Inlägg från: Anonym (Z) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Z)

    Köpte du bilen för att ni båda ska använda den så kan det vara så att den ingår i bodelning om jag förstår länken jag postade rätt. Då kommer ju mer frågan om bilen är fullbelånad? För lånet ska ju dras bort från bilens värde och sen ska det i så fall fördelas det som är kvar. Är bilen värd 10 kronor och lånet är på 8 kroner så ska ni dela på två kronor efter att lånet är betalt. Enkelt skrivet. 

  • Anonym (Z)
    Anonym (snart separerad) skrev 2019-02-17 12:43:29 följande:
    Jag köpte den kontant för ungefär 100.000kr och tog pengar från sparande men han anser att jag inte kunnat sparat om pengarna om det inte var för honom då han stått för mer pengar till hyra och mat, han har egen bil genom jobbet
    Var det från ett sparkonto i ditt namn? I så fall kan du nog bara skita i honom, då är ju inte bilen för gemensamt bruk alls utan enbart köpt för att du ska använda den för dina egna pengar. Är det från ett gemensamt sparkonto blir saken nog annorlunda då det va hans pengar också.
  • Anonym (Z)
    Anonym (eh) skrev 2019-02-17 12:53:30 följande:
    Eh, vems namn sparkontot stod har ingen betydelse alls. Endast om bilen köptes för gemensamt bruk eller inte. 
    Fast kan han bevisa att hon tog pengar från ett gemensamt sparkonto kan han ju säga att bilen var till för gemensamt bruk privat. Då har han något att komma med och har även ett bevis på att bilen var köpt för gemensamt bruk. Är pengarna enbart från TS sparkonto har han inget att komma med alls.
  • Anonym (Z)
    Anonym (Besserwisser) skrev 2019-02-17 14:25:15 följande:
    Det är du som har fel. Det du skriver gäller för sambos gemensamma bostad, som kan ingå i en bodelning mellan sambos. En bil kan aldrig ingå i en bodelning mellan sambos. Det kan finnas "dold samäganderätt", men då måste den som vill ha del av värdet varit med och betalat för bilen.
    Och har TS betalt från det gemensamma sparkontot som står i bådas namn så kan han säga att han vart med och betalat bilen och har "dold sammanäganderätt".
  • Anonym (Z)
    Anonym (Besserwisser) skrev 2019-02-17 16:13:55 följande:
    Ja, men det framgår av inlägg #3 att TS tog pengarna från ett eget sparkonto. Dessutom finns ytterligare ett krav för att sambon ska ha dolt samägande, och det är att den som står som ägare förstod att det ekonomiska bidraget från sambon var till för att bli delägare i bilen.

    Det finns 3 krav för att sambon ska ha dolt ägarskap i bilen, och i det här fallet är inget av kraven uppfyllt:

    lawline.se/answers/dold-samaganderatt-till-bi...

    Nej det framgår inte om det är från TS egna sparkonto eller om det faktisk är ett gemensamt.

    1. Att ena sambon inköpt egendomen i eget namn men för parternas gemensamma bruk. (TS sambo kan hävda att TS visst köpt den för gemensamt bruk, ord mot ord, tydlig är sambons uppfattning att den är inköpt för gemensamt bruk) 


    2. Att den andre sambon tillfört ekonomiskt tillskott som möjliggjort/underlättat förvärvet. (är pengarna från gemensamt sparkonto är detta uppfyllt) 


    3. Att sambon som utåt sett står som ägare till egendomen insett syftet bakom det ekonomiska tillskottet (dvs att ni ska vara gemensamma ägare till bilen).  (Ja, i separationer ljugs det mycket för ekonomiskt vinning skulle så jo TS kan hävda att hon inte att sambon är med på bilen när hon (om hon) tog penarna från ett gemensamt sparkonto)

    Är pengarna från ett gemensamt konto så blir det ju svårt för TS att säga att bilen inte också är hans.

  • Anonym (Z)
    Anonym (Joss) skrev 2019-02-17 16:59:54 följande:
    Fast de är ju bara sambos och inte gifta och en bil ingår inte i bohaget så även om den är införskaffad för gemensamt bruk så ingår den inte i bodelningen eftersom den inte hör till bohaget. Bohaget är själva boendet plus det som finns i boendet som möbler och vitvaror.
    Den kan ingå om du läser på lite mer. Gå in på länken jag skickade i början av tråden så är det inte solklart att den inte ingår men har TS betalat bilen från ett eget sparkonto och säger att den var enbart till henne så är det grönt. Säger hennes sambo och kan visa att bilen är köpt för gemensamma pengar för gemensamt bruk så har han något att gå på. Som sagt läs det jag länkade till i början av tråden. Jag har själv fått en bil med i bodelning som sambo. Nu behövdes det inte dras hela vägen till rätten utan det hamnade bara mellan advokater tur var. Mitt ex hade köpt en bil för 500.000 kontant från våra gemensamma pengar så jag vet att det går att få bilen med om den som sagt är köpt till båda. Dold sammanäganderätt. 
Svar på tråden Sambolagen, har han rätt till min bil?