Inlägg från: Wilowa |Visa alla inlägg
  • Wilowa

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-12 19:31:40 följande:

    Lärare har ju 45 timmars arbetsvecka, eftersom de jobbar in loven.

    Då tycker jag att det borde vara möjligt med utvecklingssamtal efter fem.

    När jag var liten var det alltid på kvällstid och då hade skolan mycket god kvalitet.

    Många föräldrar kan inte ta ledigt med kort varsel.

    Jag har möjlighet att flexa så jag talar inte i egen sak utan tänker på dem som inte har möjlighet.


    Utvecklingssamtal ska enligt avtal genomföras på lärarens arbetsplatsförlagda arbetstid, alltså ca 35 timmar. Förtroendetiden ska användas till anda arbetsuppgifter.

    Lärare är ett av de yrken som har mest sjukskrivna och jag är en av dem. 45 timmar per vecka räcker inte, det ligger snarare på 50-55. Fast extra tiden är nästan omöjlig att ta ut. Ett av problemen är föräldrar som tycker en massa men som inte har en aning om hur sanningen ser ut eller hur helheten ser ut. 

    När du var liten var arbetsbördan på lärarna betydligt mindre. På den tiden litade man på lärarens kompetens, både politiker och föräldrar. Lärare idag kan man styra och ställa med som man vill, vår kunskap är inte värd nåt, alla andra vet bäst.

    Vi lärare har också familjer, med barn som behöver sina föräldrar hemma! Vi kan inte fixa barnvakter för att kunna ha samtal under flera veckor. Jag har gjort misstaget och haft fem eller fler samtal på en dag och det kommer jag aldrig göra om. Det innebär att det blir utdraget över flera veckor. Fast det spelar ingen roll för samtalen ska ligga på min schemalagda arbetstid.
  • Wilowa
    Guapa skrev 2019-03-12 19:07:59 följande:

    Det känns som ett rimligt önskemål att lägga utvecklingssamtalen i början eller slutet av arbetsdagen (inom lärarens arbetstider så klart).

    Väldigt märkligt om det inte går att planera så det passar er om ni uttryckt det önskemålet. Konsekvenserna skulle ju annars kunna bli enorma för personer med många barn.


    Jag har 15 minuter varje morgon för att förbereda lektioner och planeringstid under dagen när eleverna har andra lärare t ex idrott. Två dagar slutar jag 16.30, men då har antingen jag möte eller så täcker jag upp på fritids när deras personal går på möte. Kvar blir 30 minuter två dagar och 10 minuter en dag och på den tiden ska jag se till att alla elever kommer hem som de ska och prata med eftersläntrare.

    När är det rimligt att jag ska ha samtalen?

    Jag har 18 +2 barn, jo konsekvenserna blir enorma om man har många barn! Mina två egna barn skulle vara moderslösa under några veckor om alla föräldrar ska ha samtal sent. Lägg till att skilda föräldrar ibland vill ha separata möten. Ett möte tar 30-45 minuter att genomföra och minst en timme att förbereda.


  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-12 21:39:16 följande:
    Men det är ingen som sagt något om kvällstid. Men kl 08 eller kl 15 tex
    Jag har lektioner 8.15-14.30, vilket är ganska vanligt från mellanstadiet och uppåt.
  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-12 21:54:40 följande:
    Varför i fridens namn skulle skolan bevilja två samtal till skilda föräldrar? Det är ju ETT barn det handlar om.
    För att de har rätt till det
  • Wilowa
    CH2O2 skrev 2019-03-12 22:00:55 följande:
    Men när slutar barnen skolan om du bara har 30 minuter två dagar i veckan? Mina barn går inte i skolan än så jag har dålig koll. Jag minns det som att vi slutade vid två-tiden varje dag utom en långdag i mellanstadiet. Går barnen längre dagar nu än för 20 år sedan? Eller räknar du bort de timmarna som planeringstid? Jag tvivlar inte på att du behöver de timmarna för att planera, blev bara fundersam på hur du räknade eftersom det lät som att 16.30 var din korta dag.
    16.30 är mina långa dagar, de andra dagarna slutar jag 30 minuter efter sista lektion, vilket då blir 15 eller 14. Barnen slutar 14.30 alla dagar utom fredag då de slutar 13.30. Vi har 35 timmar schemalagda och det är på den tiden utvecklingssamtalen ska rymmas.
  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-12 21:39:16 följande:
    Men det är ingen som sagt något om kvällstid. Men kl 08 eller kl 15 tex
    Får man sätta in vikarie så kan man ha samtal 8-14 (klart till 15), men får man inte det blir det på planeringstiden. Det funkar inte, så då får man ta förtroendetiden och stanna kvar trots att man inte ska. Alltså lärare som kan ha samtal dagtid har en bra rektor som månar om sin personal.
  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-12 21:34:35 följande:
    Är du ironisk nu? För du kan väl inte på allvar mena att en timanställd ska tacka mej till jobb för att gå på utvsamtal mitt på dagen? En ofta lågavlönad timanställd ska då både tappa dagens inkomst och minska chansen att få fler timmar framåt.
    Om en timanställd inte kan tacka nej till jobb, innebär det att läraren ska boka om möten tills föräldern kan? Alternativt ska läraren jobba gratis?
  • Wilowa
    hammarhajen skrev 2019-03-12 22:34:37 följande:
    Man FÅR lägga samtal på sin förtroendetid, om man själv VÄLJER att göra så. Men man kan också säga "nej, det fungerar inte för mig" och ha all rätt att göra så utan att behöva redovisa anledningen för vårdnadshavare. 
    ...eller till rektorn
  • Wilowa
    Alexi skrev 2019-03-12 22:38:03 följande:
    Vadå jobba gratis? Om lärare jobbar 45 timmar per vecka borde det vara möjligt att tillmötesgå även en timanställd förälder.
    Förtroendetiden ska inte användas till samtal och läraren är fri att göra den tiden var och när denne vill. Om jag lägger samtal på min förtroendetid innebär det att nåt annat får stryka på foten, troligtvis planering och förberedelse för lektioner. Eftersom det arbetet måste göras får man jobba övertid och den tiden är näst intill omöjlig att ta ut.
  • Wilowa
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 07:42:43 följande:
    Men du skall ju ändå jobba nio timmar för att jobba in loven.
    Förtroendetiden får jag lägga var och när jag vill. Passar det mig bäst kan jag lägg den 20-22 hemma vid mitt köksbord fem dagar i veckan. Den tiden äger jag helt själv.

    35 timmar arbetsplatsförlagd arbetstid och 10 timmars förtroendetid. Samtalen ska enligt avtal ligga på de 35 timmarna.
Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?