Inlägg från: Anonym (Gå vidare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gå vidare)

    Hemmafruns ansvar att serva sin man

    Anonym (Jag) skrev 2019-02-21 12:24:24 följande:

    Ärligt talat så vinner han mer på det här upplägget än vad jag gör, han kommer INTE ändra sig i första taget. Flera av hans vänner har flera gånger uttryckt avundsjuka över hur bra han har det.

    Jag sköter allt med hushåll och barn och för att uppfylla hans standard av hur det ska se ut hemma så är det dagligen städ och fix hemma.

    Jag TAR HAND om allt hans, men jag börjar tröttna på allt extra han kräver. Jag är less på att väga varenda liten grönsak för att se till att han får i sig det han ska ha, varken mer eller mindre och jag är trött på att behöva koka hans sabla te precis när jag tror att jag kan få sätta mig ner.


    Självklart vinner han mer än dig! Du och barnen är de stora förlorarna. Om du vägrar göra din del så förändras han liv inte mycket. Han kommer ha mer pengar över ( även om han anställer någon till städningen) och hans liv fortsätter. Kanske hittar han en ny fru som dessutom tjänar bra.

    Om han vägrar göra sin del så rasar er värld. Du kommer få svårt att få en bostad och jobb. Du kommer få ta hand om barnen då pappan knappt känner dom. Ni hamnar i relativ fattigdom.

    Hans vänner uttrycker nog avund för att släta över sitt medlidande för din man. Jag känner ingen välutbildad man under 50 som inte vill ha halva föräldraledigheten och en välutbildad och jämlik kvinna. Det är status att kunna vara föräldraledig, ha tid med familjen och en framgångsrik partner.

    Ert förhållande rasar. Han undviker att spendera tid med dig, är missnöjd med det du gör och du har tröttnat. Du orkar inte jobba, inte plugga och inte ens brygga te. Du måste ta i tu med ditt psykiska mående så du kan ta hand om dina barn när ni separerar.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-26 09:54:04 följande:

    Det vet du väl inte. TS kanske odlar sina egna örter/grönsaker och/eller föder upp kycklingar. Eller gör en massa annat som tar tid.

    Du har ingen aning om vad hon gör, mer än inbillar dig att vad det än är kan det inte ta 8 timmar om dagen. Vilket det med lätthet, men inte med nödvändighet kan.


    Vi odlar egna grönsaker/frukt/bär/rotsaker/hö/har skogsbruk och syltar/saftar/bakar och jagar/föder upp och slaktar egna gäss/höns och har massa andra djur. Det tar inte 8h om dagen. Samtidigt så är det välstädat, båda jobbar och vi har två små barn.

    Vi är två vuxna som delar på allt. Då är det enkelt.
  • Anonym (Gå vidare)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-25 20:18:03 följande:

    Det handlar liksom inte bara om vårt förhållande. Du vet inget om vår relation. Vi båda är i viss mån beroende av varandra. Vi hade inte kunnat leva så som vi önskar om vi inte haft våra roller. Jag vet också mer om att vi inte kommer att skilja oss än vad du gör. Tycker du att det är naivt har jag inga problem att leva med det.


    Du har inga problem att leva med det nu. När du blir lämnad så blir du och dina barn vårt problem.

    Jag har inget emot att betala skatt som går till ex barn, handikappade, flyktingar osv. Jag tycker däremot att det är onödigt att skatten ska gå till kvinnor som fullt medvetet och frivilligt satt sig och sina barn i skiten.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-26 10:43:12 följande:

    Det vet du väl inte.

    Och vems "problem" är era barn när någon av er är hemma och vabbar medan TS man går till jobbet som vanligt och tjänar bra och betalar mycket skatt?

    Har du aldrig jobbat deltid? Anser du att man sätter sig lite "i skiten" då?

    Jag skulle personligen aldrig kunna ha hemmafru som "yrke", men det borde människor få besluta om själva.


    Det är helt olika saker. Vi turas om att vabba och båda har alltid möjlighet att försörja familjen själv vid behov och vi har bra pension som gamla.

    Problemet är att en hemmafru ofta behöver mycket och långvarigt bidrag när hon bli ensamstående. Barnen hamnar då i relativ fattigdom vilket vi vet påverkar barn mycket negativt psykiskt och fysiskt.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-26 13:06:17 följande:

    Källa på att en person som varit hemmafru/hemmaman ofta behöver mycket och långvarigt bidrag när hen blir ensamstående?


    Dom som lyfter mest bidrag ÄR ensamstående kvinnor med barn.

