• Tecum

    Syskon ärva nästan allt?

    Embla twopointoh skrev 2019-05-14 17:17:00 följande:
    Man borde ha rätt att göra vad man vill med sina egna egendomar, även om det i praktiken innebär att ett syskon favoriseras i vissa familjer. Det är såklart oerhört tragiskt när sådant sker, men lösningen ligger inte i tvångsåtgärder. Ingen borde ha någon som helst rättighet till någon annans egendomar, och det inkluderar föräldrar och barn.

    Det finns ju också familjer där bara ett av syskonen tar hand om och hjälper sina åldrande föräldrar, kanske offrar både fritid och ekonomi för att klippa den enorma gräsmattan eller fylla i blanketter, medan de andra i syskonskaran inte lyfter vare sig ett finger för att hjälpa till, eller ens telefonluren för att prata med sina föräldrar. Varför ska de syskonen ha någon som helst rätt till ett arv?

    Eller så blir det liknande som i TS, att egendom som gått i släkten i generationer måste säljas för att ingen har råd att ta över den, eftersom de andra syskonen är giriga.

    Jag är övertygad om att vi skulle ha bra mycket färre ensamma gamla, om deras barn inte hade kunnat vara säkra på att de kommer att ärva.

    Familjerelationer och arv kan vara rätt komplicerat, men det löser man som sagt inte genom att ta ifrån individen självbestämmanderätten över sin egen egendom.
    Det finns många fall där det gått så, en släktgård måste säljas därför att syskonen är så giriga och till varje pris vill ha ut max, kosta vad det kosta vill. Eller att den som tagit över och löst ut syskonen går i konkurs för att de krävde så mycket att företaget inte klarade det. Det hände med en stor mjölkgård i mina trakter för inte så länge sen.

    Föräldrar har rätt att göra vad de vill med sin egendom, men de måste göra det medan de lever! De kan ordna generationsskiftet, giriga barn bråkar inte gärna med sina gamla föräldrar och det är större chans att det blir en rimlig övergång till nästa generation. Sen kanske de gnäller i efterhand men det har de inget för. Gäller det kontanta medel kan de ge bort som gåva till ett eller flera barn, men då måste de skriva att det inte utgör förskott på arv. Eller spendera eller ge bort till andra, t ex välgörenhet.
    Men att vänta och låta arvsregler gälla kan ställa till det. Samma med testamente, som vi ser här i tråden.
  • Tecum
    Anonym (S) skrev 2019-05-14 20:01:52 följande:
    Ja, du räknar allt i pengar. Det var det dom visste. För dom gick inte gården att omvärdera i pengar. Dom visste att du och ditt ena syskon skulle skita i dom och deras egendom och vilja för ni ville bara ha deras pengar, det var därför de inte kunde låta er ärva en del i gården utan var tvungna att försöka fixa det.
    Exakt! TS, vill du att släktgården ska säljas eller ej? Respekterar du dina föräldrars vilja eller ej? Om du vill ha gården kvar i släkten. och du respekterar föräldrarnas vilja är det alternativ 1 som gäller, brodern får gården och ni får dela på resten.
  • Tecum
    Anonym (Arvinge) skrev 2019-05-14 20:48:26 följande:
    Men mtp föräldrarnas amatörmässiga testamente så verkar de inte ens ha övervägt det alternativet.

    Jag tycker att det bästa är om syskonen klandrar testamentet just för att det inte är formellt korrekt. Sedan försöker syskonen tillsammans med en jurist hitta en lösning.

    Hursomhelst kan jag inte se någon anledning till att ett syskon ska få större del av arvet, om släktgården ändå går ur släkten.
    Hur blir stämningen mellan syskonen efter att de klandrat testamentet tror du? Förutsättningar för samägande är noll och det är öht aldrig en bra idé, i synnerhet när två av delägarna är ointresserade av gården. Enda alternativet att gården stannar i släkten är att brodern får ärva som föräldrarna bestämt.
    Däremot skulle man kunna tänka sig ett alternativ där de två andra låter bli att klandra testamentet på villkor att brodern inte säljer gården. Och om han säljer ska pengarna delas.
  • Tecum
    Embla twopointoh skrev 2019-05-16 16:39:23 följande:
    Min personliga åsikt är att staten ska ta så lite skatt som det bara är möjligt, och det som tas ska gå till saker såsom infrastruktur och sjukvård. Att skatta till exempel gåvor eller arv (som ofta redan är skattat för av förre ägaren) är ren stöld, enligt min åsikt. Likaså att låta skattepengar gå till nonsens som menskonst, det är resursslöseri och borde vara kriminellt.
    Håller med! Skatt på redan skattade tillgångar som förmögenhet, arv och gåvor är ren stöld och borde snarare bestraffas än genomföras. Däremot skatt på utdelningar, vinster, räntor och andra inkomster är helt ok. Bäst av allt är skatt på konsumtion, det är vår ständiga och onödiga överkonsumtion som förstör klimat och miljö. Höj momsen till 30% och låt pengarna gå till vård, skola och omsorg. Men det kommer inte att ske, det är överkonsumtion som är motorn i ekonomin och ingen politiker vågar röra den...
  • Tecum
    Tom Araya skrev 2019-05-16 22:18:34 följande:
    Å andra sidan är konsumtion det enda som rika och fattiga har gemensamt, så därav slår det fel att koncentrera skatteuttaget där.
    Den som har råd att konsumera mest betalar mest skatt. Helt rättvist.
Svar på tråden Syskon ärva nästan allt?