Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Syskon ärva nästan allt?

    Bjoer skrev 2019-05-14 16:54:32 följande:
    Nej, det är jävligt bra så att barn inte kan lämnas arvlösa bara för att föräldrarna hade en favorit.
    Man borde ha rätt att göra vad man vill med sina egna egendomar, även om det i praktiken innebär att ett syskon favoriseras i vissa familjer. Det är såklart oerhört tragiskt när sådant sker, men lösningen ligger inte i tvångsåtgärder. Ingen borde ha någon som helst rättighet till någon annans egendomar, och det inkluderar föräldrar och barn.

    Det finns ju också familjer där bara ett av syskonen tar hand om och hjälper sina åldrande föräldrar, kanske offrar både fritid och ekonomi för att klippa den enorma gräsmattan eller fylla i blanketter, medan de andra i syskonskaran inte lyfter vare sig ett finger för att hjälpa till, eller ens telefonluren för att prata med sina föräldrar. Varför ska de syskonen ha någon som helst rätt till ett arv?

    Eller så blir det liknande som i TS, att egendom som gått i släkten i generationer måste säljas för att ingen har råd att ta över den, eftersom de andra syskonen är giriga.

    Jag är övertygad om att vi skulle ha bra mycket färre ensamma gamla, om deras barn inte hade kunnat vara säkra på att de kommer att ärva.

    Familjerelationer och arv kan vara rätt komplicerat, men det löser man som sagt inte genom att ta ifrån individen självbestämmanderätten över sin egen egendom.
  • Embla twopointoh
    Bjoer skrev 2019-05-14 18:50:57 följande:
    Borde man verkligen det? Är du emot skatt?

    I familjer där bara ena syskonet tar hand om föräldrarna så kan det testamenteras majoriteten till det syskonet. Laglotten är bara 50% av arvegodset.

    Är det verkligen ett bra sätt att locka folk att ta hand om sina gamla, för att de ska få ärva? Det skapar väl snarare bara rövslickare som försöker smickra och smutskasta sina syskon.

    Generellt sätt anser jag det bra att viss egendom är säkrad till alla syskon, om vi nu ska ha arv.
    Jag vet inte vad skatt har med denna sak att göra?

    Jag har inte sagt att man ska "locka folk att ta hand om sina gamla, för att de ska få ärva". Det är möjligen en följd av att återge individen dess rätt till självbestämmande, men det är inte själva syftet.

    Det kommer alltid att finnas människor som försöker utnyttja systemet, ljuger, fjäskar och spelar spel, oavsett vad lagen säger. Att det finns sådana människor är inget argument varken för eller emot dagens lagstiftning. Den springande punkten är om individen ska ha rätt att bestämma över sina egna tillgångar eller inte.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Arvinge) skrev 2019-05-14 22:49:16 följande:
    Ja, föräldrar kan göra vad de vill med sina pengar så länge de lever. De kan leva upp dem så det inte finns något arv kvar.

    Däremot har de inte full rätt att bestämma över pengarna när de dött. De är ansvariga för alla sina barn, så varför ska de kunna ge ett barn allt och ett annat inget alls? 

    Vet ett fall i min släkt där en förälder kallade hem en son för att överta hemmanet. Men när han kom hem (efter att ha lämnat ett bra jobb) hade en yngre bror övertalat sin förälder och tagit över hemmanet. Denne yngre bror hade redan ett bra jobb. Den äldre brodern fick sedan slita och släpa i fattigdom för att försörja sig själv och sin familj. Traumat har gått i arv. Nej, tacka vet jag att lösa ut sina syskon, det blir mer rättvist än att en får allt och de andra ingenting.
    De flesta av oss vet inte när vi ska dö. Följaktligen finns det gott om fall där någon inte hunnit leva upp sina pengar, eller hunnit skänka bort dem dit de vill att pengarna ska hamna o.s.v. Det är en av poängerna med testamente, att ens vilja kan iakttas även om man råkar dö.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Psss) skrev 2019-05-15 18:45:35 följande:
    Girigt? För att man tycker att det är orättvist för att brodern får 7.5 miljoner mer i arv? Girigt för att man inte har samma dröm som föräldrarna att jobba/ta hand om en gård? Man kanske har andra mål och planer i livet än vad föräldrarna hade. Men då ska man straffas och f0 500000 i arv och gullebrosoan som vill gå i föräldrarnas fotspår ska få 8 mille. Mina barn ska få gå vilken väg de vill o livet och ingen ska missunnas i testamentet. Jag skulle inte bara vara girig om detta hände mig. Jag Skulle kulle avsky mina föräldrar som gjorde nåt sådant mot mig bara för att jag inte vill leva samma liv som de.
    Fast, det är ju inte så att syskonet som får ärva gården får 8 miljoner i handen. Det syskonet kommer att behöva lägga ned både tid, arbete och ekonomiska medel för att driva gården vidare.

