• sextiotalist

    Får inte resa utomlands för sambo

    Anonym (Vill resa) skrev 2019-04-17 08:25:54 följande:

    Hej! Det är så att jag har ett problem här hemma som har spårat ur fullständigt. Problemet? Jag vill åka och håller på boka en utomlandsresa (en vecka till Turkiet) med mina två bästa vänner. Min sambo tycker inte att det är ok att resa utomlands utan sin respektive, jag håller inte med. Vi har för övrigt varit tillsammans i 7 år, har en 5 åring tillsammans så vårat förhållande är inget nytt. Vi är dock fortfarande rätt unga, i nedre delen av 20 års åldern.
    Nu är det så att min sambo har ställt ett ultimatum, om jag åker så är det slut. Jag själv tycker det är jättelöjligt, men skulle vilja höra vad andra tycker? Är det ok att resa med kompisar utan sin partner?


    För mig hade ett sådan ultimatum varit en anledning att fundera om det är mannen jag vill leva med.

    Här hade det inte varit några problem, vet många vänner som reser iväg med väninnor eller vänner och har sin relation intakt.


  • sextiotalist
    Anonym (?!!) skrev 2019-04-24 17:59:29 följande:
    Så om frun inte hade haft förkläden i form av övervakande familj så hade hon fallit för uppvaktningen? Så mossig inställning. Sedan hade jag nog inte åkt på en resa om maken inte tyckte att vi skulle lägga pengar eller semesterdagar på det, men om skälet är att han inte litar på att jag är trogen, så blir det ju svårt att se någon grund för relationen öht. Om han inte litar på mig är det inte ett förhållande värt namnet. Jag hade blivit oerhört förolämpad om min man ens tänkte tanken att jag skulle ha sex med någon främling på semesterresan. Otänkbart.
    Anders har varit aktiv här på forumet i många år, har skrivit i flera relationsfrågor, det intryck jag har fått av honom är att han har en lång, kärleksfull relation och jag tror inte han har skrivit ett enda dåligt om sin fru, och han har, mig veterligen, samma grundinställning till sin partner, han har tillit och inte ett dugg svartsjuk
  • sextiotalist
    Lainie Kennedy skrev 2019-04-25 10:21:25 följande:
    Jag håller inte alls med om att en relation ska se ut så. För min del är alla relationer baserade på kärlek och respekt för individens frihet. Att vara ett par behöver inte alls innebära att parterna bestämmer över varandras liv eller tid på det där viset. Att leva ihop behöver inte betyda att sitta ihop. Om jag inte får bestämma över mitt eget liv är det han som ska bort, inte min fritid.
    Där håller jag med dig också. Självklart berättar vi för varandra, eftersom det påverkar varandra om någon reser iväg en vecka. Men ingen av oss skulle hindra, antingen genom att säga det eller genom att bli sura.

    Jag skulle nog också dra öronen åt mig ifall min sambo började förbjuda mig göra saker.
  • sextiotalist
    Anonym (Kul) skrev 2019-04-25 10:29:22 följande:

    Varför ska du åka iväg från din make och ditt barn? Skilj dig om du inte vill vara med honom och absolut vill bli vv-förälder. Träffa kompisar kan man göra på hemmaplan. Är man gift och förälder så är man två om att fatta beslut.


    Nu är vi faktiskt flera som inte har några problem med detta. Jag kan fortfarande ta egna beslut, förvisso inte gift, men lever med samma man sedan ungefär 25 år tillbaka. Ingen av oss har ens haft tanken på att "förbjuda" den andra att resa.

    Vi vill vara med varandra, men inte alltid och vi båda har egna liv, egna vänner, som vi också vill vara med och leva.

