• Anonym (N)

    Rektor tystnadsplikt?

    En snabb fråga.. Får en rektor informera mig som förälder att skolan tagit en kniv ifrån ett annat barn på skolan? Alltså är det ok att de under ett telefonsamtal med mig som utomstående berätta namn, förnamn och efternamn, på en elev som de tagit en kniv ifrån? Är de inte under tystnadsplikt gällande sånt här?

  • Svar på tråden Rektor tystnadsplikt?
  • Anonym (N)
    Anonym (lärare) skrev 2019-03-04 16:41:48 följande:

    Det beror på. Vad var syftet med att berätta för dig? 


    Jag pratade med rektorn av anledning att han har en oro för vilka sonen umgås med. Han sa så att de tagit en kniv ifrån nn, en av hans kompisar som jag känner ganska bra. Kändes bara så fel att jag fick den informationen och att han sa namn. Men det kanske är ok..
  • Anonym (N)
    hellothere87 skrev 2019-03-04 17:06:49 följande:

    Din unge hänger med potentiellt farliga människor och din oro ligger hos rektorn ifall han brutit mot tystnadsplikten... Hur mår du egentligen? Barnet kanske skulle må bättre hos en annan familj.


    Tack
  • Anonym (N)
    Anonym (Inse fakta) skrev 2019-03-04 17:34:48 följande:

    Jag håller med! Du borde gå hem och ta ett allvarligt snack med din son.


    Fast nu ställde jag en specifik fråga! Ni har inte en aning om hur eller vad vi gör för honom, eller hur?! Det är fan otroligt att man inte kan få svar på en enkel fråga på den här sidan utan att en massa förståsigpåare ska in i tråden och tjafsa.
  • Anonym (N)
    Anonym (Inse fakta) skrev 2019-03-04 17:34:48 följande:

    Jag håller med! Du borde gå hem och ta ett allvarligt snack med din son.


    Blir så fruktansvärt rriterad. Inse fakta? Vaddå inse fakta? Sköt du ditt, jag lovar dig att jag sköter mitt och jag har INTE energi åt att ta skit från idioter på nätet som inte har en jävla aning om vad vi gör VARJE dag för VÅR unge. Har nog insett fakta för länge sen ska du se. Känns det bättre för dig nu????

    Har du inget svar på frågan behöver du inte svara. Har nog ändå.
  • Anonym (N)
    Annita skrev 2019-03-04 18:14:47 följande:

    Låter inte ok. Jag skulle undra om rektorn pratar med andra om mitt barn...


    Ja jag känner lite så också. Det är väldigt mycket som händer i skolan just nu, mycket stök bland en del elever. Men att informera mig med namn känns onödigt. Det är information som jag inte bör få anser jag. Men jag vet inte hur lagen ser ut..

    Detta är en kille som sonen träffar i skolan och inte på fritiden så ingen nära vän.
  • Anonym (N)
    ventilera mera skrev 2019-03-04 18:27:47 följande:

    För att BARA svara på frågan... nej, det får han inte berätta för dig. Du har rätt, det faller under tystnadsplikten.


    Tack för ett konkret svar :).
  • Anonym (N)
    Anonym (l) skrev 2019-03-04 18:36:02 följande:

    Här går vi "all in"... Klart man kan fundera på flera saker samtidigt. Skulle också ha undrat vad som gäller, för mitt eget barn relaterat till tystnadsplikt om rektorn så lättvindigt delar ut denna information.För det kan du utläsa att TS inte skulle göra?


    Tack snälla för ditt stöd. Känns så tråkigt när folk direkt ska börja anta en massa saker.
  • Anonym (N)
    Anonym (Typiskt) skrev 2019-03-04 19:28:50 följande:

    Så TS fick reda på att sonen umgås med kompisar med tvivelaktig vandel. Vad gör hon då? 1. Pratar allvar med sonen.

    X. Ringer runt för skolbyte. 2.Undrar om rektorn som givit henne relevant info bröt mot sekretessen.


    Att du orkar.
  • Anonym (N)
    Anonym (ny) skrev 2019-03-04 19:07:12 följande:

    Nej, rektor bröt inte mot tystnadsplikten.

    Det är dessutom viktigt att du känner till detta.

    Varför blir du så upprörd över detta? Är det för att det hade varit mycket bekvämare för dig att inte veta? Hade det varit skönare att leva i ovetskap?


