• Physalis

    Får inte kalla mig mamma?!

    För mig hade det nog handlat om en omtanke om barnets känslor och välmående. En mamma eller pappas kärlek är ovillkorligen och de har varit med från första början genom vått och torrt och kommer fortsätta med det hela livet (om allt står rätt till). En förälders nya partner kan försvinna om förhållandet tar slut. Därför hade jag varit försiktig med att låta ett barn likställa en ny partner med en förälder. Åtminstone innan de faktiskt har en egen relation som skulle fortsätta även om förhållandet tog slut med föräldern och barnet är gammal nog att förstå innebörden av titeln.


    Korrekturläser som en kratta
  • Physalis
    Anonym (Eva) skrev 2019-03-28 10:45:29 följande:

    Så att förbjuda barnet att säga mamma/pappa är ett sätt att skydda barnet vid ett eventuellt uppbrott? Det håller jag inte med om. Barnet har redan varit med om ett uppbrott, då är det väl snarare posotivt om barnet knyter än till den nya partnern? Ska barnet behöva ha ett avstånd för att relationen skulle kunna ta slut?

    Barnet har inte valt föräldrarnas skilsmässa, det har inte valt att det ska komma in en ny partner. Nu har det blivit så ändå men gud förbjude att barnet skulle knyta an till en nya som till en förälder. För mig är det uppenbart att det är barnet som är förloraren i ett sådant resonemang.


    Nu skriver jag väldigt generellt vilket såklart kan krocka med din uppfattning om du har en specifik situation i åtanke.

    Det jag pratar om de vuxnas ansvar över situationen så att barnet inte blir mer förlorare än vad det redan är.

    Beroende på barnets ålder och omständigheterna kring allt så kan det vara i barnets intresse att föräldrarna styr så att det inte knyter an för hårt eller för tidigt.

    Om förhållandet håller så är det jättebra om barnet har fått en till stark anknytningsperson. Håller det däremot inte så kan det skada barnet att bli av med sin anknytningsperson. Speciellt om barnet är litet.

    Sen beror det såklart på vad just den de vuxna sätter för innebörd på orden mamma och pappa. Eftersom det är de som förmedlar detta vidare till barnen. Är det bara något gulligt man kan kalla någon man tycker om så är det kanske ingen större fara.
    Korrekturläser som en kratta
Svar på tråden Får inte kalla mig mamma?!