    Jag hade inte klarat av att leva i en sådan relation, och i ts fall, så hade det nog varit steg ett till en separation
  • sextiotalist
    Anonym (Kul) skrev 2019-04-25 10:52:02 följande:
    Kreativt av dig att uppmana TS att separera. Väldigt kul för barnet. Det är äkta kärlek.
    Det gjorde jag inte, jag vet bara att jag inte hade kunnat fixa att leva i en sådan relation
  • sextiotalist
    klen skrev 2019-04-25 20:12:19 följande:

    Jag älskar min fru och vill vara med henne hela tiden. När jag läser här så vill alla kvinnor vara fria att göra vad som helst. Vad vill egentligen?


    Både jag och min sambo älskar varandra, men vi vill inte vara med varandra hela tiden. Varken min sambo eller jag hade kunnat ha en relation där vi är med varandra hela tiden.

    I min bekantskapskrets är det mest normala att man gör saker tillsammans med sin respektive och egna saker, oavsett kön.
  • sextiotalist
    Anonym (FYI) skrev 2019-04-26 09:42:28 följande:
    Jobbar ni inte?
    Min erfarenhet är att den man minst träffar under dagen är den man lever tillsammans med. Jobb, barns aktiviteter, träning....Det blir inte lång tid över att umgås med den man lever tillsammans med. 

    Tror det är därför de flesta äktenskap som spricker, man träffar någon på jobbet eller i nära anknytning till jobbet. Man har sina sociala sammanhang där. Hemma är det bara jobb, barn, ekonomi.
    Samma är det vanligt vid resor med kompisar. Många släpper vad man har hemma.
    Jo, men jag håller inte alls med dig. Här är jag omgiven av långa relationer (då snackar jag om 25-35 år) och både män och kvinnor har egna liv förutom sin relation.
    Så min erfarenhet är att stabila relationer klarar av att båda har ett eget socialt liv utöver familjeliv
  • sextiotalist
    Anonym (FYI) skrev 2019-04-26 11:14:27 följande:
    Vilken del håller du inte alls med om?
    Att det är en orsak till att folk separerar. Att man endast har jobb, barn och ekonomi tillsammans.
    De jag känner ser till att de har familjeliv och egentid.
    Nu är det så att de flesta (om man nu inte anser att 50% är de flesta, i min värld är det hälften) äktenskap inte slutar i skilsmässa.

  • sextiotalist
    Anonym (FYI) skrev 2019-04-26 11:12:22 följande:
    Det är om du inte noterat det fullt av generaliseringar i denna tråden.
    Bl.a att man i alla lägen skall lita på sin partner när hon/han vill åka utomlands med gänget.
    En annan sak jag reagerat på är de personangrepp som vissa kör med i tråden mot individer som inte håller med Fl-majoriteten...Gör diskussionen personlig???
    Mycket som jag uppfattar som härskarteknik...

    Eftersom vi har olika erfarenheter och olika syn och detta är ett forum och inte en vetenskaplig presentation så skriver vi självklart utifrån våra erfarenheter.


    I din värld och i din krets så skiljer sig troligen de flesta (om jag tolkade dig rätt), rent statistiskt är det 50% och i min krets är skilsmässor väldigt ovanliga.
    I min krets så har uppenbarligen de allra flesta fixat hundåren, fixat att göra egna resor och ändå fortsatt att leva ihop och i, till synes, lyckliga relationer (nu är de flesta barnen utflugna, så relationerna verkar överleva den krisen också)

  • sextiotalist
    Anonym (FYI) skrev 2019-04-26 11:31:41 följande:
    Så kan man se på det om man vill...Man kan också se det som
    "Fan hälften av alla äktenskap spricker"

    Haha...När jag gifte mig kom prästen hem (ja kyrkobröllop) satte sig i vardagsrummet, och frågade om vi verkligen tänkt över det.
    Men då bor jag på ett ställe där skilsmässorna snarare närmar si 70% av alla ingångna äktenskap.
    Och bland de jag träffar så skulle jag nog tippa på någonstans mellan 10-15%, men så träffade de flesta jag känner varandra när de började närma sig 30 och bildade familj hyfsat sent.
    Av de jag känner som träffat sina partners tidigt och bildat familj, så nog separationerna på den nivån som du skrev, dvs 70%.
Svar på tråden Får inte resa utomlands för sambo