    Tror du att en ensamstående kvinna som varit från arbetsmarknaden i 10-20 år får ett jobb och senare pension som hon kan leva på? Nej.
  • Anonym (Gå vidare)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-26 16:34:51 följande:

    Vilken tur då att det inte blir något lämnande. Att det inte blir någon skit att sitta i. Jag vill inte betala skatt för vård åt rökare, jag vill inte betala skatt för lättillgängliga aborter, absolut inte till flyktingindustrin och folkutbytet och en massa annat. Men tyvärr kan man inte välja.


    Men du betalar ju inte speciellt mycket skatt....

    Alla hemmafruar tror att dom inte kommer bli lämnade. Tills mannen träffar en söt kollega.

    Statistiskt så är det minst risk för skilsmässa i par som lever jämställt och har två bra löner.
  • Anonym (Gå vidare)
    Anonym (Cec hemmafru) skrev 2019-02-26 16:48:42 följande:

    Ursäkta, jag vet att det är den största dygden i Sverige att tjäna staten.

    Jag tycker allvarligt synd om människor som är så otrygga i sina relationer/inte förstår att vara kräsen i val av partner.


    Du kommer inte överleva en dag som nydumpad om inte andra betalat skatt.

    Det handlar om att vara vuxen och ta ansvar. Jag är trygg i mitt äktenskap och var mycket kräsen i mitt val. Min make är en fantastisk man och en närvarande pappa.

    Du kan inte ens försörja dina barn. Den dagen man skaffar barn kan man inte vara naiv. Du väljer att utsätta dina barn för en risk. Fullt frivilligt och medvetet. Det är inget bra föräldraskap.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-27 23:13:36 följande:

    Precis som alla tjänster hon tillhandahåller kan hon sälja


    Nej. Det kan hon inte. Köper man en tjänst så väljer man utbildad och specialiserad personal. Utbildade pedagoger, utbildade lokalvårdare, utbildad kock.. Hon har nästan inget värde på arbetsmarknaden. Ingen arbetslivserfarenhet på mycket länge och ingen utbildning. Tänkte du att hon skulle ha sin (ex)man som referens när hon söker jobb?
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-28 09:43:54 följande:

    Jo, det kan hon naturligtvis. Om mannen kan köpa hushållsnära tjänster så kan kvinnan sälja dem och vice versa. det är ett enormt sug på arbetskraft i den sektorn just nu och med det planerade utvidgade RUT-avdraget lär den sektorn öka ytterligare. Sedan behövs till skillnad från vad du verkar tro exempelvis inte någon fil kand i matinköp för att gå och handla åt någon:

    lindalens.se/vara-tjanster/ovriga-hushallsnara-tjanster/

    Och sedan vet du förstås ingenting om en persons arbetslivserfarenhet och utbildning. Du kan ju inte bedöma det på på typ hur bokstäverna på skärmen ser ut


    Samhall sköter våra matinköp så där vet jag att den inte behövs utbildning. Samhall är det dock inte så lätt att få jobb på som normalstörd och normalfungerande. Arbetslösheten är enorm inom jobb som inte kräver utbildning eller erfarenhet. Det är inte lätt att få jobb utan erfarenhet.

    Det jag med säkerhet vet är att hon inte kommer ha någon direkt arbetslivserfarenhet när hon blir ensamstående. Är hon utbildad så är utbildningen är den rätt värdelös om hon varit från arbetsmarknaden i 15-20 år. Kunskaper är färskvara.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-02-28 10:43:02 följande:

    Tyckte du att länken gick till Samhall? Du får försöka förflytta dig ut ur din egen lilla bubbla

    Det är klart att man har färsk erfarenhet när man har tagit hand om barn, hem och hushåll och man lär inte ha några större problem med att ta hand om någon annans barn, hem och hushåll om man bestämmer sig för att jobba med hushållsnära tjänster - en expanderade sektor.

    Var får du 15-20 år ifrån? Känner du öht till någon som har stannat hemma så länge? Torde vara ganska så sällsynt idag. Jag vet en person, men hon skötte samtidigt bokföringen och hemsidan i makens företag. Och så min mormor förstås.


    Jag skrev att vi har Samhall. Inte att länken handlade om Samhall. Men många inom hushållsnära tjänster har ex lönebidrag.

    Du anser att det är lätt att få jobb utan utbildning och arbetslivserfarenhet. Det är ju underligt att arbetslösheten är så stor i den gruppen då..

    15-20 år är väl inte så underligt. Inte om man anser att ens jobb är att tända lampan på barnens rum innan dom kommer hem eller ge sin make en hustrus omvårdnad.... Nu tror jag iofs inte att relationen håller i några 20 år med dom förutsättningarna.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-03-11 17:48:47 följande:

    Men som du lever nu är du ekonomiskt beroende av din partner. Du pratar om att anpassa dig om din partners inkomst försvann så du då skulle bli ekonomiskt oberoende, men du är det inte nu. Det är också bara att konstatera fakta.

