• Ninjara

    När vända bilbarnstolen?

    Måste säga att jag själv inte har barn i den åldern ännu men hade nog valt en vänd.

    Är det trångt redan nu för den äldre så bör inte så kort tid göra så stor skillnad.

    Vet inte om denna sida kan hjälpa (om du inte läst den redan).

    https://www.besafe.se/vilken-bilstol/#

  • Ninjara
    asdfgh skrev 2019-03-24 00:22:27 följande:

    Köp en större stol så kan han sitta bakåtvänd ett bra tag till. Det är inte ens lagligt att sätta honom i en bältesstol just nu och rekommendationen är att vänta till MINST 110 cm och 18 kg. Min yngsta är snart 5,5 och sitter bakåtvänd i Britax Max-Way och gamla Axkid Minikid. Minikid har vi inte ens huvudstödet på max än och ungen är någonstans mellan 116 och 120 cm. Tyvärr är nya minikid lite mindre men Max-way funkar fortfarande utan problem.

    Vi räknar med att vända framåt hösten. Åtminstone Mormor kommer få använda bältesstol när hon hämtar på skolan men själva kör vi antagligen på bakåtvänt så länge det fungerar.


    Inte lagligt? Står inget i lagen om längd på vilken enhet.

    Trafik med motordrivna fordon på väg

    10 §   Vid färd på väg i en personbil, en lastbil, en tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri gäller i fråga om användning av bilbälten och andra skyddsanordningar följande:
       1. Alla som färdas i ett fordon som är utrustat med bilbälten skall använda en plats som är försedd med bilbälte, om en sådan plats är tillgänglig, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.
       2. Ett barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter får inte färdas i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfälliga transporter under korta sträckor. I sådana fall skall barnet i stället använda bilbältet när det är möjligt och får då inte färdas i framsätet i en personbil eller i en lätt lastbil.
       3. Ett barn som är yngre än tre år får inte färdas i ett fordon där det inte har möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor. I sådant fall får barnet dock inte färdas i framsätet. Förordning (2006:1208).

    Taget direkt ur Trafikförordningen. kap 4.

    www.trafikverket.se/contentassets/05e1cfc3a5ba4749b59c083c69d34ea1/s9109_barn_i_bil_rekommendation.pdf

    Också värt att läsa. Mer lätt förståeligt.

Svar på tråden När vända bilbarnstolen?