    Ibland är det så att saker inte kan delas millimeterrättvist här i livet. Det finns dessutom andra värden än de rent ekonomiska, och att en gammal släktgård stannar i släkten är precis ett sådant annat värde.

    Så, ja, i aktuellt fall är det girigt av TS och hennes andra syskon att gå emot föräldrarnas uttalade vilja och tvinga fram en försäljning av en släktgård.
  • Embla twopointoh
    Anonym (js) skrev 2019-05-15 22:17:18 följande:

    Vore väldigt spännande att få sitta som en fluga på väggen hos alla som tycker det är girigt att vilja ha sitt rättmätiga arv när deras egna päron checkar ut och det inte är en teoretisk familjelivsdiskussion om någon annans pengar längre Skrattande Se hur många som självklart låter ett syskon få 8 miljoner medan de själva nöjer sig med en bråkdel för det är "moraliskt" (och därmed offrar även de egna barnens förutsättningar och arv till syskonbarnens förmån)


    Jag tycker inte att man har rätt till någon annans tillgångar, även om det rent juridiskt är så i Sverige. Jag tycker inte att man har rätt att diktera vad någon gör med sina pengar och egendomar, varken när de lever eller vem de vill ska ha dem sedan. Jag tycker att det finns andra värden i livet än sådant som kan räknas i kronor och ören.

    Mina föräldrar har ett föremål som funnits i min mammas släkt sedan 1700-talet. Det är värt en del, inte 8 miljoner, men en rejäl slant. Det är min mammas önskan att när hon dör, att det ska fortsätta gå i släkten, och det finns inte på kartan varken för mig eller för min bror (ingen av oss är egentligen intresserade av att ha föremålet i fråga) att istället sälja det och dela på pengarna. Vill inget av våra respektive barn ha det, kommer vi att fråga andra på mammas sida släkten om de vill ta över det.

    Jag vet att man har lätt att döma andra utifrån sig själv, men i bland kan det vara bra att lyfta blicken och inse att inte alla tänker och resonerar som man själv gör. Det finns de, faktiskt, som inte tycker att pengar, eller millimeterrättvisa för den delen, är det viktigaste här i världen.
  • Embla twopointoh
    Bjoer skrev 2019-05-16 08:57:11 följande:
    Skatt är att staten tar ifrån dig rätten till vissa av dina tillgångar. Är man för att vi ska ha viss skatt så har man redan luckrat upp rätten för individen till sina tillgångar och man bör då motivera borttagandet av laglotten på något annat sätt. Eller förklara varför rätten till sina egna tillgångar gäller i det fallet men inte i fallet med skatt.

    Att det finns människor som utnyttjar systemet är absolut ett argument för eller emot viss lagstiftning. Lagar som inte gör vad de syftar till är verkningslösa eller ibland till och med destruktiva och bör tas bort.
    Min personliga åsikt är att staten ska ta så lite skatt som det bara är möjligt, och det som tas ska gå till saker såsom infrastruktur och sjukvård. Att skatta till exempel gåvor eller arv (som ofta redan är skattat för av förre ägaren) är ren stöld, enligt min åsikt. Likaså att låta skattepengar gå till nonsens som menskonst, det är resursslöseri och borde vara kriminellt.
Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?