    Tack för att du talar om för mig att jag blev så upprörd över detta. Själv trodde jag att jag bara ställde en helt enkel vanlig fråga, mest av nyfikenhet faktiskt. Bra att du kunde vara där och rätta mig.
  • Anonym (N)
    hammarhajen skrev 2019-03-04 19:18:38 följande:

    Kanske inte helt smidigt gjort.

    Men jag hade bekymrat mig mycket mer för mitt barns umgänge och ändå på något plan varit tacksam att jag fått informationen så jag kunnat agera. Hade mitt barn hängt med kompisar som har kniv på stan hade jag övervägt att byta skola eller flytta. 


    Som sagt ingen kompis han hänger på stan med.
  • Anonym (N)
    Anonym (Inse fakta) skrev 2019-03-04 19:33:36 följande:

    Tystnadsplikten för skolpersonal är lite vag. Information får lämnas ut om den inte anses vara menlig för personen ifråga. Det är alltså en tolkningsfråga huruvida detta var rätt eller ej.

    Moraliskt kan jag förstå rektorn som säkert ville varna dig, men rättsligt är det som sagt lite osäkert

    Angående mitt tidigare svar och användarnamn:går du in på ett diskussionsforum får du vänta dig diskussion. Vill du ha rena fakta, googla skollagen.


    Ja det klart att man ska räkna med att få spydiga helt irrelevanta svar och inte ren fakta från någon som faktiskt vet svaret. Dumt av mig att tro att jag skulle kunna få ett snabbt svar här.

    Så oerhört dumt att ens påpeka att jag borde gå hem och ta ett ordentligt snack med sonen, du drar direkt slutsatsen att jag inte har gjort det? Han är 16 år och ordentliga snack är ungefär det enda vi haft de senaste tre åren. Det ingår liksom i föräldraskapet, speciellt med tonåringar.
  • Anonym (N)
    ventilera mera skrev 2019-03-04 22:56:34 följande:

    Jo, det gjorde han, eller hon. Vilket det nu var. Men att berätta att en elev brutit mot lagen och att namnge denna elev är ett solklart brott mot tystnadsplikten.

    Och nu verkar jag inte kunna citera två inlägg, men tystnadsplikten inom skolan är inte alls speciellt vag utan ganska tydlig. Åtminstone för oss som jobbar där och är läskunniga och normalbegåvade.


    Tack för ditt svar!
  • Anonym (N)
    Anonym (Svag sekretess) skrev 2019-03-05 09:26:26 följande:

    Rektor, lärare m fl har så kallad svag sekretess. I grunden är uppgifter om eleven, t.ex. frånvaro/närvaro, elevvårdskonferens - jo faktiskt är även sådan protokoll inräknade - offentlig handling i grunden men självklart finns undantag. Det ska alltid göras en avvägning om uppgiften kan vara till men för personen i fråga om den lämnas ut. Det som avgör detta är hur man tror personen själv kommer uppfatta det. Om man bedömer att personen kommer anse det vara till men för sig så gäller sekretess. T.ex. står det om en diagnos i ett protokoll från EVK så råder sekretess i stort sett alltid på det protokollet då grunden är att man ska utgå från att barn inte vill att uppgifter om diagnoser sprids.

    Vet man att det är en elev som inte bryr sig ett dugg om att uppgiften om kniven förs vidare till föräldrar till barn i klassen finns ingen sekretess. Likaså kan målsman till detta barn godkänna att man berättar om kniven - då råder inte heller sekretess. Detta är fakta!

    Jag har utbildning om skoljuridik och under utbildningen diskuterades just liknande frågor när det t.ex. rör information om elevernas säkerhet. Rådet vi fick var att alltid prata med målsman till barnet som gjort något och be om att få tillåtelse att berätta för övriga föräldrar till barn i klassen vad som hänt för att slippa spekulationer. Att säga att det är bättre att vi går ut med fakta än att eventuella felaktiga rykten börjar spridas. Jag antar att det är detta skolan utgått från.


    Tack för ditt utförliga svar! Då förstår jag bättre.
  • Anonym (N)
    Panduro skrev 2019-03-05 06:23:28 följande:

    Eller så kanske hon gör alla tre.


