Inlägg från: Anonym (F.d. kassörska) |Visa alla inlägg
  • Anonym (F.d. kassörska)

    JÄTTESÖLIG person i kassan

    Han låter som några kunder jag hade när jag jobbade på ICA på Östermalm som ung. ("VET du vem jag är?! Jag har handlat här i 20 år! Ska JAG behöva betala för påsarna! Får jag tala med chefen?!")

  • Anonym (F.d. kassörska)
    Anonym (mor) skrev 2019-03-30 13:40:22 följande:

    Ursäkta att jag lägger mig i men brukar kungen eller ngn ur kungahuset handla på samma affär som TS?


    Ok kan inte låta bli att kommentera här. 1. Medlemmar ur kungafamiljen brukade komma och handla hos oss i ICA butiken jag jobbade på för många år sedan (dock inte själva kungen). Många av oss brukade tilltala dem med "ni" och FYI vi blev inte dödade eller fick några sura miner. När kungafamiljen inte är ute på officiella uppdrag så bryr de sig knappast om hur man tilltalar dem. Vi bor inte i Nordkorea som tur är. Om de är vanligt funtade människor så förstår de att med "ni" så är syftet att vara artig eftersom "du" faktiskt kan ta emot att säga till vissa auktoritära personer och personer man har respekt för ibland. Och då kommer jag till punkt nr 2. Orsaken till varför "ni" har börjat användas bland yngre idag tror jag faktiskt INTE har något med att man tror att man brukade säga så i Sverige förr. Jag tror i högsta grad att det beror på att man har blivit påverkad av andra språk. I de flesta andra språk, iallafall i Europa, skiljer man strängt på ni och du. Sverige är ett av de få länder där man kan säga du om lärare, äldre personer, och folk man inte känner. Idag har alla ungdomar läst ett extraspråk, rest lite, och på det har vi också fått många invandrare som i deras språk skiljer på ni och du. Så när jag satt i kassan på ICA, så var det bara en känsla att det helt enkelt kändes nonchalant och ohövligt att säga du till en äldre person. Sedan jag flyttade utomlands använder ni och du formerna hela tiden, säger ni till min chef, herr...och fru...när jag tilltalar äldre och folk jag inte känner. Det måste man göra här. Men det var svårt att lära sig för en svensk tjej som inte vuxit upp med att skilja på detta. Men nu varje gång jag hälsar på i Sverige, har JAG börjat tycka att det låter ohövligt när yngre personer säger du till äldre. Så jag är säker på att invandrare och utlänningar har en helt annan inställning till detta, och jag tror att det kommer att bli mer och mer vanligt i det svenska samhället också att man skiljer på du och ni. MVH
  • Anonym (F.d. kassörska)
    Anonym (mor) skrev 2019-03-30 14:26:20 följande:

    Okej. Så då kanske vi snart är tillbaka till "disponent Karlsson" och "fröken Lindvall" här i Sverige? Ja allt går i cykler.


    Riktigt så extremt tror jag inte, men skulle det vara så hemskt då? Tror man hade mer respekt för varandra förr faktiskt
  • Anonym (F.d. kassörska)
    Anonym (mor) skrev 2019-03-30 14:44:24 följande:

    Men snälla lilla hjärtat.....vilket "förr" menar du?


    Varför nedvärderar du mig med att säga snälla lilla hjärtat? Jag är 35 år. Har jag inte rätt till min åsikt? Sen var ju min poäng att ni-formen inte baserar sig på en äldre form utan att Sverige börjar ta efter andra språk. Tror därför inte att "fröken" och "fru" kommer börja användas igen, så du kan vara lugn (även fast man i och för sig använder detta i många andra språk fortfarande som Mrs och Ms t.ex). Och fortsätt för all del att säga du, jag har absolut inga personliga problem med detta. Sverige är ganska coolt i det avseendet att man faktiskt tilltalar alla på samma sätt. Formaliteter finns inte, och det är ju ganska skönt.
Svar på tråden JÄTTESÖLIG person i kassan