• AnnaLinnea87

    Letrozol - följas åt?

    Hej,

    Jag har kört en omgång med Letrozol då jag inte verkar få ägglossning. Var inne på VUL på dag 13 och dag 20. På dag 13 så låg alla ägg i viloläge och på dag 20 så var det 1 ägg som var 10 mm så de avbröt försöket och bad mig invänta mens så att jag kunde börja ta dubbel dos efter detta då det inte verkar ske någon ägglossning. Vi åkte iväg på min mans 40 års resa kort efter detta och jag struntade att ta ägglossningastest eftersom de sagt att jag inte skulle få det denna månad. Fick en blodblandad flytning i tisdags (dag 27) och blev superlycklig för att mensen redan kom då den brukar komma mellan dag 27-36, och att jag nu kunde påbörja den andra dosen med letrozol. Är idag inne på dag 29 och ingen mens i sikte. Tog igår och idag ett ägglossningstest (fråga mig inte varför) som visar ett starkare streck än kontrollstrecket. Kan man ha ägglossning så sent som dag 29? Har aldrig haft ett streck som varit starkare än kontrollstrecket under de nu två åren av försök. 

  • AnnaLinnea87
    oshark skrev 2019-09-12 10:55:51 följande:
    Ja det kan man absolut. Vissa får ju en lite blodblandad flytning vid ägglossning dessutom. Dock kan ÄL-test visa falskt positivt om man tex har PCOS eller ibland inför mens. Så det är svårt att veta. Har du möjlighet att gå på VUL igen? De kan ofta se en gulkropp eller vätska om man har ägglossat.

    Har man oregelbundna eller långa cykler är det ju svårt att säga när ÄL sker. Därför är det bra att utöver ÄL-tester även använda sig av tempmetoden för att kunna bekräfta huruvida ÄL faktiskt skett. Man behöver absolut inte betala dyra pengar för Natural Cycles, finns massa bra gratisappar, men det man oftast behöver göra är inhandla en basaltermometer (dvs med minst två decimaler).
    Tack för svar! Bara att hoppas på en sen ägglossning och ta lite mys med mannen ikväll då även om det kanske är lite sent :) Blev bara så förvånad eftersom jag varit på två Vul och de sagt att det inte kommer bli något denna månad för då skulle äggen börjat växa vid sista vul. Men hoppas hoppas!
  • AnnaLinnea87
    oshark skrev 2019-09-12 16:15:08 följande:
    Har Googlat lite mer och 10 mm verkar vara någon slags gränsvärde. Från vad jag förstår så funkar det tup så här i en normal cykel: i början av cykeln är äggblåsorna minimala och kan inte ses på VUL. När kroppen får ett tillskott av östrogen börjar de växa till sig. Det är då normalt att upp till sex äggblåsor utvecklas och blir upp till 10 mm stora, medan resten tillbakabildas och dör (typ). Av de äggblåsorna som når upp mot 10 mm blir sen en (ibland, men sällan, fler) dominant och fortsätter växa. Kroppen känner av detta och producerar mer östrogen och LH, varpå äggblåsan när den nått ca 22-25 mm spricker och släpper ett ägg.

    Det verkar således som att om du bara haft en äggblåsa på 10 mm på CD20 är det ett ganska rimligt antagande att denna inte skulle växa till sig vidare och släppa ett ägg. Men inget är som sagt omöjligt.

    Däremot tycker jag att det känns lite konstigt att du inte fick något mensframkallande medel eftersom vad jag kan läsa mig till krävs det att mer än ett ägg ska ligga vid 10 mm-gränsen utan att vidareutvecklas för att kroppen ska fortsätta producera tillräckligt mycket östrogen för att du ska få en bortfallsblödning utan ÄL.

    När jag gick till gyn på CD55 eller nåt hade jag inga utvecklade ägg och inga tecken på att jag skulle få någon bortfallsblödning i närtid. Så fick Primolut Nor. Tänker att om du bara hade ett ägg kan det ju ta hur lång tid som helst innan du får en bortfallsblödning, om du ens får någon. Så då kan man ju tycka att de kanske borde gett dig Provera eller PN för att skjutsa igång den.

