Inlägg från: EmberEyes |Visa alla inlägg
  • EmberEyes

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    uhsumkat skrev 2019-03-12 17:18:48 följande:

    Vill föräldrar inte vara delaktiga i sina barns skolgång och ta ledigt två DAGAR om året?


    Man behöver inte ens ta två semesterdagar, man kan kompa det antalet timmar som behövs.

    Jag fattar inte varför det är så svårt för vissa föräldrar att förstå att när man väljer att skaffa barn så väljer man alla dessa små irritationsmomenten också.
    Vill du inte behöva gå på utvecklingssamtal under lärarens arbetstid så borde du valt bort barn från början. Precis som du borde valt bort barn från början om du inte vill gå med barnet till tandläkaren, BVC, avslutningar, uppvisningar och tusen andra grejer som tillhör föräldralivet.
  • EmberEyes
    CH2O2 skrev 2019-03-12 17:46:40 följande:
    Läraren har väl förtroendetid där hen kan förlägga utvecklingssamtal. Det är lite märkligt att lägga samtalet mitt på dagen där man vet att föräldrarna inte kan komma.
    Det är viktigare att föräldrarna ska "slippa" gå på utvecklingssamtal på dagtid än att läraren ska kunna använda sin förtroendetid till elevernas pedagogiska arbete. Inte konstigt att den svenska skolan går åt helvete...  Föräldrarna vill inte prioritera sina barns skolgång  och ser hellre en akademisk försämring för sina egna barn än att offra lite egen tid för barnens framtid.
  • EmberEyes
    Alexi skrev 2019-03-12 18:04:17 följande:
    Tänk, vi är nog ändå såna som skolan uppfattar som ovanligt engagerade föräldrar. Vi kommer på alla föräldramöten, vi hör av oss med frågor på mail, vi är med i föräldrarådet osv osv. Våra barn är i tid varje morgon, har gjort sina läxor och vi pratar ofta om vikten av skolan. Och vi tycker det är viktigt att få gå båda föräldrarna på dessa möten i skolan.

    Men vi förmedlar också vikten av att ha ett bra jobb och att sköta det. Och att skolan krånglar till det så här tycker jag inte har någonting med något annat att göra.

    Det där är för mig lägsta-nivån för en förälder. Så mitt omdöme kvarstår; det är inte konstigt att svenska skolan går åt helvete...

  • EmberEyes
    kaffe skrev 2019-03-12 21:09:08 följande:
    Så hur ser nivån på en medel- respektive hög nivå för en förälder ut enligt dej?
    Att gå på föräldramöten och se till att barnen kommer i tid till skolan och har gjort sin läxa är bara löjligt att ens ta upp som exempel på att vara "ovanligt engagerad".

    Medel-nivån är väl att vara aktiva med läx-hjälp och jobba med repetition i hemmet utöver läxorna, pedagogiska aktivitieter under fritiden, vara aktiv i klassens föräldra-grupp på t. ex facebook (och om sådan inte finnes, starta en) som exempel.

    Hög nivå är att delta som extra vuxen vid t. ex. utflykter, klassresor och klassfester, att vara klassmamma/pappa, delta i hemskola, nattvandra som exempel.

     
  • EmberEyes
    Alexi skrev 2019-03-12 21:53:45 följande:
    Men om lektionerna ligger mitt på dagen så ligger de ju uppenbarligen när lärarna har lektioner redan, så då är väl dina lektionstider inte relevant. Dvs kan du ha samtal kl 11 kan du ju ha det kl 08 eller kl 15.
    Det kanske är gympa eller slöjd eller lunch kl 11.
  • EmberEyes
    Alexi skrev 2019-03-12 22:05:04 följande:
    Att delta som extra vuxen vid utflykter har ju bara med arbetstider att göra, inte engagemang. Det finns föräldrar som är med på utflykter som är rätt oengagerade i andra saker men eftersom de jobbar kvällar eller helger kan de vara med dagtid. De kan ju inte folk med dagtidsjobb.

    Klassförälder är alla föräldrar i vår skola eftersom man delar upp klasslistan så att ett antal familjer är det per termin enligt rullande schema.
    Och folk med kvälls-, natt- eller skiftjobb kanske inte närvara på klassfester eller nattvandra. Det handlar inte om att göra alla sakerna alltid, det handlar om att engagera sig utanför minimum (komma i tid till skolan och ha läxan klar).
  • EmberEyes
    kaffe skrev 2019-03-12 22:30:46 följande:

    Undrar hur du kategoriserar mej. Jag hjälper aldrig/ sällan mina barn med läxor, dom gör det själva innan jag kommer hem från jobbet. Jag kollar inte om barnen tagit sej till skolan eller inte. Dom fixar det själva och har hittills aldrig kommit för sent. Jag är inte med på Facebook och skulle aldrig gå med bara för att bilda förädargrupp. Skulle heller aldrig befinna mej i skolan under dagtid vare sej vid utflykter eller en vanlig skoldag.

    Mina barn sköter sej i stort sett själva när det gäller skolan. Trots det får dom bara beröm från sina lärare och har högsta betyg i nästan alla ämnen. Så är jag enligt dej en dålig mamma för det?


    (Jag önskar att du kunde se till att få dina citat rätt, det blir så svårläst när det fnurrar. )

    Varför pratar du om att vara en dålig mamma? Det har inte diskuterats alls av vare sig mig eller Alexis. Diskussionen jag och Alexi har är om vad som hon respektive jag anser vara en engagerad förälder.

    Om du vill sätta likhetstecken mellan "engagerad" och "bra" förälder så är det ditt val.
Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?