Inlägg från: Tandläkare Collin |Visa alla inlägg
  • Tandläkare Collin

    Sjukdomskänsla efter tandrensning

    Det låter som att din tandläkare har bedömt att minst 1 av de tänder som behöver tas bort bör tas bort av en käkkirurg, då de har bäst erfarenhet, utbildning och utrustning för detta. Tycker det låter som bra planering att låta käkkirurgen ta bort båda tänderna vid samma tillfälle.

    Att akutrensa en tand tar bort både bakterier och inflammerade nerver på insidan av tanden. Detta minskar mängden bakterier som stör kroppen, och avlägsnar även en andel av de störda nerverna, vilket brukar minska värken. Antibiotika har ingen tilläggseffekt då den inte når insidan av tanden från blodomloppet. Det är normalt att ha mer värk ca 2 dagar efter en akutrens, men efter detta brukar det snabbt bli bättre. Tycker även det låter som att du har haft ett omfattande stresspåslag i samband med tandläkarbesöket, vilket kan förvärra symtomen och den subjektiva upplevelsen betydligt.

    Din upplevelse låter typisk givet situationen du beskriver, problemet kommer bli slutgiltigt löst när tänderna är borta.

  • Tandläkare Collin

    Antibiotika rutinmässigt vid akut rens, eller rotfyllning för den delen, är inte i enlighet med de riktlinjer som finns för antibiotikanvändning inom tandvården. Om det finns svullnad, tecken på spridning och farliga spridningsvägar (t.ex. underkäken långt bak) så behövs antibiotika, annars inte. Dock, för patienter med mycket svagt immunförsvar eller locus minori resistentia (implanterade proteser eller specifik kroppsdel med högrisk för infektion) så kan man överväga antibiotika.

    En död tand som behöver rensas sprider inte dessa bakterier hej vilt i kroppen. En mycket liten del tar sig till blodomloppet, kroppen är duktig på att hålla dem så lokalt att de nästan aldrig ens drabbar granntänder. 

    Hoppas detta besvarar din fråga, annars är det bara att fråga mer.

  • Tandläkare Collin

    Har du en implanterad protes har du alltid en risk att denna blir koloniserad med bakterier, men detta händer knappast ifall man är frisk annars. Tycker det kan vara rimligt med antibiotika på grund av detta, men alla bedömningar är individuella.

Svar på tråden Sjukdomskänsla efter tandrensning