Inlägg från: Anonym (Kråke) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kråke)

    Syskon ärva nästan allt?

    Jag har endast läst trådstarten + ett par svar av TS

    Ta hjälp av jurist! Testamentet verkar vara skrivet på ett sätt som inte är juridiskt godtagbart. En jurist kan hjälpa er att bestrida testamentet och det bör ni två förfördelade syskon göra snarast. Juristhjälp är inte gratis, men med tanke på vilka summor som ligger i potten skulle jag inte tveka. Särskilt som det omhuldade syskonet inte vill dela.
    För övrigt :
    En laglott är hälften av tillgångarna. I ert fall häften var av 4,5 miljoner. Men troligen kommer ett bestridande av testamentet ger syskon 33% vardera av dödsboets tillgångar.

  • Anonym (Kråke)
    olof 45 skrev 2019-05-15 11:29:11 följande:

    Tillägg:

    Om man försöker ogiltigförklara sina föräldrars testamente (yttersta vilja med SINA tillgångar) på grund av ett FORMFEL, då förstjänar man en speciell plats i helvetet... Tycker jag.


    Starka ord - och onödiga! Föräldrarnas vilja står INTE över lagtexten i ärvdabalken. De har skrivit ett testamente som till såväl form som innehåll kan klandras - och bör klandras. Man kan inte enligt lag testamentera bort bröstarvingars laglotter, vilket tycks ha skett här.
    Om föräldrarna däremot under sin livstid skänkt gården till ett av barnen och  dessutom i gåvobrevet uttryckligen specificerat att gåvan inte är ett arvsförskott - ja då hade saken hamnat i ett annat läge. Syskonen kunde ha överklagat orättvisan, med osäker utgång.
  • Anonym (Kråke)
    Anonym (Arvinge) skrev 2019-05-16 11:04:45 följande:

    Jag tycker vårt system med laglotter är bra. Att det blev tokigt i detta fall beror bl a på att föräldrarna aldrig konsulterade en jurist och såg till att det blev ett korrekt testamente.

    Det är bra att föräldrar inte kan köra med utpressning. "Gör som vi vill, annars gör vi dig arvlös!"

    Det är bra att "oäkta barn" numera har arvsrätt (laglott) trots att mannen helst vill glömma bort att det finns.

    Det är bra att en dement förälder inte kan testamentera bort allt till skum granne/"vän"//solochvårare.

    Men jag tycker det är konstigt att det är så lätt att kringgå lagen genom att ge favoritbarnet en stor gåva och skriva att det inte är förskott på arv. 


    Det faktum att vi sedan många år (2005) inte har gåvoskatt, har tydligen gjort att många  genom gåvor under sin livstid ser till att deras tillgångar hamnar där man vill se dem. Det är knappast att kringgå lagen. En gåvoskatt på 30% skulle säkert få många att tänka till innan gåvan effektuerades, men vill vi verkligen gå tillbaka till skatt på gåvor? 
  • Anonym (Kråke)
    Bananböjaren skrev 2019-05-16 12:29:30 följande:
    En gåva är ju gratispengar. Där kunde man mycket väl betala rejält med skatt. Jag betala hellre skatt på gratispengar som jag inte har förtjänat, än att tvingas betala skatt på pengar som jag faktiskt har förtjänat.

    Jag tycker inte man kan förvänta sig en enda krona i arv, allt man får borde man se som en bonus. Det är ju inte egna pengar.
    En gåva är ju inte alltid reda pengar. Det kan vara en fastighet (villa, sommarställe),konst, en bil, en båt etc Då kan en gåvoskatt ställa till det för mottagaren så att den skänkta fastigheten måste belånas eller kanske säljas om lån ej beviljas, samma med konsten, bilen och båten OM inte mottagaren har pengar att betala gåvoskatten med. Inte många har ekonomisk möjlighet att hosta upp betydande belopp om gåvan är t ex en fastighet värd 8 miljoner (som i TS exempel).
  • Anonym (Kråke)
    Embla twopointoh skrev 2019-05-16 16:39:23 följande:
    Min personliga åsikt är att staten ska ta så lite skatt som det bara är möjligt, och det som tas ska gå till saker såsom infrastruktur och sjukvård. Att skatta till exempel gåvor eller arv (som ofta redan är skattat för av förre ägaren) är ren stöld, enligt min åsikt. Likaså att låta skattepengar gå till nonsens som menskonst, det är resursslöseri och borde vara kriminellt.
    Jag delar den åsikten. Fast jag vill i skattepengarna inkludera även skola, försvar och rättsväsende. Men resten.... T ex miljarder till ekonomiska migranter...
Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?