Inlägg från: Anonym (,,,) |Visa alla inlägg
  • Anonym (,,,)

    Någon som vet lagar kring SIP möte gällande barn?

    Anonym (Ts) skrev 2019-03-29 21:52:29 följande:

    Personen är ett nuvarande familjehem som ska göra en överlämning till nya familjehemmet. Det är alltså ytterst viktig information om barnet som denna besitter.

    Enligt soc är nuvarande familjehem opassande att närvara på mötet trots att barnet bott där i 6 månader. Då vårdnadshavare har blivit överkörda av soc tidigare och nu har mer "bevis" för sitt utsago så verkar soc vilja mörklägga. Dom menar på att nuvarande familjehem kan träffa enbart vårdnadshavare en stund innan själva mötet men måste sen avvika.


    Man har alltid rätt att ha med ett ombud eller biträde vid alla myndighetskontakter detta är reglerat i §14 i Förvaltningslagen. Så i det fallet skulle man möjligtvis kunna ha med nuvarande familjehem som sådant biträde.
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Emil) skrev 2019-03-30 09:18:19 följande:

    Enligt (nya) förvaltningslagen (14§) kan myndighet neka att ombud är med på t ex SIP.


    Förutsättningen för att kunna neka biträde / ombud är att detta är olämpligt för sitt uppdrag och då måste det till ett beslut som kan överprövas och om det inte ger framgång överklagas i Förvaltningsrätten.

    Så det är inte så enkelt som en del inom socialtjänsten tycker, att det bara är att neka.
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-30 13:35:33 följande:
    Smart! Det finns inga specifika kriterier som måste uppfyllas för att denne ska klassas då som biträde? För vi alla vet ju redan hennes befattning.
    Ett biträde kan vara någon man känner förtroende för, om personen är uppenbarligen olämplig genom att ex. vara utåtagerande eller så, kan den personen anses olämplig men det är på den nivån
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-30 13:36:41 följande:
    Sen anser visserligen soc (familjehemsbehandlaren) att personen ÄR olämplig. Men vi håller inte med. Det finns liksom inget som styrker det bortsett från deras åsikter.
    Då måste socialsekreteraren styrka på vilket sätt denna person är olämplig som biträde/ombud enligt §14 i Förvaltningslagen, socialsekreteraren måste även ge Er ett skriftligt beslut i den här frågan inkluderande motiveringen och uppgifter på hur Ni kan få detta omprövat.
  • Anonym (,,,)

    Socialtjänsten är en av de myndigheter som är i särklass och visar minst respekt för lagstiftningen i alla fall där de inte själva kan använda den emot någon. 

    Så många gånger måste man tyvärr vara obekväm och stå på sig

  • Anonym (,,,)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-30 15:22:17 följande:

    Och ja. Dom är helt hänsynslösa. Vi har inte haft annat än problem med dom senaste året. Det ska bli en ivo anmälan längre fram, så fort barnet fått det stabilt och bra .


    Tråkigt känns lite fattigt som ett uttryck för det som Ni troligtvis fått genomgå.

    Dokumentera så mycket Ni kan, och Ni har all laglig rätt att dokumentera på det sättet som Ni vill (ljud/bild/video etc) så länge Ni själva är med (även om Ni inte hörs eller syns).

    Jag önskar Er all kraft för att åter bli en bra familj.
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Ts) skrev 2019-03-30 18:59:52 följande:
    Ja, jag har tänkt tanken. Med tanke på hur dom försöker mörklägga saker och ting. Och också då med tanke på den kommande ivo anmälan jag ska göra. Ju mer bevis och fakta, detso bättre.
    Begär även ut samtliga allmänna handlingar vilket Ni har rätt till även det och utan kostnad, detta kan Ni sedan göra löpande för att hålla koll på vad som sker bakom kulisserna. Om man bara begär ex. journalerna så kan det finnas andra dokument som man då inte får och begreppet allmänna handlingar innefattar alla handlingar då det per definition inte kan existera något annat hos en myndighet.
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Soc sekr) skrev 2019-03-30 19:14:44 följande:

    Förstår att du inte håller med men varför tycker socialtjänsten att det är så olämpligt att familjehemmet är med? De måste ju ha en anledning även om ni inte håller med varandra.


    Om ditt nick speglar ditt arbete så måste det låta extremt konstigt förfarande eller har du sett det tidigare i din hantering?
  • Anonym (,,,)
    Anonym (Soc sekr) skrev 2019-03-30 22:30:15 följande:
    Ja det låter märkligt eftersom SIP är något frivilligt som vårdnadshavarna ska samtycka till. Det är ju som sagt var inte diskutabelt utan så det står i lagen. Sen ska jag absolut erkänna att jag ibland blivit lättad när en förlder inte velat komma på ett möte men det är ju en annan sak.
    Tack för att du tog dig tid att svara, jag skulle gärna föra lite vidare diskussioner med dig om det skulle gå för sig. Jag vet inte vilken bakgrund och utbildning du har då det finns olika vägar till att arbeta som socialsekreterare som ditt nick antyder. Det vore intressant att försöka förstå hur tankebanorna går hos en som arbetar inom detta fält, och på så sätt kanske möjligtvis undvika missförstånd etc.

    Jag har förståelse för att människor kan vara olika beroende på mängd olika faktorer.
  • Anonym (,,,)

    Hej TS,

    Visst är det som Anonym (SIP) skriver att det finns en stor mängd med riktlinjer och lagar som man bl.a. kan hitta hos Socialstyrelsen, men min erfarenhet är att det i sig inte hjälper dig så mycket då det visat sig att många som verkar inom detta segment av samhället är otroligt maktfullkomliga och har inte själva satt sig in i vilka lagar och regler som gäller av den orsaken att härskartekniker fungerar över alla dessa.

    Socialstyrelsen har gett ut många föreskrifter om hur socialtjänsten ska utföra sitt arbete men det har haft mycket ringa inverkan på verksamheten, Det finns ex. mycket omfattande direktiv på hur dokumentation ska gå till men jag tror inte jag träffat på en enda utredning av den stora mängd som jag gått igenom som faktiskt är utförd enligt denna föreskrift. Det samma gäller BBiC där det i stort sett bara är logotypen som används och så kan vi fortsätta ...

    Läs på lagom mycket så du känner dig trygg och stå sedan på dig, det börjar blåsa korsdrag på socialförvaltningarna runt om i Sverige och Lena Hallengren står snart fast i hörnet med kraven på förklaringar över bristfällig hantering haglande över sig.

  • Anonym (,,,)

    Jag önskar Er all kraft till Ert kommande möte,

    Det finns två grundläggande principer dessa återfinns i en av våra grundlagar och omfattar samtliga som på ett eller annat sätt verkar inom det offentliga Sverige (Stat, Kommun, Landsting ...)

    Den ena principen handlar om objektivitet och ställer krav på att allt ska vara sakligt och opartiskt. Den andra handlar om Legalitet och den innebär att det är lagarna som styr och det får inte förekomma någon myndighetsutövning som inte har stöd i lagstiftningen.

    Dessa båda principer brukar ställa till det för socialtjänsten som gärna vill av kanske praktiska skäl, okunskap eller annan orsak vara friare i sin myndighetsutövning.

    Den som vill läsa mer kan göra det under 1:a kap i Regeringsformen.

Svar på tråden Någon som vet lagar kring SIP möte gällande barn?