• EnAnonumius

    Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?

    Anonym (Undrande) skrev 2019-05-13 17:06:52 följande:

    Jag tycker det är väldigt vanligt i trådar på FL att alla som är gifta men ändå ser om sitt hus för framtiden klassas som folk som inte tror på sitt förhållande. Därför är jag nu nyfiken på facit av folk som faktiskt gått skilda vägar och hur det ekonomiskt hanterades om det under äktenskapet tillkom ett arv till den ena parten.

    Det jag alltså är intresserad av är att höra från er som var gifta och under äktenskapet fick du eller din respektive ett hyggligt stort arv (låt säga med värde i alla fall över 500 tkr).

    Var arvet skrivet som enskild egendom? Om ja, utgick ni från detta under skilsmässan till bådas belåtenhet eller ingick dom i delningen ändå?  

    Var arvet inte skrivet som enskild egendom utan ingick rent formellt i det gemensamma vid bodelningen? Om ja, delades arvet eller beslöt den som inte ärvde att arvet skulle tillfalla arvtagaren trots att det inte specificerats i nåt testamente?

    Önskar du så här i efterhand att du gjort nåt annorlunda med arvet i åtanke?


    Jag och min ex-man hade en muntlig överenskommelse (med vittnen) att ärver vi pengar så skall den räknas som enskild egendom, om den som skrivit testamentet glömt att skriva arvet "enskild egendom". 
    Både jag och min ex-man ansåg att ärvda pengar är enskild egendom per se. Sedan om man frivilligt kankse gör något kul ihop med de ärvda pengarna är ju en annan sak, men vid skilsmässa så var vi överens om att arv skull inte räknas in i bodelningen om det hade glömts att skriva "enskild egendom" i testamente.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • EnAnonumius
    möjligt skrev 2019-05-15 09:07:55 följande:
    Man kan ju skriva papper sådana papper även under äktenskapets gång om man är överens
    Klart att man kunde..  Men vi ansåg att det inte behövdes i vårt fall, vi ansåg att det räkte med den muntliga överenskommelsen med vittnen.
    Och när vi skilde oss, vi var fortfarande vänner när vi skilde oss, så kommunicerade vi faktiskt som två vuxna individer med varandra, och var överens om bodelningen också.

    Så bespara mig en massa "tänk om scenarier" dem kan ni ta till andra.
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • EnAnonumius
    möjligt skrev 2019-05-15 10:41:00 följande:
    Fast det här är inte till dig utan till alla i tråden så att de vet att sådana avtal är helt ok att skriva under äktenskap.
    Dålig undanflykt.. Anledning..

    1) Du citerade mig från början.
    2) Du skrev ingenstans i inlägget att "det är inte riktat till dig", om du nu skulle vara tvungen att använda mitt inlägg som någon slags "mall" för något.

    Så ja hur skulle man kunna veta?
    Ursäkta jag är inte X-Man Jeani Grey som kan läsa tankar...
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • EnAnonumius
    Anonym (Arv efter faster) skrev 2019-05-15 15:06:05 följande:
    Bra överenskommelse! Dock ska man komma ihåg, att muntliga överenskommelser inte går att bevisa, och att när en skilsmässa väl är ett faktum är det ofta så mycket ilska, bitterhet och hat i rörelse, att den andra mycket troligt kommer att förneka den överenskommelsen, och ta allt han eller hon kan bara för att skada så mycket som möjligt. Man ska ALLTID skriva papper i flera exemplar, få bevittnat, förvara på säkra ställen där den andra inte kommer åt det, etc. etc..
    Befriande med folk som klara av att tänka och läsa vad som faktiskt står utan att färga det svartvitt.  Solig 

    Det är sant att muntligt avtal inte går att bevisa. Dock så är det faktiskt (hur märkligt de än kan låta) bindande. Vi hade det bästa vittnet (enligt oss själva) en gemensam bästa vän, vi visste att han skulle vägra att ta parti för någon av oss faktiskt. Han kunde i mångt och mycket var lika pålitlig (för oss) som ett skrivet papper. Men det är en annan historia om hur det kommer sig.

    Det är trist att många  skilsmässor är sådan med mycket bråk ilska etc, så huruvida det går att ha ett muntligt avtal eller inte handlar nog mycket om personligheterna och hur man är i sin grundpersonlighet. Nu var ju jag och min ex-make ganska lika varandra på vissa "punkter" att våra "gräl" alltid bestod i konstruktiv och givande diskussioner om vi var oöverens om något, i stället för "gap och skrik med hårda ord". Så jag är rätt så medveten om att jag och min make var ganska så ovanliga vid skilsmässa med, med tanke på att många andra par vi kände (gifta eller sambos) så var det nästa tredje värdkriget när de skilde sig.
    Anonym (Arv efter faster) skrev 2019-05-15 15:06:05 följande:
    Förr kunde man lämna in äktenskapsförordet på Tingsrätten, så registrerades det där - och den andra hade inte en chans att förneka innehållet i det, när skilsmässan väl var ett faktum. Men nu går det tyvärr inte längre - det kan vara värt att ta ett eget bankfack för ändamålet.

    Som min mormor och morfar gjorde, de registrerade på tingsrätten (de var gifta på den tiden när man registrerade där) och sedan så lade de kopian i ett bankfack för att vara på den säkra sidan.
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • EnAnonumius
    Cazzandra skrev 2019-05-15 22:52:29 följande:
    .Snällt av dig att citera mitt inlägg så det kan läsas trots att det helt mystiskt försvann!

     
    Trevligt att du förstör tråden med att bädda in ett massa OT-tjafs i ett inlägg med att lägga in lit "med topik" i slutet...Drömmer
    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
Svar på tråden Ni som fick arv som gifta och sen skiljde er. Vad hände med arvet i skilsmässan?