Inlägg från: uhsumkat |Visa alla inlägg
  • uhsumkat

    Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?

    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 10:24:11 följande:
    Nej, det tror jag inte.
    Men eftersom de skall jobba 45 h i veckan så borde de hinna med att ha utvecklingssamtalen kvällstid. Det gjorde lärarna när jag gick i skolan.
    Då hann de också med att rätta allt eleverna skrev i skolan i arbetsböcker och liknande, vilket lärarna inte hinner med idag. Jag har inte sett i mina barns arbetsböcker att något varit rättat, förutom i matematik, men inte engelska och svenska tex.
    Som jag sa, allt förr var inte bättre. Man agade barn förr tex.

    Hur många har du pratat med som var lärare förr?
    Jag har pratat med en hel del och de vittnade om att de fick prioritera andras barn före sina egna därför att det är inte EN elev de har, inte bara ditt mao, utan de har många.
    De vittnade också om ett oehemult antal oavlönade arbetstimmar.

    Så är du villig att offra många, många kvällar på andras barn framför dina egna?
    Om inte, varför kräver du att andra ska göra det du själv inte vill?
  • uhsumkat
    CH2O2 skrev 2019-03-13 10:27:01 följande:
    Har det blivit någon slags maktdemonstration från lärarnas sida eller?
    Du tror att det är en maktdemonstration för att du tvingas viga en dag eller två åt ditt eget barn?

    Jösses...
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 11:17:09 följande:
    Och hur går det för den som har sex barn och ett jobb på produktionslinen på Volvo? Eller är Intensivvårdsläkare? Jag har en väninna som är intensivvårdsläkare som omöjligt kan ta ledigt för utvecklingssamtal, för det finns ingen vikarie att sätta in.
    Jo men serrö de har vikarier för hon arbetar inte 24/7 utan när allt kommer kring så är hon ifrån sitt arbete ibland.

    Och faktiskt är det sånt här man får räkna med när man har barn, att man förutsätts engagera sig i sina barn. Att kräva, som vuxen människa, att andra ska ordna allt för en så att man behagar ställa upp på sitt barn är ett förhållningssätt som jag har svårt att få ihop med ett gott föräldraskap. 

    Varför tycker du att det är självklart att lärare ska ställa upp på sin fritid när du inte tycker att det är ok för akutläkare att göra samma sak?
  • uhsumkat
    Erla skrev 2019-03-13 11:03:28 följande:
    Det har hänt ganska mycket i skolvärlden sedan 70-talet. Det är i princip bara lärare som har krav på sig från föräldrar om anpassning av sin arbetstid. Det är ingen som kräver att läkare ska anpassa sig efter andras arbetstider för att föräldrar ska kunna ta sina barn dit på ett besök som tar 30 min. Det finns ingen som tycker att tandläkaren borde kunna lägga en och annan patient efter arbetstid för att alla minsann inte kan ta ledigt någon timme per år. Varför ska detta krävas av just lärare? Och vad som ska rymmas inom den arbetsplatsförlagda tiden kontra förtroendetiden styr ofta rektorn över. Min rektor är stenhård när det kommer till detta och har lagt upp det så att utvecklingssamtalet SKA rymmas inom de 35 timmarna som jag gör på arbetsplatsen. Väljer jag att lägga detta på annan tid än vad som är bestämt blir jag inte kompenserad för det eftersom min förtroendetid bör läggas på annat som ska hinnas med. Många rektorer gör på detta vis idag, för att hjälpa sina anställda att slippa jobba mer än vad de får lön för.
    Det är ingen som kräver att läkare ska anpassa sig efter andras arbetstider för att föräldrar ska kunna ta sina barn dit på ett besök som tar 30 min. Det finns ingen som tycker att tandläkaren borde kunna lägga en och annan patient efter arbetstid för att alla minsann inte kan ta ledigt någon timme per år.

    Varför ska detta krävas av just lärare?


    Värt att läsa detta både en och två gånger.

    Och tänker man efter. De flesta barn behöver gå till läkare/tandläkare gånger per år än två....
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 11:17:09 följande:
    Och hur går det för den som har sex barn och ett jobb på produktionslinen på Volvo? Eller är Intensivvårdsläkare? Jag har en väninna som är intensivvårdsläkare som omöjligt kan ta ledigt för utvecklingssamtal, för det finns ingen vikarie att sätta in.
    Angående produktionslinjer arbetar de nästan alltid 2-skift, ofta 3-skift. (Volvo har 3-skift)
    Men om vi nu ska ta till alla överdrifter för att bevisa hur omöjligt det är att engagera sig i sina barn och skolgången kan vi prata om de som har 14 barn. Eller kanske ett men är direktörer och superduper jätteviktiga. Eller bor i sameland. Eller är statsministrar. Sanningen är att oavsett så får man ihop det om man VILL.

