Inlägg från: Anonym (grus) |Visa alla inlägg
  • Anonym (grus)

    Skaka kläderna innan tvätt, ensam om att göra det?

    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 14:18:27 följande:

    Ja, är det bara jag som gör det?? Eller slänger du/ni in tvätten direkt från tvättkorgen?
    Tycker det känns ofräscht att få in damm, hår, grus som kan finnas på strumpor m.m. i tvättmaskinen. Sen förvinner ju inte dammet av att det blir blött direkt..
    Kläderna kan ju dessutom ha legat ett tag i tvättkorgen och såklart samlar på sig en massa damm. 
    Bor på landet i hus, så inga problem att skaka, men kanske inte lika enkelt om man bor i lägenhet.


    Om jag tvättar barnens ytterkläder (sällan) så skakar jag dem om de är leriga eller grusiga, annars blir inte våra kläder särskilt grusiga.

    Sen det där med damm... damm, kommer ju till stor del från textilier, förutom det som är hudceller från kroppen, pollen och annat. Så att tro att man kan skaka av det dammet blir liksom lite underligt, om det nu inte är stora dammråttor du har på kläderna?

    I tvättkorgen blir våra kläder inte dammiga, de hinner inte ligga där så länge och vi har lock på tvättkorgen. Möjligen blir barnens kläder dammiga eftersom de anser att golvet är likvärdigt med garderoben. Men det bekymrar mig så lite att jag aldrig ens har tänkt på det. Kommer nog inte att tänka mer på det efter det här inlägget heller.

    Hår blir det alltid på våra kläder, jag och ena dottern tappar som afghanhundar på vårbete, men det går minsann inte att skaka bort. Möjligen rulla bort med sån där klisterrulle, men det orkar jag ju inte göra med varenda plagg. Däremot har jag märkt att håret trasslar ihop sig till en liten knut i tvättmaskinen, och den går enkelt att plocka upp och slänga på valfritt slängställe.

    Jag anser att tvättmaskinen ska göra tvätten ren, allt annat är överflödigt och onödigt merjobb.
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 15:46:31 följande:
    Jag kan skaka av dom då med, speciellt om det är ett plagg som jag inte använder så ofta, utan det har legat/hängt ett bra tag i garderoben. Ser inget konstigt med det.
    Men tycker du att det blir liksom synligt damm? Eller är det bara en känsla för dig?
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 15:46:31 följande:
    Jag kan skaka av dom då med, speciellt om det är ett plagg som jag inte använder så ofta, utan det har legat/hängt ett bra tag i garderoben. Ser inget konstigt med det.
    Men tycker du att det blir liksom synligt damm? Eller är det bara en känsla för dig?
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 15:48:23 följande:
    Klart jag vänder vissa kläder ut och in. Tex jeans, för att jag inte vill att de ska tappa färgen. Dessutom är ju insidan på kläderna den sida man har närmast kroppen. Tex vid träning blir jag ju svett, det sätter sig ju mest på insidan av tightsen eller tröjorna. 
    Eh, mina träningskläder blir i alla fall svettiga rakt i igenom tyget. Och tyg är ju genomsläppligt för vatten och tvättmedel så hela tyget blir nog rent oavsett vom du vänt dem ut och in eller inte. 

    Det där med att jeansen tappar färgen är nog en myt egentligen. Har aldrig tvättat jeans ut och in och de håller färgen finfint. Handlar nog mer om att undvika blekmedel i tvättmedlet och det har jag inte till någon tvätt. 

    Men, om du nu tvättar allt ut och in, då blir väl det lilla dammet som du inte kunnat skaka av kvar? Eller? Du kanske ska tvätta allt två gånger - en gång för insidan, och en gång för utsidan? 
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 15:55:22 följande:
    Ja det är smutstvätt, men vill inte få in ev damm i tvättmaskinen.
    Nädu, visserligen sköljer jag av disken ordentligt innan jag sätter in den i diskmaskinen. Så jag halvdiskar den väl då haha.
    Jag kan nästan garantera dig att du har damm i tvättmaskinen. Och att du har damm kvar på kläderna även efter att du skakat dem. 

    Det du håller på med är något som gränsar till tvång, men det är väl okej så länge du inte far illa av det eller det tar över alltför mycket i livet. 
  • Anonym (grus)
    Hi5 skrev 2019-03-20 15:59:34 följande:
    Jag köper detta rakt av. Nu har vi ingen diskmaskin, men när vi hade det sköljdes allt av i vasken först, för att inte sabba diskmaskinen. Så kunde man köra ett kortare program med mindre diskmedel, win-win för mig och miljön.
    Borstar av grus, sand och damm från kläderna innan tvätt för att inte tvättmaskinen ska få stryk, så håller den längre och avloppen sparas lite.
    Det räcker ju gott att skrapa av matrester som är i bitar. Att skölja slösar bara på vatten och är helt onödigt, går lika mycket vatten då som ett ev längre program.
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 16:00:37 följande:
    Jag kanske skakar kläderna ut och in? Men sen behöver inte exakt allt damm försvinna, det är nog en omöjlighet. 
    Det försvinner ju i tvätten sen oavsett hur mycket eller lite du skakar. 
  • Anonym (grus)
    Anonym (Ell) skrev 2019-03-20 16:14:49 följande:
    Ok, men jag kanske inte är nån miljöhippie. Nä men jag tror inte det går åt så mycket vatten, låter det rinna sparsamt när jag sköljer av.
    Nä, du är kanske inte det.

    Det är inte jag heller egentligen, bara bekväm med att låta mina maskiner göra sitt jobb så att jag slipper. Och rätt avslappnad inställning till damm har jag också, märker jag. 
Svar på tråden Skaka kläderna innan tvätt, ensam om att göra det?