    Nu håller jag dock tummarna för att din äggblåsa höll på och växte till sig och till slut släppte av sig själv! Men tycker du ska be om ett till VUL om du har möjlighet.
    tack för att du googlar och kollar! känns skönt att ha fler som förstår vad man går igenom då det ibland känns så ensamt. Har själv försökt googla men tycker det är svårt att hitta mer ingående fakta om hur det går till och tyvärr har jag ingen bra läkare utan känner mig bara till besvär och blir dumförklarad när jag ställer frågor. :( 

    Jag brukar ha mens runt dag 27-36, vet inte om det kan ha att göra något med att jag hade en tjock slemhinna så att den brister och att det i sin tur blir mens eftersom jag inte verkar ägglossa? Men om mensen inte kommit om en vecka så ringer jag in och frågar om de kan skriva ut något.
  • AnnaLinnea87
    Felicia3 skrev 2019-09-15 07:49:39 följande:

    Jag/ vi ska börja med Letrozol.Har haft ett missfall,vi har försökt 14 mån.vi betalar själva då vi inte orkade vänta till januari på utredning. hur mår man på tabletterna?

    Jag har bra amh 3,6 och han hade superbra spermier så jag hoppas det funkar och att min ägglossning börjar funka som den ska.Samtidigt läste jag att chansen för att lyckas bara var 50/50.

    Hur löser ni detta med jobb?

    Jag jobbar 24 h pass så måste ju bli problem om äl kommer när jag ska jobba.hur snabbt måste man åka in när äl-plussar innan man hittat rätt dos?


    Hej, 
    jag fick ont i bröst, trött, illamående svullen mage och huvudvärk. Har tagit en enkel dos och ska nu köra dubbel så fort mensen kommer igång. Dock tror jag det är individuellt och hoppas du inte får alla symptom som jag hade. 

    Försök att ha sex varannan dag (och hinner man inte så får det bli var tredje någon gång) spermierna lever upp till 5 dagar så har man det inte precis på ÄL-dagen så finns det förhoppningsvis alltid någon spermie kvar att hälsa ägget välkommet när det kommer ;) Så tänker jag och min man då vi försökt i 2 år och och nu fick veta att jag inte alltid ägglossar så vi hade en jäkla tur när vi fick vårt första mirakel direkt. Det tankesättet har gjort att vi undvikit en hel del stress som kan påverka negativt. Hoppas det går vägen för er!
  • AnnaLinnea87
    Felicia3 skrev 2019-09-16 13:15:59 följande:
    Tack<3 runt äl fixar vi varannan dag el varje men inte hela månaden.jag får lätt svamp och han har dåligt med lust så det går bara inte för oss.
    Vi kör också bara varannan dag runt ÄL så försöker min man lägga resor i jobb när vi inte är i den perioden och då kan det lätt gå 4-5 dagar. Under och efter mens blir det även lätt 7-8 dagar utan sex. Det ska ju inte vara ett måste så det blir jobbigt. Jag blev jättetorr och kände att sex inte var skönt alls ett tag så tror att det bästa är att göra precis som ni gör om det funkar för er. Hoppas vi båda får våra + snart Hjärta
  • AnnaLinnea87
    Har tagit en enkel dos och ska nu köra dubbel så fort mensen kommer igång 
    Det jag menade med denna mening var att jag tagit en enkeldos letrozol FÖRRA månaden men fick ingen ägglossning alls utav den Rynkar på näsan så läkarna ville att jag skulle påbörja en dubbeldos på kommande mensens tredje dag så just nu är mensen efterlängtad för första gången på över 2 år Glad

    Förresten kan man ta letroxol utan rådgivning hos läkare? Trodde man behövde recept för att få ut det läkemedlet? 
    GlitterLina skrev 2019-09-16 21:54:30 följande:
    Hej men har du tagit letrozol fast du inte fått mens??

    Det ska man aldrig göra! Tänk om du är gravid..
  • AnnaLinnea87

    LISTAN

    Uppdatera gärna listan med aktuella datum!

    GlitterLina- mens 9/9 dubbeldos letrozol 11/9-15/9

    Emphz - letrozol kur 4 - dubbelkur, gonal f 75 enheter i 6 dagar. Vul visade 2 äggblåsor. Ovitrelle. Fick positivt graviditetstest den 29/3 :)

    Lunne - Letrozol kur 7 1-5/9, ÄL 13/9 BIM 27/9.