    Svårt? Ibland.
    Krångligt? Ibland.
    Onödigt? Ibland.
    Möjligt? I princip alltid.
    Viktigt? Alltid.

    Eller så kan vi vara mer konstruktiva och diskutera varför föräldrar vägrar engagera sig i sina barn om andra inte curlar dem så att de, föräldrarna, får på det sätt som de tycker att de har rätt att KRÄVA?

    Varför kräver man inte samma sak av vården? Vari ligger skillnaden?
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 11:28:46 följande:
    Man får ta VAB för att ta barn till läkare och annan behandling.
    Min tandläkare har både tidiga och sena tider för dem som behöver detta.
    Behöver jag gå till läkare får jag permission från jobbet, dvs betald ledighet.

    Ah.
    Så det är däri skillnaden ligger, att du får betalt för att engagera dig i ditt barn.
  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 11:41:11 följande:
    Nej, skillnaden ligger i att man har rätt att ta permission för att gå till läkare och ta ledigt med VAB för att ta sitt barn till läkaren.
    Du har också missförståt mitt engagemang i frågan. Jag har all möjlighet att ordna mitt arbete så att jag kan vara med i skolan på utvecklingssamtal. Jag var till och med ledig så att jag kunde vara med en hel dag i skolan, en gång per termin när barnen gick på låg och mellanstadie.
    Men jag tänker på dem som inte har denna möjlighet.
    Jag tycker att man skall också möjligggöra detta för dem som är lågavlönade, har bundna arbeten och många barn.
    Permission har du bara rätt till om det är akut, planerade läkarbesök måste du ta ledigt för och det beviljas om det passar verksamheten.

    Om man nu tänker svävande och vagt på alla otroligt många "andra" som man inte kan precisera men ändå säkerligen aldrig någonsin kan göra vad det än handlar om så är det faktiskt riktigt usel argumentation.  Akutläkaren tex som du haft som argument "för hon kommer inte från sitt jobb" samtidigt som man vet att läkare inte befinner sig på arbetet 24/7. Akutläkare arbetar dessutom sällan enbart kontorstid. Där handlar det snarare om att lärare ska ställa upp på föräldrars krav bara för att... de är lärare. 

    Det finns kanske en sådan som på inget sätt kan eller får ta ledig i någon klass någon gång men mer är det inte. Denna enda är säkerligen inte så svårt att jämka ihop men så ser det inte ut idag. Det vanligaste är föräldrar som kräver att bli curlade av barnens lärare. Samtidigt tvekar samma föräldrar inte att gå till läkaren med sina barn. Och det landar i att det faktiskt handlar om pengar och vilja. För läkaren får du vab men semester och oavlönad tjänstledighet ska du fanimej ha till roligare saker än ungarnas mossiga skola man ändå inte behöver ta på allvar för de (lärarna) gör i alla fall inte som jag kräver.

  • uhsumkat
    CH2O2 skrev 2019-03-13 12:50:32 följande:
    Hur kan något vara onödigt och viktigt på samma gång?
    Jag anser att utvecklingssamtal är mycket viktigt. Du har skrivit flera gånger om att du tycker att det är substanslöst, "ett utvecklingssamtal på 15-30 minuter som enligt min erfarenhet har ganska lite substans"
  • uhsumkat
    CH2O2 skrev 2019-03-13 12:45:36 följande:
    Jag menar att det verkar som vissa här vill sätta sig på tvären, att föräldrar minsann inte ska få saker på silverfat och att lärarna inte ska behöva anpassa sig till föräldrarna utan de får lösa det bäst de vill. Att du använder tvinga anser jag pekar på att det viktiga är att föräldern anpassar sig efter skolan, att det är så du mäter engagemang, vilket jag tycker låter skevt. Det pekat också på att tiderna för samtalen används för att få ett visst övertag. Jag hoppas verkligen att jag har fel.
    Jo vi tycker nog lika här, att många föräldrar sätter sig på tvären och påstår att de "verkligen inte kan" när det i själva verket handlar om att de inte vill, att de kräver att skolan anpassar sig efter dem, kanske för att de är vana att alltid i alla lägen få sin vilja igenom. 

