Brattman skrev 2019-04-01 11:44:54 följande:
Av de fem rätter du har föreslagit, räknas tre stycken som "finare mat", och två stycken som "husmanskost". Lax. porterstek och fläskfilé hör till kategorin "finare mat", medan de båda varianterna av falukorv hör till kategorin "husmanskost".
Det kan naturligtvis finnas individuella variationer, beroende på allergi eller att någon enstaka person inte tycker om en viss typ av maträtt. Men generellt sett får det anses vara ett bra val att servera lax, fläskfilé eller porterstek på en finare bjudning.
De båda rätterna med falukorv är däremot sådant som man kan laga till sig själv och familjen, eller sina närmaste vänner som man träffar under enkla förhållanden. Men däremot ingenting som bör serveras vid en finare middag.
När det gäller de båda varianterna av falukorv skulle jag säga att korv stroganoff med ris är ett par snäpp bättre, och stekt falukorv med stuvade makaroner är ett par snäpp sämre. Om du skulle bjuda på falukorv och stuvade makaroner, så kan du räkna med att dina gäster börjar att undra om det beror på att du har så dåligt ställt att du inte har råd med något bättre, eller om det beror på att dina matlagningskunskaper är så bristfälliga att du inte klarar av att göra något annat.
Om du trots allt, mot bättre vetande, väljer att bjuda på korv och makaroner så skulle jag i så fall rekommendera dig att inte stuva dem. För många personer upplever stuvade makaroner som rent oaptitliga, så ett bättre alternativ är därför att bara koka dem i vanligt vatten istället. Men se till att inte koka dem för länge. De ska vara "al dente" (ha tuggmotstånd) och inte vara överkokta.
Det står ingenting i TS om att det handlar om en "finare bjudning". Vi vet faktiskt ingenting om förutsättningarna kring maten, annat än att TS skrivit att det är en bekant som bjuder, och att de varit bjudna till henne tidigare.