• scanmia

    Svårigheter...

    Oj, vilken svår sits. Jag tycker att du verkar ha hanterat den så bra det bara går med tanke på förutsättningarna.

    Skulle det funka om pappan, barnet och du satt ner och gick igenom reglerna. "Pappans" regler. Så att om du senare säger till så säger du till om pappans regler som 7-åringen "får" lyda. Och programmera in tidsbegränsningar på paddan, mm, så att han inte behöver få de tillsägningarna från dig utan att  de bara stängs av när han är färdig.

    Kan ni ta hjälp av tonårssönerna? Om de lite snyggt backar upp dig, typ: "Ja men stäng munnen när du tuggar - det ser ju äckligt ut."

  • scanmia

    Om du känner att läget är låst kan du testa lite väl beprövad beteendevetenskap med positiv förstärkning. Hundträning, men det funkar i många lägen som annars verkar hopplösa.
    Låt pojken lyda mot belöning helt enkelt. Du kan dela ut låtsaspengar, eller någon annan symbolisk valuta, om han gör som du ber honom och sedan kan han lösa in det mot lördagsgodis, efterrätt, speltid, utflykter eller veckopeng. Något som du tror verkligen kommer att motivera honom, men om du är osäker så ta något som du lägger till, som han inte har fri tillgång till, som inte är jättestort, men ändå ett rent nöje.
    Även om du bara delar ut saker för positiva saker och inte straffar eller tar bort något för negativa så brukar det här vara ruskigt effektivt. Det löser förstås inga underliggande problem, men tar hand om vardagen så att man kan orka ta itu med det andra.
    Se till att det är mycket enkelt för honom att lyckas i början så att han får känna på hur bra det känns när han gör rätt. 

  • scanmia
    Starkast skrev 2019-04-11 14:14:32 följande:

    Det som gör det så svårt är att positiv förstärkning inte biter så bra i dessa lägen då grejen med "mamma säger" är så mycket större för barnet så att få saker av just mig blir oviktigt. Sedan är det lite så att barnet bara är nöjd med sånt det verkligen vill ha, det ligger ex. fortfarande en låda på rummet med flera fina julklappar det inte ens tittat på utan bara burit upp på rummet i den lådan till rummet på julafton och ställt i ett hörn. Kanske en konsekvens av att saker köps av mamman varje vecka barnet kommer tillbaka så det ska tycka det är kul att komma dit så det är inget speciellt att få något utan det blir snarare besvikelse och ilska om det inte är rätt sak.

    Pengar är svårt. Barnet har inte riktigt kommit till att förstå att man handlar för pengar. Det är en kamp varje gång det ska handlas lördagsgodis för veckopengen då det inte vill lämna ifrån sig pengen men ändå ha godiset. Sambon är lite dålig på att ta den kampen. Då vi bor långt ut på landet och handlar i veckan så blir det oftast chips/popcorn till hela familjen och inget annat godis. Så i läget vi är i just nu så är det nog inte min kamp att ta.

    Då sambon reser mycket i jobbet blir det oundvikligt att barnet inte blir ensamt med mig ibland. Men snart känns det som att tiderna får lösas med mamman tills situationen är löst. Hon kommer sannolikt vägra, men det kanske kan öppna för att hon vill tänka om och lösa situationen för barnets skull?

    Som det är nu blir det ju bara värre ju äldre barnet blir. Problemet växer. Barnet kommer bara må sämre och sämre i det här, ja det komme vi göra allihop.


    Ja stackars unge... Den mamman kan inte vara lätt att göra till lags för honom. Det är verkligen en heder åt dig att du försöker hjälpa honom.

    Det sista jag vill göra är att pracka på dig någon metod du inte gillar, men bara som ett förslag. Köp en påse non-stop eller godis av liknande storlek som han gillar. Varje gång pojken gör något bra, eller lyder (du letar efter minsta lilla tecken på medgörlighet eller samarbetsvilja), så ploppar du ner en godisbit i en glasburk som står på väl synlig plats. Efter middagen får han äta dagens skörd.

    En annan sak du kan testa är att leka med honom. Han är fortfarande så pass liten att leken är den absolut lättaste vägen till kontakt och inlärning. Ett barn som leker är samarbetsvilligt och öppet för nya idéer. Testa att spela spel, kicka en boll, bygga lego, eller vad du skulle gissa skulle fungera. Om du lyckas få till ett positivt samspel er emellan så har du något att bygga på för alla andra situationer.
Svar på tråden Svårigheter...