Inlägg från: Stolt Farsa |Visa alla inlägg
  • Stolt Farsa

    Är det så känsligt att familjer har olika ekonomier?

    Jag är pappa till två barn och jag har ganska ofta varit med om saker som:

    - att man på dagis inte får bjuda barnen på glass/fika när ens barn fyller år för att det finns andra barn som inte har råd att bjuda igen.

    - att barnen helst inte ska säga vad de gjort på sommarlovet för att andra barn kanske bara har fått hänga i parken.

    - att föräldrarna helst inte skall samla in pengar till en present till läraren eftersom alla föräldrar inte har råd att bidra.

    Ja ni förstår säkert. Jag tycker mycket av sådant här är ganska överdrivet. Det är ett faktum att familjer inte har lika god ekonomi och det är väl ingenting att hymla över, det är ju så världen ser ut. Jag tycker det är helt ok om en förälder väljer att slå på stort någon gång utan att andra föräldrar känner sig tvungna att bjuda till. Det ska vara lika ok att bjuda som att inte göra det.

    Vad tycker du?

  • Svar på tråden Är det så känsligt att familjer har olika ekonomier?
  • Stolt Farsa
    Anonym (Hm2) skrev 2019-02-26 06:03:15 följande:

    Tycker att reglerna är bra. Det borde inte vara lika jobbigt för dig vars barn inte får berätta om sin segelsemester längs franska riverieran som för dom barn som skäms för att dom aldrig kan åka utanför stan.

    Och då är jag en person som älskar att bjuda och vill göra det just för att bjuda och inte få nåt tillbaka annat än glädjen att ge.


    Jag är också en person som absolut inte behöver någonting tillbaka när jag bjuder. Det skrev jag till och med i min TS. Det är just därför jag tycker att man kanske drar lite höga växlar när man säger att ingen ska få bjuda till för då känner sig andra familjer nedvärderade och det är där jag tycker det går för långt.
  • Stolt Farsa
    Anonym (Peter) skrev 2019-02-26 09:38:47 följande:

    Dagis? Var detta mycket länge sen? Hos oss bjöd förskolan på fika (även glass) ett par ggr om året, men det hade varit ohållbart (oavsett vem som betalade) att fika varje gång ett barn fyllde år.Barnen får självklart prata med varandra om vad de gjort, men skolan kan hindra rena jämförelse genom att göra en skoluppgift av det.Jag är lärare, och jag ser inte poängen med presenter varje terminsavslut. Det bästa jag fått är ett stort kort där mina elever skrivit nåt kul och en hälsning så jag kommer ihåg klassen.


    Hej Peter. Glassen på dagis var för kanske 5 år sedan.
  • Stolt Farsa
    Anonym (En lärare) skrev 2019-02-28 19:01:14 följande:

    Jag är lärare och svarar på punkterna utifrån min erfarenhet. Det stämmer att alla familjer har olika möjligheter såklart. Om alla barn bjuder på glass på sin födelsedag förutom ett barn så kommer detta barn med stor sannolikhet ha en klump i magen hela morgonen eller kanske hela veckan. Hen vet att direkt hen kommer innanför skolans dörrar så kommer klasskompisar fråga "vad ska du bjuda på för glass?!" Den klumpen i magen förtjänar INGET barn att ha någonsin. På fritiden kan man bjuda på glass och kalas i vilken utsträckning man vill men i skolan ska inget barn behöva gå runt med den känslan i en redan kanske pressad miljö för många.

    Ang. Punkten om sommarlov så är det svårt. Ofta när de kommer tillbaka så sprudlar det av nyfikenhet inför vad andra gjort och vilja att berätta vad man själv gjort. Det är min uppgift som lärare att visa intresse för mina elevers liv både i och utanför skola för att skapa en god relation. Jag brukar efter lov säga att man får berätta EN sak man gjort under lovet som betytt extra mycket. Om man inte vill så får man säga pass. Jag har skapat en sådan miljö där jag tror att mina elever känner sig nöjda med den dealen oavsett socioekonomiska förhållanden. En liten sidenote här är att de allra flesta inte väljer att berätta om resan till USA, seglandet i medelhavet osv. Ofta berättar de saker som att de sovit över hos någon eller någon kväll där de ränt runt på kvällen med vänner och ätit glass. Det tror jag också visar att somrarna inte behöver vara så flådiga för de flesta barn kommer ihåg relationerna, inte de materiella tingen.

    Sista punkten. Jag behöver inga presenter. Jag får lön och era barn är mitt jobb. Jag som lärare vet ofta väldigt väl hur era barn mår, hur de känner i olika situationer, deras hemförhållanden i stora drag. Om jag skulle få en present där några av barnens familjer inte står med så skulle jag inte bli glad. Tvärtom skulle jag må fruktansvärt över att deras skolavslutning blir ett jobbigt moment för dem.

    Jag tycker snarare att man som välbärgad förälder bör ställa sig frågan VARFÖR man vill göra dessa saker.

    Finns säkert lärare som inte känner såhär. Men detta är min åsikt. :D


    Hej. När min son fyllde tre år bjöd jag dagiset på glass. Varför? För att göra barnen glada. Och det blev de. Personalen uppskattade det också, men tyvärr inte alla föräldrar. Därför slutade dagiset senare med detta. Trist tycker jag.
Svar på tråden Är det så känsligt att familjer har olika ekonomier?