    Mican - Månad två med letrozol och mensen börjar komma igång, så snart dags att påbörja månad 3.

    Clemmentima - Letrozol kur 4, 18-22 september

    amillak - Provera start 20/6 sedan Letrozol kur 1, 29/6-3/7, VUL 15/7. Plussade 24/7.

    Nicciz - Provera start 15-18/7 pga utebliven ÄL/mens. Letrozol kur 2 påbörjas med BIM 16/9. GRAVID

    Bonzo- Mens 16/9 Startar Letrozol kur 2, dubbeldos. Dag 3-7

    Brooklyn - Letrozol första kuren med enkeldos 3-8/9, VUL 13/9

    Nelle83. - Letrozol andra kuren 10-14/9 inväntar ägglossning mellan 19-22/9 BIM runt 28/9.

    AnnaLinnea87 - Letrozol första kuren enkeldos 16-20/8 VUL 21/8, 27/8 & 3/9. Inga äggblåsor. BIM 13/9. Negativa gravidtest - inv nästa mens för dubbeldos.

  • AnnaLinnea87

    Hej,
    Jag har kört min första kur med letrozol och enligt 3 VUL så blev det ingen ägglossning så vi väntar nu på mensen för att påbörja dubbel kur. Får vanligen mens mellan dag 26-35 men till 99% mellan dag 29-31. Nu så är det dag 38 och ingen mens i sikte förutom att jag fått två blodblandade flytningar för 1,5 och 2 veckor sedan. Har någon utav er som tagit letrozol fått försenad mens? Man vill ju bara komma igång på nästa kur så att chansen finns igen... 

    p.s har tagit gravtest ifall det kom en sen mirakelägglossning, men testet är nästan hånfullt blankt. Går inte ens att försöka skapa ett spökstreck hur mycket man än vrider på stickan... Rynkar på näsan

  • AnnaLinnea87
    Nelle83 skrev 2019-09-20 16:05:57 följande:
    Hej!

    Tråkigt att det inte blev något denna gång.

    Känner så väl igen mig i att leta tillstymmelse till streck ;) Jag står alltid och vinklar i strålkastarljus efter en liten skugga någonstans..

    Jag är inne på min andra kur Letrozol. Första gången fick jag ägglosssning och mensen kom exakt 14 dagar efter. Nu letar jag febrilt efter nästa ägglossning.

    Får se om den dyker upp denna månad... Jag kan inte svara på om mensen kan bli senare av just Letrozol men däremot så vet jag att mensen absolut kan bli sen när man inte har haft någon ägglossning. Jag har två 50-dagars cykler i bagaget senaste månaderna. Då hade jag ingen ägglossning. Sedan hade jag två 21-dagars cykler också dom utan ägglossning.

    Jag håller tummarna för att din mens kommer snart!!

    Kram!
    Hej,
    Åh hoppas att det blir något för er denna gången! 

    Ja det är så konstigt, jag har haft lite problem med ägglossning men det har aldrig tagit såhär lång tid att få en blödning. Men bara att fortsätta vänta och hoppas den dyker upp snart så man får en chans till att börja försöka igen :) 
  • AnnaLinnea87
    Nelle83 skrev 2019-09-22 18:46:19 följande:
    Hej!

    Tyvärr så verkar jag inte få någon ägglossning denna gång :( känns tufft!

    En månad åt skogen.. Längtar redan efter mensen så vi kan få börja om, haha!

    Håller tummarna stenhårt för att du får din mens helst ikväll!

    Kramar!
    Förstår dig helt Hjärta Har aldrig längtat efter mesen så mycket, men såg att du "bara" var på dag 16. Kan ju vara så att ägglossningen kommer sent denna gång så tycker inte du ska sluta försöka och ge upp helt! Glad

    Jag har fått börja med provera idag eftersom mensen inte kommit och jag är på dag 41. Hoppas att det sätter igång det nu bara. Har du tagit provera eller liknande läkemedel innan?
Svar på tråden Letrozol - följas åt?