    Ja det gör vi ju såklart.. känns som att en del bara måste trycka till lite för att ta chansen att sänka en lite som förälder. Tack för ditt svar <3
  • Anonym (N)
    Anonym (Inse fakta) skrev 2019-03-06 12:24:12 följande:

    Jag menade inte att vara spydig. Jag svarade inte på det du frågade efter, så visst var jag OT, om du definierar det som spydigt.

    Men jag är hjärtligt trött på att man hela tiden vill hitta fel och klaga på skolan. Rektorn kanske bara ville varna dig? Om rektorn INTE sagt något hade det säkert varit föräldrar som gnällt på det: "jaså, rektorn visste att mitt barn umgicks med folk som bar kniv, men informerade mig inte?!". Hur skolan än gör så blir det fel.

    Samarbeta med skolan istället för att leta fel i deras arbete. Jag vet att det inte är vad du vill höra, men jag säger det ändå.


    Ja men vad braa att du säger det! Ska genast börja samarbeta med skolan. Är ju inte det jag gjort i 10 år nu så det är ju på tiden att börja. TACK för ditt råd!
  • Anonym (N)
    sextiotalist skrev 2019-03-06 14:40:44 följande:

    Jag förstår din frågeställning, om en rektor så lättvindigt lämnar ut information på detta sätt, då skulle jag få dåliga vibbar om vad denna person mer kan lämna ut. Jag uppfattar som att det var mer att han/hon lämnade ut namn och sådan information som frågan ställdes, inte att du blev upprörd för att du fick informationen (som du troligen är tacksam för), men mer om verkligen får gå till på detta sätt


    Ja precis så. Det var till och med så att jag visste att detta hänt redan innan, då sonen berättat det för mig. Blev bara förvånad då jag fick höra händelsen tillsammans med namn, och undrade bara hur det egentligen ser ut med sekretess inom skolan. Av ren nyfikenhet och inte för att jag inte samarbetar med skolan eller liknande.
  • Anonym (N)
    AndreaBD skrev 2019-03-06 14:43:27 följande:

    I den situationen skulle jag bara tänka en sak: Tur att jag fick veta detta! Så jag skulle vara den sista som skulle anmäla rektorn. Hur hade det varit om du inte fått reda på det, din son kommit till skada och du sedan fått reda på att rektorn visste att den där kille skulle ge sig på honom (och brukar ha vapen med sig)?


    Nu är inte situationen alls såhär, tänker inte gå djupare in på det. Och visa gärna var jag skrivit att jag tänker anmäla rektorn? FRÅGAN VAR STÄLLD UTAV REN OCH SKÄR NYFIKENHET!

    Förbannat tråkigt att man ALLTID hittar fel hos ts här VAD ts än skriver eller frågar om.

    Jag har fått kommentarer om att min son borde komma till en annan familj, att jag inte samarbetar med skolan mm mm. Vad är det med folk?
  • Anonym (N)
    Anonym (N) skrev 2019-03-06 14:50:40 följande:

    Nu är inte situationen alls såhär, tänker inte gå djupare in på det. Och visa gärna var jag skrivit att jag tänker anmäla rektorn? FRÅGAN VAR STÄLLD UTAV REN OCH SKÄR NYFIKENHET!

    Förbannat tråkigt att man ALLTID hittar fel hos ts här VAD ts än skriver eller frågar om.

    Jag har fått kommentarer om att min son borde komma till en annan familj, att jag inte samarbetar med skolan mm mm. Vad är det med folk?


    Jag har till och med fått tummen ner på min ts? Ursäkta om jag råkade kränka någon mer min fråga.
  • Anonym (N)
    AndreaBD skrev 2019-03-06 16:42:53 följande:

    Vad bråkar du just med mig för? Jag har ju inte skrivit något så extremt som en del andra! Man kan väl vara lite förvånad över varför man frågar sånt, om det egentligen inte är relevant. Och om du inte beskriver situationen närmare, så kan du inte klandrar andra för att de missförstår.


    Nu var det ju DU som tolkade in att jag hade för avsikt att anmäla rektorn, var du nu fått det ifrån?

    Och att missförstå en enkel fråga.. och börja överanalysera.. fl i ett nötskal.

    Förlåt om jag ställde en fråga som du inte tyckte var viktig nog att fråga. Ska tänka på det nästa gång jag undrar över något.
Svar på tråden Rektor tystnadsplikt?