    Det som saknas hos många föräldrar är att sätta sig själv i det större sammanhanget. Det handlar för läraren inte om att anpassa sig efter ett barn och en förälder utan hundratals anpassningar.  Jag tror att många föräldrar väljer att känna som att lärare har ett maktövertag bara av den enkla anledningen att föräldern inte vill anpassa sig. "Du ska inte tro att du är min morsa som kan beordra mig att göra saker".

    För som någon sa i denna tråd: de här absurda kraven på anpassning efter föräldrars välvilja finns intre hos andra yrkeskårer som tex vården. Varför?
  • uhsumkat
    elsi skrev 2019-03-13 13:32:22 följande:
    Det gäller ju även lärare i allra högsta grad! Lärare verkar inte förstå att föräldrar har jobb som innebär arbetsuppgifter som måste skötas! Det är inte bara att utebli från jobbet hur som helst bara för att man är förälder, det får konsekvenser i en massa led. 

    På många ställen i vården så anpassar man efter patientens behov, erbjuder tider utifrån diskussion om när det passar, erbjuder tidiga och sena tider och tom helgtider ibland. 

    Men som vårdgivare måste man ha kanske 8-10 besök per dag och då kan inte alla ligga kl 07-08 och sen 16-19 utan man måste ha besöken spridda under hela dagen. Utvecklingssamtalen däremot sker en gång per år och totalt 25-30 st under några veckors tid - då finns större möjlighet att erbjuda samtal på tider som passar föräldrarna.

    Dessutom - när samtalen läggs mitt på dagen så påverkar det lektionstiden. Minns att min son satt av halva dagarna under de veckor hans lärare hade samtal. Då satt de och kollade film och hade 1-3 lektioner på en dag. Känns som att mycket onödig skoltid gick bort där. 
    Konstigt att du som jobbar med helt andra saker vet så tvärsäkert hur lärare kan och bör göra...
    Eller att lärarnas familjeliv inte har ett skit med saken att göra, det är bara saker deras familjer får finna sig i ett antal veckor om året?

    Trots allt är det inte omöjligt att ta ledigt från jobbet. Det går att få semester, att vara tjänstledig för olika ärenden osv. Men handlar det om barnens skola verkar det vara helt jävla omöjligt "för det får konsekvenser i alla led". 
    Märklig företeelse det där. 

    Kollade de på tecknade barnfilmer bara på skoj eller hade filmen ett syfte? Gjorde de något av filmen efteråt, hade de en diskussion? Det minns du väl också eller var det filmen som var förkastlig för du vet att skola är bara att plugga i böcker?


  • uhsumkat
    tvillingmammaVastmanland skrev 2019-03-13 13:53:26 följande:
    Inte konstigt vi har dåliga skolresultat i Sverige. I de mer framgångsrika skolländerna gissar jag att man inte har utvecklingssamtalen under lektionstid och låter eleverna titta på film.
    Du kan sluta gissa och ta reda på fakta? 
    Men jag är inte sämre på att gissa att det finns vikarier både i Sverige och i andra länder. 

    Det intressanta är att du tror att det inte kan finnas något syfte med att titta på film. Att du verkar tro att skolorna har samma syfte som du har, att all film är rekreation och för att ha roligt. 

    Minns de hopplösa sexualupplysningsfilmerna jag fick se i skolan och en hel radda massa andra filmer och tv-serier som vi arbetade kring både före och efter som lärde mig en hel massa saker. 

  • uhsumkat
    Akidoki skrev 2019-03-18 21:07:41 följande:
    Som kommunanställd är det ditt jobb att serva kommuninvånarna eftersom det är kommunens uppdrag.
    Du har fått det om bakfoten. 
    Det är inte ovanligt att man resonerar som du, att som kommuninvånare har man RÄTT att kräva viss service och att andra är där för att tillfredsställa dina krav på service. (Jag tror att det tänket beror på den egocentrerade era vi lever i. )

    Det är inte som du tror. Du som kommuninvånare har rätt, under vissa förutsättningar, att ta del av de tjänster som kommunen tillhandahåller. Dvs, kommunanställda finns inte där för dig utan för att kommunen levererar det som krävs enligt olika lagar och förordningar.

    Du är alltså inte en kund till kommunen och kommunanställda som servar.
Svar på tråden Hur kan lärare lägga utvecklingssamtal mitt på dagen?