    Det var ett allmänt konstaterande och inte särskilt riktat mot dig.


    Det är ju bara löjligt. Om en hemmafru bli ensam så kan hon inte ge sig eller sina barn mat eller tak över huvudet. Inte utan bidrag (vilket hon får först efter skilsmässan är igenom). Du menar att det är samma sak som att leva på 100000kr mindre i månaden?

    Hade jag skilt mig så hade mina barn fått leva på samma gård och ha kvar sina ponnys. Vi hade ätit lika bra osv. Skillnaden hade varit att dom fått några tusenlappar mindre i sparande när dom fyllt 20.

    Du jämför detta med ett barn som får leva i relativ fattigdom? Som alltid får billigaste maten och där mamman inte får lägenhet pga arbetslöshet.

    Du förstår verkligen inte hur ekonomisk utsatthet skadar barn?
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-03-12 10:00:15 följande:

    Det är ju bara löjligt. Om en hemmafru/man blir ensam kan hen naturligtvis söka jobb om annan försörjning inte finns förstås.

    Du förstår verkligen inte att barn som inte har en pony inte lever i relativ fattigdom och inte är ekonomiskt utsatt?

    Jag får inte matten att gå ihop här, men några tusenlappar mindre per barn när de fyller 20? Har du berättat för din partner att hens totala ekonomiska insats för era barn på 20 år är några tusenlappar per barn?


    Hela min poäng handlar om att det är enorm skillnad på livsstil. Att relativ fattigdom är allvarligare än att inte ha en ponny.

    Hemmafrun kan söka jobb. Men hon har svårt att få ett jobb pga sin bristande arbetslivserfarenhet. Hon har också mycket svårt att få bostad. Om hemmafrun har tur så får hon ett lågavlönat heltidsjobb inom ett halvår. Barn till en ensamstående, lågavlönad mamma ÄR mer ekonomiskt utsatta.

    Jag och min partner är båda medvetna om att vår enskilda ekonomiska insats inte är det viktigaste. Vi tjänar båda så bra att vi kan upprätthålla vår livsstil med en inkomst. Vårt överskott går till mycket ledig tid tillsammans, sparanden och välgörenhet. Att båda får mycket tid med barnen ( och ekonomisk trygghet) är viktigt för oss.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-03-13 21:46:29 följande:

    Det beror naturligtvis på vad man har i bagaget.


    Vad kan man ha i bagaget som ger omedelbart jobb efter 10 år hemma?
  • Anonym (Gå vidare)
    lövet2 skrev 2019-03-15 00:08:37 följande:

    För min del var det kontakter. Efter ett antal år på Öppen Förskola, i föreningslivet och i diverse föräldra/skol-grupper, så hade jag ett kontaktnät som var ovärdeligt. Jag behövde bara antyda att jag var redo att gå ut i förvärvslivet, så hade jag jobb.


    Du hade väl jobbat timmar tidigare? Dessutom har du ju i otaliga trådar berättat om hur oerhört tufft du har/ har haft det sedan skilsmässan. Att ni levt på minimum. Då borde du kanske vara exemplet som bekräftar att det är svårt istället?
  • Anonym (Gå vidare)
    lövet2 skrev 2019-03-16 10:13:13 följande:

    Åh, du har plockat information här och där och mixat i hop det lite fel, tror jag. NU är jag fattig. När jag jobbade, så tjänade jag riktigt hyfsat.

    Jag var hemmamamma när barnen var små. Sedan skaffade jag jobb, men ett av barnen blev sjukt. Jag sade upp mig för att ta hand om henne, och vi gick tillbaka till att leva på en inkomst. Att pappan är ett pucko är en historia för sig. Varför tror du han hade bytt personlighet om jag ignorerat det sjuka barnet och låtit henne klara sig själv?

    Som pigg, rask och kompetent hemmamamma är det ingen konst att skaffa jobb. 10 år äldre med 2 kroniska sjukdomar, är det en aning svårare. Arbetsgivare tittar också på vilken sysselsättning man har. Att ha varit hemma av eget val för att ta hand om sina egna småbarn, det är inget negativt. Att ha gått arbetslös och gjort ingenting, det tycker de sämre om.


    Precis. Du var hemmamamma när barnen var små. Om du INTE hade valt att vara hemmamamma så hade du troligtvis inte fått 7 barn med en oengagerad pappa. Du valde ett pucko till pappa eftersom att en pappas engagemang i barnen var helt ointressant när du valde att skapa barn.

