• Anonym (V)

    När vända bilbarnstolen?

    Självklart ska ni köpa en bakåtvänd stol! Barnet är ju väldigt litet för sin ålder och kommer kunna åka bakåt tills han börjar skolan. Köp en axkid minikid eller britax maxway så kan han åka bakåt till 120 cm/25kg. Det är betydligt säkrare så om det händer en olycka kommer ni vara glada att nu inte vände för tidigt.

    Gällande lagligt så finns ingen lag att barn ska åka bakåt till en viss ålder. Däremot står det i föreskrifterna att stolen måste användas såsom den är godkänd för. En bältesstol är godkänd från 15 Kg. Det är alltså inte bara förordningen som är gällande jag utan även föreskrifterna.

    Har ni testat att montera maxwayeb i mitten bak? Annars för bi vän testa andra stolar och i värsta fall byta bil. Ni har ju två barn som behöver åka bakåtvänt så gör allt ni kan för att lösa det :)

    Varför går det inte att spänna maxwayen ordentligt när ni monterar den längre ut? Har ni satt ett knä i stolen när ni drar åt banden? Kortat stödbenet? Dragit fram passagerarsätet?

  • Anonym (V)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-24 07:16:36 följande:

    [quote=79523703][quote-nick]Anonym (Lo) skrev 2019-03-24 07:11:05 följande:[/quote-nick]Detta handlar väl egentligeb om att ni inte vill lägga pengar på en till bakåtvänd stol? Men skyller på storleken. Mitt barn är 111 cm och 18 kg, vi har en halvkombi. Barnet är 4,5 år och har också en izi plus, kommer att kunna sitta ett bra tag till. Ta av barnet skorna i bilen så sitter han mer bekvämt.

    Vänd inte barnet av snålhet, trafiksäkerhet om nåt måste väl vara värt att lägga lite extra pengar på?[/

    Allt annat än snål, tack!

    självklart handlar det om att om jag ändå ska byta om 6-8 mån så ja då känns det kanske onödigt att köpa en ny. Men läser du ovanstående inlägg så ser du att vi faktiskt har TVÅ. Max way köptes för några månader sedan men vill sälja den då den inte funkat för nån av barnen. Och därför funderar jag nu på att bara köpa en framåtvänd. Medan besafe funkar för lillen och för stora ett tag till. Men jag köper absolut inte en till besafe, dels för att en till inte funkar i bilen, då de tar stor plats. Och dels för kostnaden absolut. Och Max way verkar inte alls bra för våra barn, när inte ens butikerna själva kan lösa monteringen så att iaf minstingen sitter bra i den.


    Varför ska du ändå byta om 6-8 månader? Då har ju barnet precis fyllt 4 år. Barn ska åka bakåt så länge som möjligt, till minst 5 år. Vänd inte förrän barnet är 120 cm/25 kg. Finns ingen anledning att göra det.
  • Anonym (V)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-24 07:21:59 följande:

    Jag vet faktiskt inte. Butiken har försökt och jag har försökt. Vi har ca 20 cm kvar till panelen så det borde gå att få bak den men den glider framåt när man sen ska spänna åt den. Butiken sa att det kan vara för att förankringsbanden är dragna bakifrån. Men de går inte att dra framifrån när den monteras i framsäte.

    Baksätet tyckte inte butiken att den skulle monteras med tanke på chauförrsidan. Som ska kunna dra bak o fram sin stol obehindrat.

    O stolen är testad i en exakt likadan bil som vår enligt manualen så den ska ju funka men förstår inte varför det ändå inte gör då. Frågade butiken om det kan vara pga besafen att dens storlek gör att det inte funkar ha max way fram. Men det sa de nej till. Och också nej till att byta plats på dom. :-/

    Så jag vet inte. Känns som vi försökt med allt nu i 2-3 mån. Men inget blir riktigt bra.


    Men nu har inte testat i baksätet? Det kanske funkar för föraren ändå? Särskilt om ni har den i mitten, då kan man dra förarsätet långt bak ändå. Den behöver ju inte ha stöd av sätet så det borde inte vara några problem.
  • Anonym (V)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-24 09:03:13 följande:

    Jo vi testade den bak först men det gick inte pga föraren. Så vi flytta fram den. Inte testat i mitten dock så det ska jag göra sen när maken kommer hem med bilen. Men funkar det trots att bilen har en upphöjning från golvet där i mitten?


    Ofta funkar det, men inte alltid. Annars kanske ni kan testa en britax twoway i framsätet, det brukar ofta funka bra. Inte bästa stolen, men ändå säkrare än en framåtvänd stol. Dessutom billig.
  • Anonym (V)
    Anonym (....) skrev 2019-03-24 13:44:56 följande:

    Enligt vilken lag?

    En rekommendation är ingen lag.


    Det kan utläsas från föreskrifterna TSFS 2014:52 7 § En särskild skyddsanordning för barn ska vara lämplig för användaren, installerad enligt anordningens monteringsanvisning och användas på det sätt som anordningen är avsedd för.

    Använder du en stol som är godkänd att användas från 15 kg till ett mindre barn är den inte lämplig för barnet och används inte på det sätt den är avsedd för.
Svar på tråden När vända bilbarnstolen?