• Anna60

    Syskon ärva nästan allt?

    Anonym (Masse) skrev 2019-05-13 21:52:14 följande:
    Vi är tre helsyskon och våra föräldrar hade en fastighet som gått i släkten i generationer. Deras önskan var att ett av oss syskon ska ta över fastigheten och vårda den för kommande generationer.

    De hade därför testamenterat fastigheten till ett av oss syskon. (Den ende som var intresserad då två av oss har lämnat bygden och rotat oss på andra ställen.)

    Problemet är att fastigheten utgör större delen av tillgångarna. Fastigheten är värderad till 8 miljoner. Sedan finns det ungefär 1 miljon i övriga tillgångar.

    Utan testamente skulle vi få 3 miljoner var. Laglotten ger oss 1,5 miljoner per var.

    Syskonet som ärver fastigheten har ingen möjlighet att köpa ut oss andra två.

    Fastigheten kommer nu säljas trots våra föräldrars önskan.

    Problemet är nu att han som "ärvde" fastigheten tycker att han ska få de pengarna minus det som vi måste få pga laglotten. Han tycker alltså att vi andra ska få 1,5 miljoner vardera, och han återstående 6 miljoner. "Huset var ju hans", resonerar han.

    Vi andra två tycker att eftersom fastigheten säljs av dödsboet och inte alls kommer gå vidare i släkten så är huset inte hans, och därför bör arvet delas lika på oss tre syskon.
    Det går ju inte att testamentera bort mer än hälften när det finns bröstarvingar, ENLIGT LAG. 

    Det som kan göras är:

    a) ni avstår från arv till fördel för er bror och ni andra två delar på den miljonen som är kvar

    b) ni bestrider testamentet - lätt att göra då den strider mot ärvdabalken.

    Så, sälj fastigheten och dela pengarna lika mellan er tre syskon.'
    Att sälja fastigheten är det enda raka, annars riskerar ni hamna i en tvist som förstör er syskonrelation. Jag har sett det hända förr, och det är väldigt bittert.
  • Anna60

    Eftersom fastigheten säljs så skall arvet fördelas lika mellan syskonen.

    TS - se till att skaffa en jurist som är specialiserad på arvsrätt. Ni behöver lite hjälp. Om inte annat för att läsa lagen för han som anser att han skall ha större delen av pengarna.

  • Anna60
    olof 45 skrev 2019-05-15 11:27:26 följande:
    Håller med till fullo. Det är inte brodern med gården som gjort fel här. Det är de två andra avundsjuka syskonen som inte respekterar sina föräldrars vilja och som förstör!

    Tycker därför att brodern ska klippa banden med dessa hemska människor, och behålla sitt arv. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så borde han göra allt i sin makt för att ge syskonen laglotten 8om de inte viker sig själva), och behålla gården tills dödsboet är offentligt avklarat. SEN kan han sälja, om han måste...
    Det är inte enligt lag att testamentera bort större delen av tillgångarna till en person. Så är det bara. De hade kunnat testamentera bort hälften. Resten är en laglott som alla syskonen skall dela på. Det kan finnas en bakgrund till deras önskemål. Men vi pratar juridik här, inte önskemål och ev förnuft.
  • Anna60
    Anonym (Varför försäljning?) skrev 2019-05-15 11:51:33 följande:
    Är det någon som kan besvara en relaterad fråga, om testamentet varit bevittnat men föräldrarna missbedömt hur stor laglotten skulle bli. Tex föräldrarna har en fastighet värd 6 miljoner och 3 miljoner i lösa tillgångar.
    De har två barn. I sitt testamente vill de att barn 1 ärver fastigheten och 750 000 kr och barn 2 2.25 miljoner kronor.
    När de dör visar det sig att fastigheten värderas till 7 miljoner istället, dvs arvslott 2.5 miljoner per barn. Kommer då hela testamentet att ogiltigförklaras eller respekterar man med testamentet så att barn två får laglott men justerad till rätt belopp?
    Det är tre barn. Ett barn ärver en fastighet värd 8 mille. De andra får 1 mille. Men det är inte lagligt i Sverige. Man kan testamentera bort hälften av alla tillgånger. Men den andra hälften skall delas på av bröstarvingarna. Man KAN inte göra barn mer eller mindre arvlösa i Sverige.
  • Anna60
    Anonym (K) skrev 2019-05-15 13:03:00 följande:
    Det gör de inte om man väljer ett land där laglott inte finns.
    Då gäller testamentet.
    Inte ens om man har enbart svenskt medborgarskap?
  • Anna60
    Anonym (K) skrev 2019-05-15 13:19:08 följande:
    Precis.
    Sen 2015 är det inte längre en persons medborgarskap som avgör vilken lands lagar som reglerar arv, utan det är personens hemvist.

    Svar från Advokatbyrå Zeijersborger & Co :

    Kan jag göra barnen arvlösa?

    Fråga: Jag har två vuxna barn som jag inte har så bra kontakt med. Vi träffas bara någon gång per år och jag känner mig ganska besviken på att de aldrig ställer upp när jag och min sambo behöver hjälp. Jag har hört att reglerna för arv har ändrats och att man inte behöver skänka något till sina barn utan kan välja att testamentera till vem man vill. Som jag känner nu, skulle jag vilja ge allting till min sambo. Hur gör jag? Räcker det med ett testamente?

    Svar: Det du syftar på är den nya arvsförordningen. Om du vill att din sambo ska ärva dig, måste du i alla avseenden skriva ett testamente, oavsett om dina barn har rätt till arv eller inte. Dina bröstarvingar har som huvudregel sin laglott dvs hälften av arvslotten enligt svensk lag, men från och med den 17 augusti i år tillämpas en ny arvsförordning i alla EU länder. Den har tillkommit för att förenkla och harmonisera reglerna kring arv inom EU men de flesta jurister är eniga om att det kommer att öka byråkratin och tvisterna i dödsbon framledes. Den nya arvsförordningen innebär att det inte längre är en persons medborgarskap som avgör vilken lands lagar som reglerar arv, utan det är personens hemvist. Om du absolut inte vill att dina barn ska ärva dig, kan du välja att bosätta dig i t ex England eller Nordirland där det inte finns något arvslottsskydd och testamentera allting till din sambo. För det fall du inte vill ta till så drastiska åtgärder som att flytta utomlands, kan du upprätta ett testamente i vilket du skriver att du önskar att din sambo ärver dig och att dina barn bara ska få sin laglott. Du kan även uttrycka att du inte vill att de ska få någonting och hoppas att de respekterar din vilja, vilket de inte är skyldiga att göra.

    www.mynewsdesk.com/se/blog_posts/kan-jag-goer...

    Så det går rent lagligt att göra sina barn arvslösa.
    Det är såklart en annan sak hur många skulle flytta till England eller Nordirland av denna anledning , men frågan var ju om det var möjligt enligt lagen.
    Intressant. Då kommer följdfrågan: Om jag som svensk äger ett hus i Spanien men bor i Sverige. Sker då arvsfördelning enligt svensk lag? Eller enligt spansk lag. Huset finns ju i Spanien - men jag finns här. Logiskt vore att det var svensk arvslag som steppade in.
  • Anna60

    Ta in en jurist. Önskemål i ett handskrivet testamente gills inte juridiskt. Se till att sälja gården, dela på pengarna, alla är nöjda. 

Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?