    Då hade du antingen valt en annan mer jämlik partner eller skaffat färre barn om du inte velat vara hemmafru. Du hade iallafall haft en inkomst, ett sparande och en position på arbetsmarknaden. När ditt barn blev sjukt så hade du haft ett sparande och en man som var van vid att vabba. Då hade ni gjort som andra familjer och delat på ansvaret av det sjuka barnet. Då hade du fortfarande har en deltidsinkomst och dina barn hade haft en god relation med barnen. En jämställd make hade troligtvis inte heller gått bakom ryggen på dig. Jämställda par håller ihop oftare.

    Många, många ofrivilliga arbetslösa och sjukskrivna kvinnor kallar sig hemmafruar. Arbetsgivaren skiter i vad du kallat dig. Du har ingen arbetslivserfarenhet alls efter 10 år hemma.
  • Anonym (Gå vidare)
    nihka skrev 2019-03-17 11:38:44 följande:

    Du kanske ska gå vidare nu.


    Ja man kan ju välja att ta råd från den som lever frånskild, mår dåligt och har barn som mår dåligt, lever fattig och med barn som knappt har kontakt med sin pappa.

    Eller så tar man råd från den som lever lyckligt gift, har god ekonomi, en bra pappa till barnen och en familj som mår psykiskt bra.

    Det handlar om vilket liv man vill ge sina barn.

    Och jo man kan få vabba för äldre barn. Man ansöker om en förlängd vabb. Många med allvarligt sjuka, äldre barn får VAB ersättning.
  • Anonym (Gå vidare)
    Akidoki skrev 2019-03-21 16:24:14 följande:

    Du tror inte att det kan vara så att den som är så lyckligt lottad att allt fallit väl ut i livet saknar en del erfarenheter som någon med fler motgångar bakom sig har samlat på sig?

    Att någon som är lyckligt gift med god ekonomi och allt där andra automatiskt ger goda råd verkar osannolikt.


    Motgångar har jag haft. Därför har mina val varit viktiga och jag har lärt mig ta eget ansvar för min lycka. Valet att bli hemmafru är frivilligt. Lövet valde att bli hemmafru och det gav massa dåliga följder. Jag valde att inte bli hemmafru och det gav massa bra saker.

    Lövet kan inte göra om sitt liv. Men hon kanske kan vara ärlig med hur illa det gått och råda andra att göra annorlunda.

    Dessutom är detta inget unikt för mig eller lövet. Enligt SCB så är risken stor för skilsmässa och psykisk ohälsa/diagnoser hos barn m. m. om man gör lövets val.
  • Anonym (Gå vidare)
    lövet2 skrev 2019-03-21 17:30:45 följande:

    Du anser att mitt val att ta hand om mina egna barn, gav en massa dåliga följder. Jag hävdar motsatsen. Motgångarna jag och barnen haft, kan inte skyllas på annat än Ödet, Otur, Gudinna eller vadhelst man vill kalla det. Utom nu själva skilsmässan, som beror på den mänskliga faktorn. Visst, om jag hade jobbat i stället för att vara hemma med barnen, så kanske vi hade skiljt oss tidigare. Kanske. Det är väl den "dåliga följd" jag kan se, som har direkt med min status som hemmamamma att göra.

    Den psykiska ohälsa du ständigt hänvisar till, är egentligen en ganska frisk och sund reaktion på flera dödsfall i familjen i kombination med svår sjukdom. Om man inte reagerar på sådana händelser, så är något riktigt fel.

    Om jag kunde göra om mitt liv och göra nya val, så skulle jag fortfarande välja att vara hemmamamma. Jag skulle göra andra val i rent medicinska frågor och naturligtvis bättre ta vara på den tid jag hade med familjemedlemmar som sedan dog i förtid. Det är nog inte bara jag som tänker så.

    Vilka diagnoser du talar om, som orsakas av att barn får mycket tid med föräldrarna, det förstår jag inte. Missuppfattade jag dig där?


    Att ha

    En förälder som går hemma ökar risken för "hemmasittare", ökar risken för psykisk ohälsa och dessa barn får oftare npfdiagnoser. Detta kopplas till den ekonomiska utsattheten, en pappa som är mindre närvarande och att dessa mammor ofta själv har npf eller psykisk ohälsa. (andershed, SCB, mfl)

    Dina barn fick inte tid med föräldrarna. Dom fick tid med en förälder på bekostnad av tid med den andra. Dödsfall, sjukdom och livet händer alla. Men barn som har en trygghet och en bra grund hanterar det bättre andra barn. Två närvarande föräldrar och en trygg ekonomi påverkar barnen väldigt mycket.

    Varför fick ni ingen förlängd van som är vanligt med äldre sjuka barn?

    Jag tycker det är konstigt att du med facit i hand skulle välja att göra dig helt beroende av och skaffa massa barn med en man som var helt ointresserad av att vara en pappa.
Svar på tråden Hemmafruns ansvar att serva sin man