

    Utan kommunen menade dessutom att det var föräldrarnas ansvar att se till att det i praktiken ens var möjligt att stå och vänta vid busshållplatsen ifråga. Det var den typen av busshållpats som bara utgörs av en liten , liten oasfalterad "parkeringsficka" och en stolpe med en skylt med busshållplatsens namn på.

    Kommunen försökte alltså tvinga på ansvaret för att dagligen sköta snöröjningen vid en kommunal busshållplats i anslutning till en av trafikverkets vägar på barnens föräldrar!

    De berörda familjerna höll helt enkelt sina barn hemma från skolan tills kommunen tagit sitt förnuft till fånga.
  • Snäll men inte tråkig
    Studentpappa skrev 2019-02-16 13:31:49 följande:
    Den dagen en barnfamilj enbart har en tröja är det säkert ett problem. Det handlar om att göra det man kan efter förmåga, det förstår du säkert om du tänker efter. Ungefär som att inte äta nötter på ett flygplan, det är inte svårt att låta bli.

    Föräldrar till allergiska barn är säkert skiträdda hela tiden, en del i det är ju folk som vägrar att visa hänsyn trots att de är upplysta om allergin.
    Att göra det man kan efter förmåga handlar det om när det gäller personer som är lindrigt till måttligt allergiska. För många pälsdjursallergiker är det en enorm skillnad på om en person i förskolegruppen / i klassen / på jobbet har en tröja med synliga husdjur på sig och om tio personer har en tröja med synliga djurhår på sig.

    Är det en sådan allergi det är frågan om funkar ofta situationen för alla med ett fåtal enkla regler som är enkla att efterleva och som t.o.m barnen själva oftast kommer ihåg, och om någon ibland ändå inte gör det är det inte hela världen eftersom de andra kommit ihåg reglerna, den allergiska har behovsmedicin som räddar situationen och den allergiska och den som missat inte behöver sitta i närheten av varandra just den dagen.

    Men om det är en mycket svår allergi räcker det inte med att alla gör det de kan efter förmåga utan då kan en enda persons misstag räcka för att det ska utgöra livsfara för den allergiska. Och det ansvaret  kan helt enkelt inte en enskild familj eller en förskola eller en skola lägga på alla andra familjer. Då måste det till andra lösningar , som en allergisluss eller en allergiavdelning.
  • Snäll men inte tråkig
    Studentpappa skrev 2019-02-16 16:05:25 följande:
    Har det varit dödligt i ts fall, har de antagligen fått reda på det tror du inte? Ts är likt förbannat inte beredd att göra något för att göra något för att förbättra situationen likt många andra i tråden.

    Hur allergi fungerar behöver jag ingen lektion i då jag har det själv även om den är rätt lätt. Jag trodde i min enfald att man förstår det du rabblar upp, dvs att om en slarvar en dag är inte hela världen men gör alla det alltid blir det för mycket. Jag utgår ifrån att det inte är fara för livet om man väljer denna lösning, men det är ju bara vad jag tror. Livet blir ju ändå inte särskilt roligt om man hela tiden får svårt att andas etc. och behöver medicineras även om man inte dör på kuppen. (Det fanns någon som tyckte det var en lösning också).
    TS har inte skrivit någonstans att hon inte är beredd att göra någonting alls för att förbättra situationen för det allergiska barnet.

    Du verkar utgå från  en massa saker du egentligen inte alls vet i den här tråden.

      Av det lilla TS skriver om hur förskolans regler är utformade så är de inte särskilt realistiska, särskilt inte när hen skriver att det är KRAV och inte rekommendationer.

    "Kläderna får inte ha kommit i kontakt med pälsdjur"

    Jaha. Så om grannens utekatt springer fram  och stryker sig mot jeansbenet när man är på väg till förskolan ska man vända hem och byta om , så att både förälder och barn kommer för sent den dagen?

    Och om ytterkläder ska räknas in blir det för mer eller mindre omöjligt att uppfylla, många barn har bara en vinteroverall och den kan man inte tvätta dagligen.

    "Barnen ombeds duscha om de haft väldigt nära kontakt med pälsdjur"

    Om hunden eller katten smiter  ut i trappen när man själv är på väg ut, och man snabbt föser in eller lyfter in den i lägenheten igen, ska man själv gå tillbaka in för att duscha då , så att förälder och barn kommer för sent den dagen?

    Var ovanstående relativt vardagliga scenarion tillräckligt realistiska för dig, eller ska du komma med fler  "mogna" "lustigheter" om hundar som snor bilar och klär ut sig till barn?

    Att göra sitt bästa för att  visa normal, mellanmänsklig hänsyn till allergiker genom att inte gå till skolan eller förskolan i kläder med synliga djurhår, byta till rena strumpor precis innan man tar på sig skorna, tvätta händerna precis innan man går alternativt det första man gör när man kommer fram om man var tvungen att fösa in hunden /katten när man gick och att man om man ridit på morgonen duscha, tvätta håret och inte ha på sig något av det man burit när man ridit under dagen, det är något helt annat än de krav TS skriver om.

    Att du själv har lätt allergi har inte särskilt stor betydelse i sammanhanget alls. Egen allergi gör ingen till expert på något annat än just den egna allergin och hur den fungerar. Och jag påstår absolut inte att just du gör det, men det förekommer att personer med just  lätt allergi mot något ofta tar för givet att andra som är allergiska mot samma sak har lika lätt allergi och tycker att de är pjåskiga om de på något sätt beklagar sig eller ber omgivningen visa hänsyn.


Svar på tråden Förskolans nya regler