• XEmmabus

    Huset

    Ja så har det rätt att göra. Ni har lånet på huset solidariskt. Det innebär att banken kan kräva vem som helst av er två på hela lånet. Eftersom du bara har betalt halva lånesumman får de inte betalt som de ska och måste därför ta det vidare.

    De kommer att via Kronofogden att ansöka om betalningsföreläggande samt fastställande av pant. Det innebär att de begär betalning via de pantbrev de har.

    Det bästa du kan göra är att ha en fortsatt dialog med banken och din medsökande för att se om det finns en lösning. Att stoppa huvudet i sanden är det värsta du kan göra. Säljs huset på exekutiv auktion får ni betydligt under marknadsvärdet och det hela slutar med att ni står utan hus och en stor skuld.

    Klarar du inte av räkningarna själv så är det bäst om ni säljer huset direkt.

  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-14 20:39:53 följande:

    Han vägrar sälja och vägrar betala han vill ha ut de på exklusive aktion så hans släktingar kan köpa billigt så de kan renovera betala av hans skuld så jag hamnar i skiten..går de dela lånet på något sätt`?


    Dela lånet kommer banken inte att göra. De har säkerhet i huset och er som solidariskt ansvariga, så varför skulle de försämra sina villkor?

    Om du vill behålla huset/lösa ut ditt ex och överta lånen ser de över dina ekonomiska möjligheter. Har du någon släkting som kan gå in som borgenär?

    Men det viktigaste är att du bokar tid på banken snarast möjligt. Gå dit och lägg alla korten på bordet och be om råd. Banken vill inte heller att huset ska säljas på exekutiv auktion eftersom det ofta innebär att de inte får ut hela lånet samt alla kostnader som tillkommer vid exekutiv auktion.
  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-14 21:28:10 följande:

    Det vet jag inte, man kan inte ansöka om delning via tingsrätten?


    Nej. Bodelning innebär inte att tingsrätten delar upp lån.
  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-14 21:28:10 följande:

    Det vet jag inte, man kan inte ansöka om delning via tingsrätten?


    Jag vet inte helt om jag förstår dig rätt. Som jag läser av det du skriver vill du bo kvar i huset men endast ha hälften av lånen? Ditt ex ska bli utan hus men ändå ha kvar hälften av lånen???

    Förklara närmare hur du tänkt för som du förstår är inte ovan rimligt.

    Har ni andra stora tillgångar som inte är fördelade?

    Eftersom du inte verkar kunna betala räntor och amorteringar är det bäst om ni får sålt snarast möjligt.

    Att någon part skulle tjäna på att det såldes på exekutiv auktion (även till släktingar) är jag väldigt tveksam till.
  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-15 21:50:57 följande:

    Ja, de vill lägga ner så mycket energi för de hatar mig och drog med mig i det här. Sagt att jag vill sälja länge.


    Även om huset säljs på exekutiv auktion kommer banken inte att gå med på hur lågt pris som helst. De säger nej om deras förlust blir för stor. Så att släktingar till din man skulle kunna köpa huset för en spottstyver kommer inte att hända.

    Jag kan lova er att ingen utav er kommer att få fördel av att huset säljs på exekutiv auktion. Det blir förlust för er båda.

    Det infekterade läget mellan er riskerar att dra er båda i djupet.

    Känslan är även att du inte berättar allt. Det kan ju vem som helst förstå att inte din man frivilligt under en längre tid skulle fortsätta att betala räntor och amorteringar för ett hus han inte längre bor i.

    Du måste som jag tidigare sagt omedelbart kontakta din bank. Det skulle vara bra om det var tillsammans med ditt ex. Försök att gräva ner stridsyxorna för att få till en vanlig försäljning tillsammans med banken. Låt inte ert groll förstöra er ekonomi för lång tid framöver.

    Går ärendet till Kronofogden för fastställelse i pant och tvångsförsäljning kommer ni hos kreditupplyningsföretag att få anmärkningar och få svårt att hyra lägenhet/hus och framtida köp/krediter.
  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-15 23:36:31 följande:

    Kan man i bodelning tvinga någon sälja på öppen marknad å vägra han och hans släkting att köpa?


    Nej
  • XEmmabus
    Lahw skrev 2019-04-16 18:27:49 följande:

    Nej, de är såhär de ligger till. Vi har ingen kommunikation för han vill inte och han har sagt han vill dra de till exklusiv aktion för kunna köpa billigare och renovera med sin familj


    Som jag sagt innan så är det enda du kan göra i dagsläget att boka tid för samtal hos banken. Att du skulle dra igång tvångsförsäljning nu är försent när banken meddelat att de nu säger upp lånet i sin helhet.

    Så fort de fått fastställelse i pant via ett utslag hos Kronofogden läggs en spärr in hos Länsstyrelsen där du inte längre kan göra något med fastigheten utan bankens godkännande.

    Det går snabbt att få till en försäljning via Kronofogden då dessa ärenden prioriteras.

    Inom denna tid kommer du ej att hinna med tvångsförsäljning.
Svar på tråden Huset